• BIST 100

    9123,42%0,48
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    35,01% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2324,07% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3919,16% 1,97

Kuru Kayısı Alım Fiyatı Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Malatya’da bu yıl kuru kayısı alımına karar veren Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatlarını, Malatya Ticaret Borsası’nda...

MALATYA 22.09.2020 01:56:46 2857 0
Kuru Kayısı Alım Fiyatı Açıklandı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Malatya’da bu yıl kuru kayısı alımına karar veren Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatlarını, Malatya Ticaret Borsası’nda düzenlenen ve kendisinin video konferansla katıldığı törende açıkladı. Bakan, 4 numara kükürtlü kuru kayısının kilosunu 21 TL’den, gün kurusunun kilosunu ise 23 TL’den alacaklarını bildirdi.

Programa Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık, Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Toprak Mahsuller Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Ahmet Güldal, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İlçe Belediye Başkanları, Ziraat Odaları Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları ve muhtarlar katıldı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan: Açılış konuşmasında:



Bugün Malatya ve ülkemiz için çok önemli bir kararın uygulamaya geçirileceği için bir arada olmanın sevincini ve gururunu yaşamaktayız.Bir süredir kıymetli milletvekillerimizle beraber istişareli yürüttüğümüz ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürümüzle yapılan görüşmeler sonucu ,Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Temmuz günü artık kuru incir ve kuru üzümde uygulanan müdahale alımlarına kuru kayısıyı da ekliyoruz kararından hemen sonra yoğun bir çalışma neticesinin arifesindeyiz. Malatya ekonomisinin can damarı ülkemizin kuru meyve ihracat kalemlerinin en önemlilerinden olan Avrupa Birliği Coğrafi işaret belgesi ile koruma altına alınmış Dünya kuru kayısı ihtiyacının %70 ini sağlayan yıllık yaklaşık 100 bin ton ihracatı ve 300 Milyon dolar gelir kalemi olan. Malatya Kayısısı için bugün 100 bin tonun üzerinde ihracat ve yaklaşık 500 milyon dolar gelir hedefinin kapısının aralandığı gündeyiz. Malatya Anadolu’nun yükselen değeri ve bölgenin en önemli şehri olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam etmektedir. Kayısı ile ilgili çok önemli kararlar ve yatırımlar yapılıyor ve yapılmaya da devam ediyor. Çiçeğin don kapsamına alınmasından tutun yeni kükürtleme yöntemleri için yapılan yatırımlar ve en önemlisi olan kuru kayısıda lisanslı depoculuk faaliyetlerini bu gün Toprak Mahsulleri Ofisinin kuru kayısıda müdahale alımları uygulaması ile taçlandırılmıştır. Bu ürünü sofralarımıza kadar getiren ve her aşamasında emeği olan 40 derece sıcağa rağmen yılmadan, yorulmadan çalışan kıymetli üreticilerimize sonsuz teşekkürler ediyoruz. Bu ürünü ülke ve Malatya ekonomisine gelir olarak kazandıran tüccarlarımıza ve  ihracatçılarımıza teşekkür ve bu ürünü bize bahşeden Rabbimize sonsuz hamd ediyoruz. Başta kıymetli Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, değerli Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye ve çok kıymetli Millet Vekillerimize Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürümüze, Malatya Komuoyu adına kıymetli üreticilerimiz, ihracatçılarımız, tüccarlarımız adına sonsuz teşekkürler ediyoruz dedi.

TMO Yönetim Kurulu Genel Müdürü, Aynı Zamanda Toprak Mahsulleri Ofisi Türkiye Odalar Borsalar Birliği Lisanslı Depoculuk Alım Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Birdal ise:



Bugün Toprak Mahsulleri Ofisinin kuru kayısı alımının ilk günü. Kayısı piyasasının istikrarı bundan sonra bozulmayacak. Karadeniz boydan boya Sayın Bakanımızın talimatlarıyla yürüttüğümüz yönettiğimiz piyasa son derece anlamlı ve faydalı olmuştur. Hem üretici hem ülke ihracatı bakımından. Kuru Üzümde ve Kuru İncirde yürüttüğümüz projeler son derece başarılı yürümektedir. İnşallah kuru kayısıda da bu istikrar hem üreticilerimize hem il ekonomisine hem de ülke ekonomisine çok ciddi katkılar getirecektir. Dünyada ihracat lideri olduğumuz bu ürünlerde sadece üreticinin hakkı yok bütün ülkenin hakkı var. Bizde bu hakkı korumak için bize verilen görevi hakkıyla yerine getirmeye gayret edeceğiz. Kuru kayısıda ilk lisanslı depoyu Malatya başarıyla yaptı. Sayın Bakanımızın starlarıyla sonrasında Sayın vekillerimizin gayretleriyle Sayın Bakanımızın talimatlarıyla özellikle TMO top. Aş. nin çok güçlü finansal desteği ile depoyu tamamladık. Yine burada altını çizmek istiyorum, Borsa Başkanımız Ramazan Özcan Beyin çok gayretli bir şekilde sıkı bir takibi ile tamamlanmış oldu hayırlı uğurlu olsun. Bugün üçüncü olarak bu lisanslı depoda alacağımız ürünlerin belgesi şudur. Lisanslı depo şu anlama geliyor. Ürünleri depolarında kendi yerlerinde korumakla, güvenliğini sağlamakla uğraşmasınlar. Çiftçilerimiz elindeki mahsulü yetkilendirilmiş sınıflandırıcının vereceği kalite kriterlerine göre teslim ettikleri ürünleri değerini elektronik ürün senedi ile ürünü teslim ettikten sonra belgeyi cebine koyup isterse Toprak Mahsulleri Ofisine veya herhangi bir alıcıya veya hiç satmayıp cebinde başka türlü değerlendirme yapabilir. Veya TC. Ziraat Bankasına gider %70e yakın 0 faizli kredi kullanabilir. Dolayısıyla üreticilerimize en büyük ikram bu olacaktır dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise:



Biz Malatya’nın milli ürünü kayısıyı tarif ederken Güneşin altın yumurtası diye tarif ediyoruz. Hakikaten biraz önce Borsa Başkanımızın da ifade ettiği gibi %70 in üzerinde Dünya kayısı üretiminin gerçekleştirildiği ve ihracat edildiği bir ilde yaşıyoruz. Ancak burada şu soruyu da kendimize sormamız lazım. Ortalama 3 milyon dolarlık bir girdi sağlıyor kayısı, ancak kayısının dünya piyasalarındaki değerlerine baktığımız zaman bunun 5 milyar dolara yakın bir değeri olduğunu görüyoruz. Burada lisanslı depoculuk ve bundan sonrasında gelecek olan kayısı ürününün çeşitlendirilmesi, türevlendirilmesi, ambalajlanması ve yeni gıda ürünleri şeklinde değerlendirilecek bir entegre tesisinin yapılması Malatya’ya farklı bir boyut getirecek en azından bu piyasa içerisinde bulunan toplan 5 milyar dolarlık kayısı ticaret payının 300 milyon dolar Malatya’ya değil de 3 milyar dolarını Malatya’ya aktardığınız zaman Malatya çok farklı bir konsepte gelecektir dedi.

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu:



Kayısı Malatya’da %70, %75 direkt ilgilendiren bir ürünümüzdür. Bu ürünümüzün de bugün TMO vasıtasıyla alım yapması bir milattır. Bu milatta emeği geçen başta vekillerimize, Bakanımıza ve uzun yıllar Malatya’da görev yapmış olan müdürümüze, Tarım Bakanımıza ve Malatya’dan hiçbir şeyi esirgemeyen Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Önerim naçizane bir kayısı üreticisi, bir çiftçi bir köylü olarak bugün açıklanacak olan taban fiyatın bu ve bundan sonraki yıllar için çiftçinin, üreticinin ve emekçinin yüzünü güldürecek bir rakam olacağını düşünüyorum. Bu vesile ile bugünden sonra Malatya’da kayısı üreticileri komisyoner veya bir başka aracı aramadan direktmen devletimizin belirlemiş olduğu taban fiyatıyla hak ettiği ürünün ürününün emeğinin karşılığını alacaktır. Ve bundan dolayı da Sayın Bakanımızın birazdan açıklayacağı buradan bir üretici olarak söylüyorum taban fiyatının 2 buçuk dolar ve 3 buçuk dolar arasında olmasını ve bu ve bundan sonraki yıllar arasında da üreticimizin yüzünü güldürecek olasını diliyorum ifadelerini kullandı.

Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı:



Bütün Malatyalı hemşerilerimizin pür dikkat izlediği ve 51 yıldır bu borsa 1960 da kurulmuştu, 51 yıldır herhangi bir istikrar sağlanmamış, fiyatı belirlenmemiş, alıcının gönlüne bırakılmış bir üründü kayısı. Kayısı çok olur fiyat düşürülür, az olur fiyat yükseltilir ama bir türlü bir istikrar sağlanamadı Malatya’da kayısıda. Malatya’da az önce Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Başkanın ifade ettiği gibi biz bu ürünü dünyadaki üretilen kayısının %70 ini biz üretiyoruz ve bunun %95 ini de ihraç ediyoruz. Böyle bir ürünü sadece ham madde olarak yurt dışına satıyoruz. 12 buçuk kiloluk koliler içerisinde ve alıcısının belirlediği fiyattan ürünü satıyoruz. Çiftçiyede diyoruz ki sen idare et, yapacağımız bir şey yok. Biz bu güne kadar yandığı zaman, dondan zarar gördüğünde destek vermedik mi verdik. Cumhurbaşkanımız kayısı da don olduğu zaman 100 milyon lira nakit para o günün parasıyla bu günün parasıyla 100 trilyon parayı nakit olarak çiftçilerimizin hesabına yatırdı. Ondan sonraki dönemlerde de her yandığında kayısıya bakış açısı olarak hükümet olarak çok büyük destekler verdi. Yani Cumhurbaşkanımız götürdüğümüz her desteği aldı, çiçeğin don kapsamına girmesi için ve birçok şey için kayısıya fayda sağlayabilmek için birçok destekler verdik. Ama bu ürünün alan kişinin belirleyeceği fiyattan çok devletin artık arkasında olması Tarım Bakanımızın arkasında olması Malatya’mız için, kayısımız için, çiftçimiz için çok önemli. Burada artık Türkiye’de ilk defa kayısı için bir lisanslı depo yapıldı. Bir tane daha yapılıyor Büyükşehir Belediyemizin yaptığı ama burada Borsa Başkanımız bu süreci çok iyi takip etti. Daha önceki dönemlerde müracaat ettiğimizde TMO bu ürünü alsın dediğimizde alacağımız zaman ürünü koyacağınız yeriniz var mı gönderirseniz ürünü koyacağımız yeri alalım demişlerdi ama Allah’a şükürler olsun bugün Borsa Başkanımız Ramazan Özcan’ın büyük gayretleri ve desteği ile milletvekili arkadaşlarım ve başta Sayın Bakanım ve Sayın Cumhurbaşkanımızın olurlarıyla büyük bir emekle artık lisanslı depomuz var. İnşallah çiftçimizin alın teri bundan sonra hak ettiği değeri bulacak diyorum.

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır:



 30 yıl öncesinden beri kayısının ne halde olduğunu herkes çok iyi biliyor. Dolayısıyla kaysı çok hassas bir ürün, soğuktan etkilenir, sıcaktan etkilenir, yağıştan etkilenir hele dona hiç gelmez. Zaman zaman kayısı yok denecek seviyelerde olduğu gibi bazı yıllarda üründe bir fazlalık oluşur. Fazlalık olduğu an o ürün neredeyse hasadına değmeyecek şekilde asla para etmez. Ve böyle olunca da çiftçi ürüne güvenemez, ürünü saklayamaz, saklayacak koşullar yok, bekleteceği koşullar yok. Süreç içerisinde kayısı ile ilgili çok ciddi adımlar atıldı. Bugün yapılan soğuk hava depolarının ilçelerde olsun merkezde olsun hükümetimiz her anlamda kırsal kalkınma aracılığıyla olsun, Kalkınma Ajansıyla olsun, özel sektör de dahil olmak üzere teşvikler verilerek ile yapılan soğuk hava depoları olsun ürünün ciddi manada saklanmasını piyasaya daha rahat arz edilmesini, bozulmadan arz edilmesini dolayısıyla bugün de Malatya için, üreticiler için çok önemli bir müjde. Dolayısıyla ürün bolda olsa ürünün ofis tarafından alınması ürüne gerçekten bir sigorta, bir güvencedir dedi.

Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık:



Cumhurbaşkanımızla 20 yıldır siyaset yapıyoruz ve Malatya tarihinde bir ilki yaşıyoruz. Bu ilk bizim için çok büyük bir onur. 3 Kasım 2002 tarihinde Ak Parti iktidara geldiği andan itibaren biz üreticimiz için, çiftçimiz için çok önemli çalışmalar yaptık. Malatya özelinde kayısı ile ilgili destekleri aldık.Yağmur olur, çamur olur, don vurur, üreticimiz mağdur olur ve hükümetlerin sesi çıkmazdı. Ama bir lider geldi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kayısı don kapsamına alındı, buna çiçek dönemini de dahil ettik bu yetmedi üreticimize mazot desteği, gübre desteği yem desteği de dahil olmak üzere bütün destekleri verdik.Bu kayısı alımının başlamasına vesile olan çok önemli bir çalışma yaptık. Bu çalışmada Borsanın Malatya’da yapacağı çalışma ile birlikte lisanslı depoculuğun kuruluşuydu. Bunun için cazibe merkezleri kapsamında Malatya’ya ilk lisanslı depoculuğun açılması için proje çalışmasını dönemin Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile birlikte Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan’a götürdük ve lisanslı depo çalışmalarımız başladı ve çok büyük bir gayretle bugün neticelenmiş vaziyette.İkinci lisanslı depoculuğumuzu bugün Büyükşehir Belediye Başkanımız Malatya’da yeniden inşa ediyor. Ve bir lisanslı depoculuk 6 bin ton kayısıyı depolayacak, ikinci lisanslı depomuz 5 bin ton kayısıyı hem paketleyecek hem de depolayacak dedi.

Malatya için çok önemli bir gün



Malatya Valisi Aydın Baruş da Malatya için çok önemli bir gün olduğunu ifade ederek, “Kayısının özel bir niteliği var. Kayısı gerçekten Malatya insanı, ekonomisi ve refahı için çok önemli bir konu. Yıllardır tartışılan, gerekli önem gösterilmediği iddia edilen bir konu ancak bugün sevinçli şunu müşahede ediyoruz ki artık kayısının değerlendirilmesi konusunda Malatya çok önemli mesafeler aldı. İnşallah bundan sonraki süreçte de iyileştirilmeler yapılarak artık Malatya insanının yüzü asılmayacak, devamlı gülecek. Kayısı Malatya için neden çok önemli? Malatya ekonomisinde yaklaşık yılda 300 milyon dolar ihracat değerine sahip bir üründen bahsediyoruz. Malatya’nın tarım topraklarının yüzde 20’sini kaplayan bir meyve ağacından bahsediyoruz. Kayısı, efektif ürünlerin başında geliyor. Yıllardır Malatya insanının cebine giren paranın büyük oranda kayısı ticaretinden geldiğini görüyoruz. Malatya’da bugün 8 milyon kayısı ağacı var, her yıl 350-400 bin ton yaş kayısı üretiliyor ve yaklaşık 100 bin ton kuru kayısı üretimi gerçekleştiriliyor. Malatya’da bir nüfus başına yıllık yaş kayısı üretimi 400 ila 500 kilogram, kuru kayısı üretimi ise 100 ila 125 kilogram. Yani Malatya insanının kayısıya yaklaşımı ve verdiği önem bu rakamlardan çok iyi anlaşılmıştır” açıklamasında bulundu.

 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise:



Malatya Ticaret Borsasında düzenlenen Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ‘Malatya Kuru Kayısı İlk Alım Töreni’ne video konferans yöntemiyle katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ilk kez kayısı alımı yaptıklarını belirterek, kuru kayısı fiyatını 21 liranın altına düşürmemekte kararlı olduklarını belirtti. Bakan Pakdemirli, Malatya'nın, emektar, vefakâr, çalışkan insanlarıyla bir arada bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade etti. Dünyada kayısı üretiminin 550 bin hektar alanda, yaklaşık 3,9 milyon ton olduğunu ifade eden Pekdemirli, 'Ülkemiz 1 milyon 312 bin dekar alanda, ortalama 800 bin ton kayısı üretimi ile birçok üründe olduğu gibi kayısı üretiminde de Dünya'da 1'inci sırada yer almaktadır. Bu başarı elbette, Malatyalı çiftçilerimizin kurduğu modern kapama bahçelerden dünya standartlarının üzerinde elde edilen üretimlerle olmuştur. Bu gelişmelerin sonucunda, 2002 yılında 315 bin ton olan kayısı üretimimiz, 2019 yılında yüzde 170 artış ile 847 bin tona ulaşmıştır' diye konuştu.

Kayısı üreticilerinin her daim yanında olduk

Son 18 yılda, kayısı üreticilerinin her daim yanında olduklarını vurgulayan Pakdemirli 'Bakanlık olarak verdiğimiz destek ve yatırımlardan bahsedecek olursak; dekara 19 Liralık mazot-gübre desteğine ilave olarak, dekara 10 Lira katı organik-organomineral gübre desteği veriyoruz. Dekara 35-70 Lira organik tarım, 20-40 Lira iyi tarım desteği veriyoruz. Kayısı üretiminde de; standart fidan kullanımı için dekara 100 Lira, sertifikalı fidan kullanımında ise dekara 280 Lira destek veriyoruz. Küçük aile işletme desteği kapsamında ise dekara 100 Lira destek vermekteyiz. Ayrıca kayısı üretiminde biyoteknik mücadele için dekara 50 Lira destek vermekteyiz. Üretimi geliştirmeye yönelik sağladığımız bu destekler yanında, kayısıdan elde ettiğimiz ürünleri çeşitlendirerek katma değeri artırmak üzere; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerimiz tarafından kayısı üreticilerimize ve sektöre, düşük faizli yatırım ve işletme kredisi ile finansman sağlıyoruz. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, ayısı işleme ve pazarlama yatırımcılarına da, ayrıca hibe veriyoruz. IPARD kapsamında; toplam 32 Projeye, 45 milyon Hibe verdik. Malatya'da ise bu kapsamda toplam 18 projeye, 22,5 milyon Lira hibe sağladık. Bunun yanı sıra çiftçilerimizi doğal afetlerden korumak amacıyla TARSİM kapsamında, poliçenin % 50'sini devlet olarak destekliyoruz. Ayrıca üreticinin genç ve kadın olması durumunda da poliçe destek oranını arttırıyoruz' şeklinde konuştu.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Bakan Pekdemirli, ülkemizin en önemli tarımsal ihracat ürünlerine değer kazandırmak ve üreticilerin daha fazla kazanç elde etmelerini sağlamak amacıyla TMO'ya, 27 Temmuz'da fındık, kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı alım görevi verildiğini anımsatarak, '27 Temmuz'da fındık, 27 Ağustos'ta kuru üzüm fiyatlarını açıklayarak alımlara başladık. Kuru incir fiyatlarının ise üretici lehine seyretmesi nedeniyle piyasaları takip etme kararı aldık. Fındık, kuru üzüm ve kuru incir ürünlerinde TMO'ya alım görevi verilmesi, piyasa fiyatlarını üretici lehine yükseltmiş, buna paralel olarak ihracat fiyatları da yükselerek, ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlanmıştır. Böylece sadece üreticilerimizin değil, 83 milyon vatandaşımızın hakkı korunmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından TMO'ya verilen kuru kayısı alımı görevi, Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Diğer ürünlerde olduğu gibi kuru kayısıda da üretici lehine oluşturacağımız politikalarla piyasalarda istikrar sağlanacak ve kuru kayısımız dünya çapında değer kazanacaktır. TMO'ya alım görevi verilmesinden önce bir yandan da kuru kayısı için hazırlıklarımızı tamamladık. TMO-TOBB Lidaş tarafından modern alt yapıya sahip ülkemizin ilk kuru kayısı lisanslı deposu, 5.000 ton kapasite ile lisansını alarak Perşembe günü itibariyle faaliyetlerine başladı. Ve kuru kayısı, lisanslı deponun faaliyete geçmesiyle birlikte diğer ihracat ürünlerine göre daha şanslı bir duruma kavuştu' dedi.

Gün kurusuna biraz fazla fiyat verdik

Herkesin kuru kayısı fiyatlarını merakla beklediğini dile getiren Pakdemirli 'Tüm  Malatya gibi bende çok heyecanlıyım. 2020 yılı 4 numara kuru kayısıyı; kilogram başına kükürtlenmiş için 21 Liradan, kükürtlenmemiş (gün kurusu) için ise 23 Lirada alıyoruz.  Hayırlı, uğurlu, bereketli olsun. Günkurusu halkımızın daha çok tercih ettiği bir ürün. Bu çerçevede, Gün kurusu üretimini artırmak, kükürtlemeyi azaltmak ve ihracat potansiyelini yükseltmek amacıyla Gün kurusuna biraz fazla fiyat verdik.  Buradan, kuru kayısı fiyatını 21 Liranın altına düşürmemekte kararlı olduğumuzun altını özellikle çizmek istiyorum. TMO, üreticilerimiz tarafından arz edilecek kuru kayısının tamamını alabilecek bütçeye ve depo kapasitesine sahip olarak devreye girmektedir. TMO bu andan itibaren lisanslı depoda alımlara başlayacaktır.  Lisanslı depolar üzerinden yapılan alımlarda yüzde 2 stopaj vergisi ile yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti olduğu düşünüldüğünde üreticilerimizin ton başına yaklaşık 85 kuruş ilave kazancı da olacaktır' ifadesinde bulundu.

TMO'nun kayısı alımı hem fiyatlara hem de ihracata istikrar getirecek

Kayısının en büyük sorunlarından birinin iklimsel faktörler olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli 'İklimsel faktörlere bağlı olarak rekolte istikrarsızlığı var. Çünkü bir yıl, 800 bin ton yaş kayısı olurken, diğer yıl 400 bin ton seviyelerinde kayısı ile karşılaşabilmekteyiz. Bu da fiyat istikrarsızlığına ve ihracat pazarlarımızda sorunlarına sebep olmakta. İnşallah TMO'nun kayısı alımı; hem fiyatlara hem de ihracata istikrar getirecektir. Ayrıca fiyat istikrarı, dünya kayısı piyasasında pazar payımızı artırarak, kayısının ihraç edilen miktarını da yıldan yıla artıracaktır.  İhracatçı firmalar iç piyasadaki bu fiyat istikrarı ile, bağlantı kurdukları ithalatçı firmalar üzerinden rekabet etmeyerek fiyat indirimine gidemeyeceklerdir' diye konuştu.

 

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Bize oy versin, vermezsin herkese bugüne kadar hizmet ettik"

Deprem bölgesi Malatya’da inşaat sektörünün de gözü kulağı seçimlerde

11 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı

Doğanşehir’de toplu açılış

Başkan Sadıkoğlu: “Yerinde dönüşüm desteği artırılmalı”

Öğrencilerin topladığı para ile Gazze’ye Ramazan kolisi yollanacak

Prof. Dr. Geçit: “Vatandaşlarımızın Cumhur ittifakına güveni tam”

AK Parti Büyükşehir Adayı Sami Er’e Yeşiltepe’de Coşkulu Karşılama

Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

İnşaat sahasından elektrik kablosu çalan şahıs suçüstü yakalandı

Gaziantep’te kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Diyarbakır’da gasp çetesine ‘Piyon’ operasyonu: 9 kişi tutuklandı

Şehit ve gazi yakınlarından İmamoğlu’na eleştiri

Gölbaşı ilçesinde öğrencilere orman yangını eğitimi verildi

Adıyaman’da iki otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

GAÜN öğrencilerinden adliye ziyareti

SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi

Adıyaman’da 70 kilogram ağırlığında turna balığı yakalandı

Ağır hasarlı binada kalan genç kız ailesine teslim edildi

Gaziantep’te kaçak ilaç operasyonu: 1 tutuklama

Artan kakao fiyatları çikolata ihracatçılarının gündeminde

Öldürülerek yol ortasına bırakılan kadının kimliği tespit edildi

Artuklu ilçesinde içme suyu sorunu bitiyor

Yaşlı adamın öldüğü feci kaza saniye saniye kamerada

Mardin’de havaya ateş eden iki şahıs tutuklandı

Şahin: "Türkiye Yüzyılı’nın en büyük çevre hareketi sıfır atık"

Diyarbakır’da 3 tarihi çeşmede yeniden su akmaya başladı

DBB’nin Ramazan etkinlikleri devam ediyor

Siverek’te otomobilin çocuğa çarpma anı güvenlik kamerasında

Yükleniyor

SONDAKİAK: Karabağ’da Yakıt Deposunda Patlama: Ölü Ve Yaralılar Var

Somali’de Bomba Yüklü Kamyon Patladı: 13 Ölü, 40 Yaralı

Fransa'daki Gösterilerin 4. Gecesinde Gözaltı Sayısı Bin 311'e Yükseldi

Biden: 'Ukrayna'nın NATO'ya Katılım Süreci Kolay Olmayacak'

F-18 Savaş Uçağı Otoyola Düştü

Kazanan Kim Olursa Olsun Onunla Çalışmayı Dört Gözle Bekliyor

Rusya: 'Ukrayna, İHA'larla Kremlin'i Hedef Aldı'

Baraj Çöktü: 7 Ölü

İklim Değişikliği Eylem Planı Oluşturulması İçin Çalışmalara Başladı

Tahıl Koridoru İçin Türkiye Stratejik Öneme Sahip

Dicle Elektrik seçim hazırlıklarını tamamladı, koordinasyon merkezi açılıyor

Mardin’de silah tasarımı ve üretimi yapan lise öğrencisinin hedefi tank ve top yapmak

Dicle Elektrik ekiplerinin zorlu mesaisi

Adıyaman Üniversitesi’nden sağlıkta yapay zeka adımı

Akyol Medya Şirketi yönetiminden domain ve patent açıklaması

Çermik Fen Lisesinde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı

Cizre’de kaçak kablo patlamaya neden oldu

Yenişehir’de 11 bin öğrenciye tablet desteği

Dicle Elektrik Ramazan ayı için önlemlerini aldı

TÜBİTAK Projeleri Batman’da yarışıyor

DBB sporcuları, Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda

Vali Çeber’den Gaziantep FK’ya moral ziyareti

1.Etap Türkiye Şampiyonları Belli Oldu

Minikler Tatami Sporlarında Fırtına Gibi Esti

Gaziantep Kolej Vakfı öğrencileri başarıdan başarıya koşuyor

Gaziantep ALG Spor, 1207 Antalyaspor’u 1-0 mağlup etti

Şahinbey Ampute deplasmandan galibiyetle döndü: 5-1

DBB’nin başarılı sporcuları madalya kazandı

Muaythai elemeleri Besni’de yapıldı

Şahinbey Ampute deplasmandan galibiyetle döndü

Akçadağ Doğu Mahallesi Muhtar Adayı Refika Döğer İle Röportaj

Dönmezer: Yanlış Bir Kararla 5 Yılınızı Heba Etmeyin!

Bayram Taşkın: "Bu Enkazı Ancak Güçlü Bir Hükümet Ayağa Kaldırabilir”

AK Parti Büyükşehir Adayı Sami Er’den Şire Pazarı ve Canlı Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

31 Mart'ta Milletimizle Beraber Hep Birlikte Kazanacağız. Yada Hep Birlikte Kaybedeceğiz

“Malatyalılar Kötünün İyisine Mecbur Değil, Artık Yeniden Refah Var”

Özbey: İlçede En Büyük Sorun İşsizlik!

Bayram Taşkın: “Durmadan Yorulmadan Hizmet Edeceğiz”

Karakuş, ‘’İkinci Yüzyılda Parlayacak Bir Battalgazi İçin Geliyorum’’

Ağbaba: “Malatya’da Sosyal Belediyeciliği Herkes Hissedecek”

AK Partili Taşkın: “Her Kesimle İstişare İçinde Olacağız”

Battalgazi İlçemiz Hizmet Etmek İçin Yola Çıktık

"Türkiye Bugüne Kadar Ne Çektiyse Zübük Siyasetçi Tiplerinden Çekmiştir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Malatya Belediye Başkan Adaylarını Açıkladı

Bakan Özhaseki’den Muhalefete Tepki

ASRİAD Battalgazi’de Karakuş’u Destekleyecek

Emekliye Ek Zam Oranı Belli Oldu!

AK Parti’nin “Aday Tanıtım” Toplantısı 18 Ocak’ta

Bakan Yerlikaya, Kahramanmaraş’ta Ziyaret Ve Temaslarda Bulundu

Murat Kurum'dan İlk Açıklama:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13