• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,50% -0,09
  • EURO

    34,89% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2431,39% 0,35
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Biyonik Kulak Operasyonunda Geç Kalınmamalı

Gözde Akademi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Karataş, Koklear İmplant (Biyonik Kulak) ameliyatının 2000 yılından

SAĞLIK 8.01.2020 17:40:52 982 0
Biyonik Kulak Operasyonunda Geç Kalınmamalı
Gözde Akademi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Karataş, Koklear İmplant (Biyonik Kulak) ameliyatının 2000 yılından itibaren Türkiye’de yaygınlaştığını ifade ederek, “Bizde ilk olarak 2006 yılında Gaziantep Üniversitesi’nde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Koklear İmplant (Biyonik Kulak) operasyonlarını başlattık. Orada yüzlerce vakaya operasyon yaptık. Daha sonra Malatya İnönü Üniversitesine geçtim ve burada bu ameliyatlara başlandı. Birçok bebek ve çocuğumuzda Koklear İmplant (Biyonik Kulak) operasyonu yapıldı. Türkiye’de Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Trabzon, Tokat, Kahramanmaraş ve Adıyaman bölgelerinde bu operasyonları ilk gerçekleştiren ekip de cerrah olarak yer aldım. Bölgede artık birçok üniversitede bu ameliyatlar yapılıyor” dedi.

Karataş, Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez yapılan Koklear İmplant (Biyonik Kulak) ameliyatı şehirde büyük bir ilgi ve heyecan oluşturduğunu söyledi.

“Hiç Duymayan Bebek Ve Çocuklar Duymaya Başlıyor”

Karataş, Koklear İmplant (Biyonik Kulak) operasyonlarını hiç duymayan ve işitme cihazından fayda görmeyen bebek ve çocuklara yaptıklarını ifade ederek, “Bu ameliyatlar 2000 yılından sonra Türkiye’de yaygınlaştı. Koklear İmplant dediğimiz ameliyatta ne yapıyoruz? İç kulağın içine bir elektrot takıyoruz ve onunda dış bağlantılı mıknatıslı kısmını kafatası içerisine gömüp, saçlı deriyi kapatıyoruz. Daha sonra bu cihazı çalıştıran mıknatıslı işitme cihazı kullanılan ekstra bir dış parçası var, onu cihaz gibi hastamız daha sonra kullanıyor. Bu şekilde hiç duymayan bebek ve çocuklar duymaya başlıyor” dedi.

“İki Yıl Sonra Konuşma Süreci Başlıyor”

Bebek ve çocuklara gerçekleştirilen operasyon sonrası duymaya başlamalarının ardından beyindeki algılama merkezinin duyduğu sesleri öğrendiğini kaydeden Karataş, “Rehabilitasyon, konuşma eğitimi gerçekleşiyor. İki yıl sonra konuşma süreci başlıyor. Bu tedaviler olmadan önce hiç duymayan bebek ve çocuklara bir tedavi yapılmıyordu ve duymadıkları içinde 5-6 yıl sonra beyindeki algılama merkezi köreliyor. Ondan sonra işitme şansı kayboluyor ve işaret diline geçiliyordu. Dolayısıyla bu bebek ve çocuklar,işitme ve konuşma engelli olarak hayatlarını sürdürüyorlardı” diye konuştu.

Karataş, Koklear İmplant (Biyonik Kulak) çıktıktan sonra işitme kaybının bebek ve çocukların kaderi olmadığını ifade ederek, bebek ve çocukların bu tedavinin ardından 6 yaşında normal bir şekilde okula gidebilecek seviyeye gelebileceklerini ve yükseköğrenimlerini tamamlayarak, meslek sahibi olabileceklerini belirtti.

“Doğu Ve Güneydoğu’da İlk 2006 Yılında Gaziantep Üniversitesi’nde Bu Operasyonu Gerçekleştirdik”

Koklear İmplant (Biyonik Kulak) ameliyatının 2000 yılından itibaren Türkiye’de yaygınlaştığını kaydeden Karataş, şunları söyledi: “Bizde ilk olarak 2006 yılında Gaziantep Üniversitesi’nde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Koklear İmplant (Biyonik Kulak) operasyonlarını başlattık. Orada yüzlerce vakaya operasyon yaptık. Daha sonra Malatya İnönü Üniversitesine geçtim ve burada bu ameliyatlara başlandı. Birçok bebek ve çocuğumuzda Koklear İmplant (Biyonik Kulak) operasyonu yapıldı. Bölgede yeni yeni yapılıyor ve birçok üniversiteden de hocalarımız bu ameliyatları yapıyor. Bizde 2006’dan bu

yana Koklear İmplant (Biyonik Kulak) operasyonlarını gerçekleştirdiğimiz için destek amaçlı çevre üniversitelere gidiyoruz. Bu anlamda ilkleri gerçekleştirdik. Bu kapsamda Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Trabzon, Tokat, Kahramanmaraş ve Adıyamana üniversitelere giderek, ilk ameliyatlara katıldık. Daha sonrada hocalarımız bu bölgelerde ameliyatlara devam etti.”

“Bu Ameliyatlarla İşitme Ve Konuşma Engelli Olma Ortadan Kalkıyor”

Karataş, Koklear İmplant (Biyonik Kulak) ameliyatlarının bölgede yaygınlaşmasının Türkiye için bir şans olduğuna dikkat çekerek, “Bu ameliyatlarla birlikte hiç sevmediğimiz ifade olan sağır ve dilsiz olma ortadan kalkıyor. Bebekler ve çocuklar kelimeler üretiyor, kelimeler cümlelere dönüşüyor, cümlelerde lisan ve dil haline geçiyor ve konuşma başlıyor. Sizde 7-8 yıl sonra Koklear İmplant (Biyonik Kulak) operasyonu geçiren bir kişiyle konuştuğunuzda bu hastanın implantlı olup olmadığını anlayamıyorsunuz. İşaret diline geçen Türkiye’de yaklaşık bir milyonun üzerinde vatandaş var. Bunun nedeni de Koklear İmplant yapılmaması” dedi.

“Geç Dönemde Yapılırsa Bir Faydası Olmuyor”

Koklear İmplant’ta (Biyonik Kulak) sürenin çok önemli olduğunu dile getiren Karataş, şunları kaydetti: “2 veya 3 yıl içerisinde bebek ve çocuklara bu operasyonun gerçekleştirilmesi gerekiyor. Geç dönemde bu operasyonu yaptığımız taktirde beyin köreldiği için bir faydası olmuyor, konuşma gelişemiyor. Ayrıca, bu ameliyatlar erişkinlere de yapılıyor. Erişkinlerde de işitmesini sonradan kaybedenlere ve işitme cihazlarından fayda görmeyenlere Koklear İmplant (Biyonik Kulak) operasyonları yapılıyor. Bu anlamda kulak teknolojik olarak şanslı bir organ. Her seviyedeki işitmeye yönelik bir çözüm gelişmiş durumda. Göz ve diğer organlara göre baktığınızda teknolojiye paralel en iyi gelişen organın kulak olduğunu görüyoruz. Hastanın yaşı ve durumuna göre bir çözüm ve seçenek bulabiliyoruz.”

“Koklear İmplant Bebek Ve Çocuklar İçin Bir Şans”

Koklear İmplant (Biyonik Kulak) operasyonunun bebek ve çocuklar için büyük bir şans olduğunu ifade eden Karataş, “Bin bebekten bir bebek işitme kayıplı olarak doğuyor. Bu büyük bir rakam. Dolayısıyla işitme tarama programları bu şekilde gelişti. 2000 yılından sonra Sağlık Bakanlığı her hastanede yeni doğan bebeğe işitme tarama programını zorunlu kıldı. Her bebek şimdi işitme taramasından geçiyor. Sosyo-ekonomik olarak daha az gelişmiş yörelerde bu oran çok daha yüksek. Bin bebekten 4 ya da 5 bebek işitme kayıplı doğuyor. Bir şekilde bu bebeklerde işitme kaybı taramayla tespit edilmezse ve tedavisi gerçekleştirilmezse, işitsel yetileri olmadığı için beyne az elektriksel uyarı gidiyor kulaktan ve beyinde de anlama merkezleri köreliyor. Bu bebeklerde 4-5, yetişkinlerde sonradan oluşan işitme kayıplarında ise beynin körelme süreci 8-10 yıldır. Ondan sonra beyin köreldiği için siz ne yaparsanız yapın sesi duyar ama beyin anlamaz yani tedavi şansını kaybeder” diye konuştu.

“Yeni Doğan Bebeklerin İşitme Tarama Programından Geçmesi Oldukça Önemli”

Karataş, yeni doğan bebeğin işitme tarama prograından geçmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bir bebek yeni doğduğunda bu tarama programından tespit edilirse ve işitme kaybı ortaya konulur da bir yaşında ameliyat edilirse bu bebekler artık duymaya başlıyor. Ama duyduğu sesleri beyin ilk önce ne olduğunu anlayamıyor, işitsel rehabilitasyon programlarıyla bu sesler öğretiliyor ve yavaş yavaş 2-3 yıl sonra kelime ve cümleler kurmaya başlıyorlar bu da dil ve lisan haline geliyor. Eğer bu olmazsa toplumda işitme engelli bireyler oluşuyor. Bunlarda sadece beyin köreldiği için işaret diliyle iletişim kuruyorlar. Böyle bireyler olmaması için işitme tarama programıyla

ilgili tanıtım yapmak, hekim ve aileleri bilinçlendirmek gerekiyor. Her doğan bebekte mutlaka işitme taraması yapılmalı ve bunun önemi de bilinmelidir.”

Bülten:malatyagundemozel.com

Biyonik kulak operasyonunda geç kalınmamalı

Biyonik kulak operasyonunda geç kalınmamalı

Yeşilyurt Kent Konseyinde düzenlenen seminere yoğun ilgi

1. Uluslararası Kommagene Fotoğraf Zirvesi başladı

DEM Parti Batman İl Başkanı gözaltına alındı

Başkan Tutdere: “Adıyaman’ımızı tozdan ve görüntü kirliliğinden kurtarıyoruz”

Milletvekili Şan, sağlık yatırımlarıyla ilgili açıklama yaptı

Şanlıurfa’da acil servis doktorunun öldüğü kaza kameraya yansıdı

Şahinbey’de fide dağıtımı devam ediyor

SANKO Okulları öğrencilerinin Fırst Lego başarısı

"Minik eller büyük hayaller” projesi Adıyaman’da devam ediyor

’Yüzen adaları kurtarma projesi desteklenecek

Birecik’te eğitim yatırımları denetlendi

Kayıp çoban 3 gündür arazi, gölet, mağara ve metruk yapılarda aranıyor

Koyunun kafa attığı yetiştirici yaralandı

Şanlıurfa’da ayağı sandalyeye sıkışan çocuğu itfaiye kurtardı

Diyarbakır’da vektörlere karşı ilaçlama çalışmaları sürüyor

Diyarbakır’da günlük 150 bin metrekarelik yeşil alanda çalışma yürütülüyor

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

GAÜN’lü akademisyen Tunus’ta sergi açtı

Şanlıurfa’da markette kaşar peynir hırsızlığı kameraya yansıdı

GTO nisan ayı meclis toplantısı yapıldı

Gaziantepli halıcılar Senegal’de

GAÜN Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği lisans programı mesleki yeterlilik kurumu tarafından onaylandı

Türkiye’de tarımsal sulama için tüketilen enerjinin yarısı DEPSAŞ enerji bölgesinde harcanıyor

Doğanşehir’de dağ sümbülleri çiçek açtı

Siirt Fıstığı üretimine yönelik eğitimler devam ediyor

Siverek’te minibüsün şarampole devrilme anı güvenlik kamerasında

Malatya Valisi Yazıcı’dan kurum müdürlerine kamuda israf uyarısı

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden ‘Dev’ ameliyat

Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor

Şırnak’ta Gazze’deki katliamı anlatan resim sergisi açıldı

Yükleniyor

SONDAKİAK: Karabağ’da Yakıt Deposunda Patlama: Ölü Ve Yaralılar Var

Somali’de Bomba Yüklü Kamyon Patladı: 13 Ölü, 40 Yaralı

Fransa'daki Gösterilerin 4. Gecesinde Gözaltı Sayısı Bin 311'e Yükseldi

Biden: 'Ukrayna'nın NATO'ya Katılım Süreci Kolay Olmayacak'

F-18 Savaş Uçağı Otoyola Düştü

Kazanan Kim Olursa Olsun Onunla Çalışmayı Dört Gözle Bekliyor

Rusya: 'Ukrayna, İHA'larla Kremlin'i Hedef Aldı'

Baraj Çöktü: 7 Ölü

İklim Değişikliği Eylem Planı Oluşturulması İçin Çalışmalara Başladı

Tahıl Koridoru İçin Türkiye Stratejik Öneme Sahip

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Öğrenciler hazırladıkları Projeler İle bölge finallerine yükseldi

Dicle Elektrik seçim hazırlıklarını tamamladı, koordinasyon merkezi açılıyor

Mardin’de silah tasarımı ve üretimi yapan lise öğrencisinin hedefi tank ve top yapmak

Dicle Elektrik ekiplerinin zorlu mesaisi

Adıyaman Üniversitesi’nden sağlıkta yapay zeka adımı

Akyol Medya Şirketi yönetiminden domain ve patent açıklaması

SANKO Okulları öğrencilerinin Fırst Lego başarısı

Okul Sporları Basketbol 2. Küme Mahalli Müsabakaları başladı

Şırnak U18 ve Süper Amatör Ligi Şampiyonu Cizre Diclespor, Play Off’a yükseldi

Diyarbakır takımları haftayı puansız kapattı

Haliliye Belediyesi Futbol Okulu ile genç yetenekler yetişiyor

Türkiye KİCK BOKS Top Ten Euro Cup’ta Yine Tarih Yazdı

Göztepeli Torbjörn Blomdahl 3 Bant Bilardo Ferdi Erkekler Avrupa Şampiyonu Oldu

İller Arası Kick Boks Şampiyonası Tamamlandı

Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 2 - Kasımpaşa: 0 (İlk yarı)

Atılan kulaçlar ve yapılan hamlelerde bayram coşkusu vardı

Geçit: “Temiz Ve Güzel Bir Yeşilyurt İçin 7/24 Görev Başındayız”

Başkan Geçit Koltuğunu Fatma Nazlı’ya Devretti

Battalgazi Devlet Hastanesi'nde 23 Nisan Coşkusu

Başkan Yalçın'dan 23 Nisan Kutlama Mesajı

Başkan Taşkın’dan 23 Nisan Mesajı

Başkan Er'den 23 Nisan Mesajı

Keskin, “Haklı Gururunu Yaşıyor, Coşkuyla Kutluyoruz”

Başkan Er Dilek Mahallesi Esnaflarını Ziyaret Etti

Ağbaba “23 Nisan Esaretin Asla Kabul Edilmeyeceğinin Tüm Dünyaya Gösterildiği Tarihtir”

Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Toplantısı Sona Erdi

Siverek'te Karar Açıklandı ! Belediye Başkanı Belli Oldu!

AK Partili Taşkın: “Her Kesimle İstişare İçinde Olacağız”

Battalgazi İlçemiz Hizmet Etmek İçin Yola Çıktık

"Türkiye Bugüne Kadar Ne Çektiyse Zübük Siyasetçi Tiplerinden Çekmiştir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Malatya Belediye Başkan Adaylarını Açıkladı

Bakan Özhaseki’den Muhalefete Tepki

ASRİAD Battalgazi’de Karakuş’u Destekleyecek

Emekliye Ek Zam Oranı Belli Oldu!

AK Parti’nin “Aday Tanıtım” Toplantısı 18 Ocak’ta

Bakan Yerlikaya, Kahramanmaraş’ta Ziyaret Ve Temaslarda Bulundu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16