• BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2324,75% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

MTÜ’de Kadına Şiddetle Mücadele Günü Etkinliği Düzenlendi.

25 Kasım 1999 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak” amacıyla ilan edilmiş...

MALATYA 25.11.2020 18:50:33 1252 0
MTÜ’de Kadına Şiddetle Mücadele Günü Etkinliği Düzenlendi.
25 Kasım 1999 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak” amacıyla ilan edilmiş 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlik, Rektör Sayın Prof. Dr. Aysun BAY KARABULUT’un moderatörlüğünde, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) İl Temsilcisi Betül Dürgen, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği İl Kadın Kolları Başkanı Mine İpek, Malatya Turgut Özal Üniversitesi öğretim üyeleri Hülya Aladağ, Kerim Uğur ve Aysel Özdemir’in katılımları ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde yerli ve milli olarak hazırlanan uzaktan eğitim sistemi üzerinden çevrimiçi olarak ve yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

 Kadın Ve Erkek Tarihi Ve Hayatı Birlikte İnşa Etmişlerdir.

Sebebi her ne olursa olsun, kadına ve insana şiddetin herhangi bir türünün meşru görülemeyeceğini belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut “Bu, hiçbir gerekçe ile mazur hale getirilemeyecek bir eylemdir. Hepimizin, bulunduğumuz yerlerde bütün kuvvetimizle mücadele etmemiz, canla başla karşı koymamız ve sessiz kalarak ortak olmamamız gereken bir kötülüktür.” diyerek, “Yüce Rabbimiz, Kur’ân-ı Kerîm’de “Düşünüp ibret alırsınız diye her şeyden çiftler yarattık” buyurmuş, kadın ve erkeğin varoluşun iki temel unsuru olduğunu vurgulamıştır. Kadın ve erkek tarihi ve hayatı birlikte inşa etmişlerdir. Varoluş binasını tuğla tuğla birlikte inşa etmiş, yaşam şiirini mısra mısra birlikte yazmışlardır.” cümlelerine yer verdi.

 Kadının Yok Sayıldığı Bir Hayat Perspektifi Öngörülemez.

Rektör Karabulut, ”Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi 'Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın' sözünden hareketle, kadınlarımızla birlikte her alanda omuz omuza var olmamız gerekiyor.

Kadın ve erkek arasında hiyerarşik bir kurgu olmadığı gibi, insan olma bakımından birbirlerinden ayrı da değillerdir. Birbirlerinden ayrılmayacak şekilde aynı bütünün parçaları olarak yaratılmışlardır. İkisinden birinin yok sayıldığı bir düzlem insanı eksik, yarım ve kusurlu hale getiren sağlıksız bir düzlemdir.

Bu bakımdan, kadının yok sayıldığı bir hayat perspektifi öngörülemez. Bu türden bir hayat düşüncesi erkeği eksik bırakacağı gibi, toplumu da sakatlayacak ve hayatı yapay hale getirecektir. Dolayısıyla kadının bireysel ve toplumsal varoluşunu bulabilmesi, toplumsal yapının en sağlıklı bir biçimde inşa edilebilmesi için zaruridir. Gözardı edilemeyeceği gibi ertelenemez de. Ertelenmemelidir.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Kadına ya da erkeğe, aslına bakılırsa insana uygulanan şu ya da bu kılığa girmiş şiddetin tekil nedenlerle açıklanması mümkün değil, bunu bilmek lazım. Kadına uygulanan şiddeti toplumsal cinsiyet kavrayışlarına indirgemek, geleneksel yaşam biçimlerinin yarattığı bilinçli ya da bilinçsiz davranış formları ile açıklamak fazlasıyla indirgemeci sonuçlar üretecektir.

Kadına şiddet olgusunun psikolojik, sosyal, siyasal, ekonomik, dinsel, kültürel ve hatta küresel nitelikli, yani çok yönlü bir arka planı vardır. Özellikle sosyal bilimcilerimizin bu arka plan üzerine daha derinlikli bir biçimde çalışmaları ve kuşatıcı analizler üretmeleri gerekiyor. Aksi halde yanlış teşhisin yanlış tedaviye, yanlış tedavinin ise “iyileştirmeye” değil, “hasta etmeye” sebep olacağı açıktır.” sözlerine yer verdi.

 Bunu en doğru şekliyle başaracağımızdan en ufak bir şüphe bile duymuyorum. “Nedeni her ne olursa olsun, daha önce de değindiğimiz gibi, ülkemizde maalesef kadına yönelik şiddetin her çeşidi ile karşılaşıyoruz.” diyen Rektör Karabulut, “Bu durumu bir mesele haline getirmek, bununla mücadele etmek ve bunu önlemek hepimiz için bir vazifedir. Kız ve erkek çocuklarımıza şiddete bulanmış bir zihin, birbirlerini anlamak yerine ötekileştirdikleri sağlıksız bir kavrayış ya da insan onurunu hiçe sayan otoriter bir cinsiyetçiliği miras bırakamayız. Bırakmamalıyız.

Bunu en doğru şekliyle başaracağımızdan en ufak bir şüphe bile duymuyorum.” dedi.

 “Cennet Annelerin Ayaklarının Altındadır…”

Rektör Karabulut, “Cennet annelerin ayaklarının altındadır,” diyerek kadınlığı ulvî bir zeminde değerlendiren bir peygamberin ümmeti olarak…  

Kadınlarını saltanat otağının başköşesine oturtarak hayatın her alanına ortak eden ataların torunları; bünyesinden tarihe yön veren Terken, Seyyide, Hatîce ve Altuncan Hatunları, Hayme Anaları ve Hürrem Sultanları, böyle güçlü kadınları çıkaran bir tarihin mensupları olarak…” sözlerine yer verdi.  

 “Kadınlar İnsandır, Biz İnsanoğlu…” “Söz Konusu Başarıyı Göstermeye Elbette Muktediriz.”

Rektör Karabulut, “Vatanı işgal eden düşmanlara karşı silah kuşanan Nene Hatunları, cepheye mühimmat taşırken yavrusuyla birlikte soğuktan donarak şehit olan Şerife Bacıları, kılıç kuşanır gibi kalem kuşanan Halide Edipleri ve Şule Yükselleri, henüz yirmili yaşlarının başında ve hayatlarının baharında olmalarına rağmen büyük bir cesaret örneği gösterip öğretmenlik yapmaya gittikleri köy, kasaba ve mezralarda teröristler tarafından şehit edilen melek yüzlü Neşe öğretmenleri, Şenay Aykübeleri yetiştiren bir milletin evlatları olarak…

Mevlânâ, Yûnus Emre ve Hacı Bektâş-ı Velî gibi “insanın şiirini” terennüm eden büyük âşıkların, “Kadınlar insandır, biz insanoğlu” diyen Neşet Ertaş gibi ozanların taşıdığı aşk, sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve muhabbet kültürünün mirasçıları olarak… 

Yalnız kadını, erkeği ya da çocuğu değil; aynı zamanda her bir hayvanı ve nesneyi de nereye koyacağını sevgi, merhamet ve adaletle tayin eden, her şeyi kendi yaratılışı ve varoluşu çerçevesinde en doğru şekliyle anlamlandıran böyle köklü bir tecrübenin varisleri olarak söz konusu başarıyı göstermeye elbette muktediriz. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır?” şeklinde konuştu.

“Tarihinin kendisine yüklediği görevi idrak ederek ayağa kalkan ve her alanda kendini geliştiren, büyüyen ve üreten Türkiye’miz, tıpkı dünyanın bütün mazlumlarının sığınabildikleri bir liman olduğu gibi, kadınlarımız ve çocuklarımız için, ailelerimiz için de dünyanın en güvenli yeri olmalıdır. Olacaktır.

Bir kadın olarak buna yürekten inanıyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

 MTÜ’de Kadın Ve Aile Çalışmaları Merkezi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Genel Sekreteri ve Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Özlem Altuntaş, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kuruluş sürecinin devam ettiği ilk yılında kurulan 10 uygulama ve araştırma merkezinden biri de “Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi”dir. Bu konuda öncelikle hassasiyetinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’a teşekkür ediyorum.

 8 Ekim 2019 tarihinde kurulan merkezimizin amacı; kadının eğitim, ekonomi, toplum, hukuk ve sağlık alanlarında yaşadığı sorunlara karşı duyarlılık geliştirmek, farkındalık oluşturmak, mevcut sorunlara ilişkin çözüm önerileri ve stratejiler geliştirmektir. Bunun için, etkinlikler düzenlemek ve muhtelif projeler hazırlayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yıllar önce yaşanan ve günümüzde ne yazık ki halen devam eden kadına yönelik şiddete karşı farkındalık ilk olarak, BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edilmesidir.” ifadelerini kaydetti.

 155 Gibi, 156 Gibi, 112’yi Dahi Arayabilirsiniz…

Kadına şiddetin hukuksal boyutuna değinen, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) İl Temsilcisi Betül Dürgen, “Şiddet konusu ile ilgili ne kadar farkındalık oluşturursak, ne kadar bu konuda kampanyalar düzenleyerek halkımızın bilinçlenmesine vesile olursak, o kadar şiddetin azalacağına inanıyorum.” diyerek başladığı sözlerine, “Ne yapacağını bilmeyen, nereye başvuracağını bilmeyen, şiddete uğrayan ya da şiddet tehlikesi altında olduğunu hisseden kadınlarımıza yol gösteriyoruz.

Öncelikle en önemlisi, her zaman atladığımız çok basit bir yöntem, şiddete uğradığınız zaman ya da şiddet riski duyduğunuz zaman arayabileceğimiz çok basit telefon numaraları var. Genellikle kadınlar o an korktukları için o psikoloji ile çok basit şeyleri unutabiliyorlar.

155 gibi, 156 gibi, 112’yi dahi arayabilirsiniz şiddet gördüğünüz zaman. Yine telefona indirilecek içişleri bakanlığının kardeş uygulaması üzerinden de şiddet ile ilgili bir şey olduğunda ekipleri harekete geçirebilirsiniz.” diyerek sürdürdü.

 Kadına Yönelik Şiddete Psikiyatrik Bakış

“Kadına Yönelik Şiddete Psikiyatrik Bakış” başlıklı konuşması ile söyleşiye katılan MTÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Kerim Uğur, “Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranış konularını içeren ‘6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Kanunu’na’ değinerek, “Günümüzde en ilkel toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar bütün kadınlar geleneksel kavramların da etkisiyle fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddete maruz kalabilmektedir.” dedi.

Uğur, “Kadınların eğitilmemeleri, emekleri karşısında ücret almamaları veya erkeklerden daha düşük ücret almaları, daha düşük sosyal konumda yer almaları şiddete uğramalarını arttırmaktadır.”  diyerek, sosyal öğrenme konusuna değindi ve burada aile kuramının önemini belirtti.

 Merhamet Duygusunu Neden Kaybediyoruz.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği İl Kadın Kolları Başkanı Mine İpek, “Ayetlerde de ifade edilen şekliyle, and olsun ki biz insanı en güzel şekilde yarattık ifadesi kullanılıyor.” diye başlayarak “Buradan yola çıkarak şunları ifade etmek istiyorum.

Bizim gerçekten yaradılış itibari ile ruhumuz aslında iyiliğe yönelik kodlanmış durumdadır, bu şekilde dünyaya geliyoruz. Acaba süreç içerisinde neler yaşanıyor, nelere maruz kalıyoruz ki gerçekten güzel yaratılan canlılar iken daha sonra ihanet eden, şiddete bulaşan yaratık haline dönüşebiliyoruz?

Bu noktada da eğitimi önemsiyorum. Acaba bizler merhamet duygusunu neden kaybediyoruz? Kadın dediğiniz zaman anne akla geliyor, kardeş akla geliyor, eş akla geliyor. Nasıl olabiliyor da, hangi duygunun işlenmemesi şiddete meylettiriyor? Bu anlamda ilk olarak ailelerde verilen eğitimi, sonra da okul öncesi eğitimleri önemsiyorum. Bunlara dikkat edersek eğer, mutlaka toplum bir dönüşüme girecektir.” cümlelerini sarf etti.

 

Kadına Şiddet Hangi Şekilde Olursa Olsun Affedilemez.

MTÜ Tıp Fakültesi Kadın Doğum Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Hülya Aladağ, “Kadına şiddet hangi şekilde olursa olsun affedilemez, hele kadın gebeyse, şiddetin daha sıkıntılı sonuçları olabiliyor. Gebelikte kadınların %67’si sözel, %20’si fiziksel şiddet görüyor. Evliliğinde şiddet gören kadın gebelikte de şiddete maruz kalıyor.

Her on kadından biri şiddet görüyor, oysa travma hem annenin hem bebeğin hayatını riske atıyor. Annesi gebelik boyunca şiddet gören bebeklerde psikoloji etkileniyor ve hayati risk oluşuyor. Şiddet toplumun kanayan yarasıdır ve düzeltilmesi gereken bir davranış şeklidir.” dedi.

 İnsan Sosyal Bir Varlıktır, İletişim Kurmadan Yaşayamaz.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Aysel Özdemir, “Kadına şiddet, hiçbir gerekçe ile meşrulaştırılamayacak kadar büyük bir insanlık suçudur ve küresel çapta yaygın hale gelmiş bir toplumsal ruh sağlığı sorunudur.

Biliyoruz ki şiddet, uygulayıcıları tarafından çocuk yaşta ailede öğrenilir ve normal bir davranışmış gibi sergilenir. Aile kaynaklı olduğu için de en çok aile içinde uygulanır.” diyerek, “Ele aldığımız konunun daha net anlaşılması için burada hayati 3 kavramdan bahsetmek istiyorum:

Bunlardan biri iletişim. Çok basit bir tabirle iletişim, kişilerin birbirini anlaması ve kabul etmesidir. Biliyoruz ki insan sosyal bir varlıktır, iletişim kurmadan, yaşayamaz.

Bir diğeri ise aile. Toplumu ayakta tutan temel yapı taşı aile olduğuna göre, aile içi iletişim de en temel ve en önemli insan ilişkisidir. Bireylerin ilk deneyimlerini yaşadığı, ilk tutum ve davranışlarının belirlendiği ortam, ailedir. Çocuk bağımsız bir birey olma yolunda ilerlerken, aile içinden model alır.

En sonuncusu ise etkili iletişim. Biliyoruz ki, sadece doğru bir iletişim sağladığımızda karşımızdakinin duygu ve düşüncesini anlayabilir hale geliriz. Yani etkili iletişim sadece kendini ifade etmekle değil; aynı zamanda söylenenleri de sabırla dinleyebilmek ve anlayabilmekle sağlanır. Cevap vermek için yapılan dinletilerde, gerçek iletişimin sağlanması mümkün değildir.” cümlelerine yer verdi.

 Çevrimiçi olarak gerçekleşen program, kadına yönelik her türlü şiddete karşı birlik ve beraberlik mesajı verilmesiyle sona erdi.

Bülten: malatyagundemozel.com



 

Alataş, ‘ 31 Mart Seçimlerinde Hep Birlikte Yeni Bir Yola Çıkacağız’

Akçadağ Doğu Mahallesi Muhtar Adayı Refika Döğer İle Röportaj

Dönmezer: Yanlış Bir Kararla 5 Yılınızı Heba Etmeyin!

DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düzenlenen etkinlikle başladı

AK Parti Diyarbakır’da 7’den 70’e her gönüle dokunuyor

Şanlıurfa’da zincirleme kaza: 3 ölü, 6 yaralı

Uzmanından "1 milyon varil petrol" iddiası

Şırnak’ta Millet Kıraathanesi törenle hizmete açıldı

İftar vaktinde husumetlisinin iş yerine ateş etti

Şanlıurfa’da zincirleme kaza: Ölü ve yaralılar var

Final Okulları ilkokul öğrencileri ağırladıkları misafirlerine etkinlik düzenledi

GAÜN’de Türklerde ağırlık kaldırma kültürü eğitimi

Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı

Diyarbakır’da ‘Seçim Güvenliği Toplantısı’ yapıldı

Vali Şıldak hayırseverlerin iftar programına katıldı

DBB sporcuları, Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda

Bayram Taşkın: "Bu Enkazı Ancak Güçlü Bir Hükümet Ayağa Kaldırabilir”

Malatya’da Zincirleme Trafik Kazası: 1 Yaralı

Başkan Şahin, gençlerin sorularını yanıtladı

Artuklu’ya kazandırılan ’Valilik Parkı’ hizmete açıldı

Siirt’te bir hastaya polikistik böbrekte nefrektomi işlemi uygulandı

Diyarbakır’da Ramazan’a renk katan söyleşi ve konser etkinliği yapıldı

Diyarbakır’da zabıtadan toplu taşıma araçlarına abonman kart denetimi

AK Parti Büyükşehir Adayı Sami Er’den Şire Pazarı ve Canlı Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

31 Mart'ta Milletimizle Beraber Hep Birlikte Kazanacağız. Yada Hep Birlikte Kaybedeceğiz

GAÜN uluslararası öğrencileri iftar programında bir araya geldi

GTO Meclisi Fatma Şahin’i ağırladı

Adıyaman’dan Gazze’ye 10 bin bebek zıbını yola çıktı

Diyarbakır’da okul temizliği yapan 14 öğrenci zehirlendi

“Malatyalılar Kötünün İyisine Mecbur Değil, Artık Yeniden Refah Var”

Yükleniyor

SONDAKİAK: Karabağ’da Yakıt Deposunda Patlama: Ölü Ve Yaralılar Var

Somali’de Bomba Yüklü Kamyon Patladı: 13 Ölü, 40 Yaralı

Fransa'daki Gösterilerin 4. Gecesinde Gözaltı Sayısı Bin 311'e Yükseldi

Biden: 'Ukrayna'nın NATO'ya Katılım Süreci Kolay Olmayacak'

F-18 Savaş Uçağı Otoyola Düştü

Kazanan Kim Olursa Olsun Onunla Çalışmayı Dört Gözle Bekliyor

Rusya: 'Ukrayna, İHA'larla Kremlin'i Hedef Aldı'

Baraj Çöktü: 7 Ölü

İklim Değişikliği Eylem Planı Oluşturulması İçin Çalışmalara Başladı

Tahıl Koridoru İçin Türkiye Stratejik Öneme Sahip

Dicle Elektrik seçim hazırlıklarını tamamladı, koordinasyon merkezi açılıyor

Mardin’de silah tasarımı ve üretimi yapan lise öğrencisinin hedefi tank ve top yapmak

Dicle Elektrik ekiplerinin zorlu mesaisi

Adıyaman Üniversitesi’nden sağlıkta yapay zeka adımı

Akyol Medya Şirketi yönetiminden domain ve patent açıklaması

Çermik Fen Lisesinde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı

Cizre’de kaçak kablo patlamaya neden oldu

Yenişehir’de 11 bin öğrenciye tablet desteği

Dicle Elektrik Ramazan ayı için önlemlerini aldı

TÜBİTAK Projeleri Batman’da yarışıyor

DBB sporcuları, Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda

Vali Çeber’den Gaziantep FK’ya moral ziyareti

1.Etap Türkiye Şampiyonları Belli Oldu

Minikler Tatami Sporlarında Fırtına Gibi Esti

Gaziantep Kolej Vakfı öğrencileri başarıdan başarıya koşuyor

Gaziantep ALG Spor, 1207 Antalyaspor’u 1-0 mağlup etti

Şahinbey Ampute deplasmandan galibiyetle döndü: 5-1

DBB’nin başarılı sporcuları madalya kazandı

Muaythai elemeleri Besni’de yapıldı

Şahinbey Ampute deplasmandan galibiyetle döndü

Akçadağ Doğu Mahallesi Muhtar Adayı Refika Döğer İle Röportaj

Dönmezer: Yanlış Bir Kararla 5 Yılınızı Heba Etmeyin!

Bayram Taşkın: "Bu Enkazı Ancak Güçlü Bir Hükümet Ayağa Kaldırabilir”

AK Parti Büyükşehir Adayı Sami Er’den Şire Pazarı ve Canlı Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

31 Mart'ta Milletimizle Beraber Hep Birlikte Kazanacağız. Yada Hep Birlikte Kaybedeceğiz

“Malatyalılar Kötünün İyisine Mecbur Değil, Artık Yeniden Refah Var”

Özbey: İlçede En Büyük Sorun İşsizlik!

Bayram Taşkın: “Durmadan Yorulmadan Hizmet Edeceğiz”

Karakuş, ‘’İkinci Yüzyılda Parlayacak Bir Battalgazi İçin Geliyorum’’

Ağbaba: “Malatya’da Sosyal Belediyeciliği Herkes Hissedecek”

AK Partili Taşkın: “Her Kesimle İstişare İçinde Olacağız”

Battalgazi İlçemiz Hizmet Etmek İçin Yola Çıktık

"Türkiye Bugüne Kadar Ne Çektiyse Zübük Siyasetçi Tiplerinden Çekmiştir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Malatya Belediye Başkan Adaylarını Açıkladı

Bakan Özhaseki’den Muhalefete Tepki

ASRİAD Battalgazi’de Karakuş’u Destekleyecek

Emekliye Ek Zam Oranı Belli Oldu!

AK Parti’nin “Aday Tanıtım” Toplantısı 18 Ocak’ta

Bakan Yerlikaya, Kahramanmaraş’ta Ziyaret Ve Temaslarda Bulundu

Murat Kurum'dan İlk Açıklama:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13