• BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20

MTÜ'de Tarımsal Eğitim ve Öğretimin Töreni Yapıldı

Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 174. Yıldönümü nedeniyle Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Ziraat Mühendisleri Odası’nın ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Tohum Sa

MALATYA 14.01.2020 17:59:59 730 0
MTÜ
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Tarım Yerleşkesinde düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Baro Başkanı Enver Han, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Çolak, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek,  Malatya Tarım ve Orman İl  Müdürü Tahir Macit, Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Murat Tunç, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, STK temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldılar.

 Etkinlik öğrencilerin müzik dinletisi ile başladı.

 Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Tarım bir iş değil, bir meslek değil, bir sektör de değildir,  tarım bir sanattır. Ziraat Mühendislerimiz ve çiftçilerimiz bu toprakları nakış nakış işleyen birer sanatkârdır. Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 174.  Yıldönümünü tebrik ediyorum. Sürdürülebilir ekonomiler için tarım ve tarımsal üretim vazgeçilmezdir.

Bunun sağlanmasında en büyük katkı tarımsal eğitime aittir.  Tarım toprakları dünyanın en değerli hazineleridir. Tarım arazileri Türkiye’nin geleceğidir.  Tarım arazileri ülke vatandaşlarının sağlık ve gıda güvenliği için önemlidir.  Sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için tarım arazilerinin ve doğal hayatın korunması büyük önem taşıyor. O nedenle tarım eğitimi, diğer eğitim alanları kadar değerli ve kıymetlidir” dedi.

 Tarım Teknoparkı ve Tarım Müzesi kuruluyor

 Rektör Prof. Dr. Karabulut şu şekilde konuştu, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi, tarım ve çiftçi dostu bir üniversitedir. Üniversitemizin kurulduğunda öğrencisi olan tek fakülte ziraat fakültesiydi. Kuruluş yerleşkemiz aynı zamanda tarım yerleşkesidir.  Ziraat Fakültemizin şuanda aktif öğrencisi olan Bahçe Bitkileri ve Bitki Koruma olmak üzere 2 tane bölümü var. Önümüzdeki yıl Tarım Ekonomisi Bölümü ile Zootekni Bölümüne öğrenci almayı hedefliyoruz. Tarla Bitkileri, Biyosistem Mühendisliği ve Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümleri ile ilgili çalışmalar ise devam ediyor. Battalgazi Tarım Yerleşkemiz yeni yatırım ve projelerimizle bölgemizin çekim merkezi olacaktır.  Bölgemizin en kapsamlı Tarım Müzesini Battalgazi Tarım Yerleşkemize yapıyoruz. Bölgemizin en gelişmiş modern Atçılık Merkezini yine bu yerleşkemize kazandırıyoruz.  Öğrencilerimiz için yaşam merkezimizi yakında hayata geçiriyoruz. Aromatik bitkiler konusunda yine önemli projelerimizi bu yerleşkemizde hayata geçiriyoruz. Bir müjdeyi daha paylaşmak istiyorum;  Fırat Kalkınma Ajansı üniversitemizin “Malatya Tarım Teknolojileri İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi Fizibilitesinin Hazırlanması” projesini Kabul etmiştir.  Bu proje ile amacımız; Malatya’ya Tarım Teknoparkını kazandırmaktır. Şimdiden Hayırlı olsun.  Yine; Tohum Bankası ile ilgili proje çalışmalarımızda devam ediyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir bitkisi ekiminin yaygınlaştırılacağını açıklaması ile birlikte Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesince ilk ekim çalışması yapılmıştır.”

 Bir çok ülkeden yoğun talep ve ilgi var

Bir zamanlar çöpe atılan, yakılan acı kayısı çekirdeği ile ilgili akademik araştırma çalışmasın ürüne dönüştüğünü belirten Prof. Dr. Karabulut, birçok ülkeden bu konuda yoğun bir talep ve ilgi gördüklerini kaydetti.

 Dünyada bitkisel ekstrelere yönelik milyar dolarları aşan piyasalar oluştuğunu belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıp gelişmiş ülkelerde yaygınlaşıyor. Bu durum tarımsal üretim için altın çağ demektir.  Bitkiler kilo kilo değil, gram gram değer buluyor.  Dünyada bitkisel ekstrelere yönelik milyar dolarları aşan piyasalar oluşturuyor.  Geleceğin ilaçları kimyasal yolla değil, tarımsal üretimden gelecektir. Veysel Aşık’ın vurguladığı gibi Kara toprak insanlığın yâridir. Toprağı yeşertmek, insanlığı yaşatmak bizlerin görevidir. Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp konusunda uluslararası hedef ve iddiası ile çalışma yürütmektedir. Son dönemde Türkiye’nin tarım politikalarında ciddi dönüşümler yaşanmış, tarımsal üretimin nasıl daha verimli olabileceğine ilişkin teorik ve pratik gayretler daha önce hiç olmadığı kadar artış göstermiştir. Bu hususta  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimizi  arz ediyoruz.  Üniversitemizin  tarımsal çalışmalarına her zaman destek çıkan  Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sözlerime son verirken şu hususlara da dikkat çekmek istiyorum; Türkiye olarak İklim değişikliğine karşı mutlaka hazırlıklı olmalıyız.  Dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerden birisi; gıda güvenliğidir. Bunun en tabii yolu; gelecek nesiller için çevreyi ve doğal kaynakları korumaktır. Gıda güvenliğini ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmaya odaklanmalıyız.” İfadelerini kaydetti.

“Tarım desteklemelerine ayrılan bütçe, bakanlıklar arasında en fazla artırılan bütçe oldu”

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Üreticiyi korumaya yönelik müdahale araçları niye kullanılmıyor diye soruluyor. Az önce bahsettim. Biz TMO olarak işin içerisindeyiz. Buğdayda 2019’da yüzde 29 artırdık, kg başına Bin 350 TL taban fiyatı verdik. Arpa fiyatı yüzde 33 arttı, makarnalık buğday fiyatı yüzde 32 arttı.  Fındıkta, üzümde, bakliyat alım fiyatlarında ciddi çiftçi memnuniyeti ve üretimi artıran destekleme alımları yaptık. Türkiye tarımını yönetenler vatan haini değildir, Türkiye tarımını yönetenler Türkiye tarımının gelişmesi için çalışıyorlar ve bunun için de imkanlar neyse sonuna kadar zorlayarak üreticiye yansıtmaya çalışıyorlar.  Türkiye denildiği gibi tohuma muhtaç, İsrail’den gelmezse tohum bulunmaz algısı tamamen yanlış.  Şunu da ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin tarım bütçesi 2019 yılında 16 milyar lira iken 2020 yılında 22.1 milyar liraya yükseltildi. Tarım desteklemelerine ayrılan bütçe, bakanlıklar arasında en fazla artırılan bütçe oldu. Türkiye buğday ithal ediyor, ama bir sorun niye ediyor? Anlatıldı birçok sefer. Türkiye’nin 20 milyon ton buğday üretimi var. 18.5 milyon ton tüketimi var. Türkiye buğday üretiminde kendi kendine yeten bir ülkedir. Ancak Türkiye un ticaretinde de dünyanın lideridir, birinci sırasındadır.  Buğdaydan un yapıp, unlu mamuller yapıp yurt dışına satan bir ülkedir ve dünyada bir numaradır. Makarna ihracatında da İtalya’dan sonra ikinci sıradadır. Haliyle bizim elimizdeki buğdaydan un yapıp makarna yapıp gönderirsek bize bir şey kalmaz. Takviye etmemiz lazım veya ihraç edeceğimiz mamul maddesinin ham maddesini yurtdışından almamız lazım.  Bizde tam olarak onu yapıyoruz, Türkiye olarak. Türkiye 2018 yılında 5.8 milyon ton buğday ithal etti. 7.5 milyon ton da mamul madde ihraç etti, un, makarna v.s.  Yaklaşık 2.5 milyon ton fazla bir mamul madde üretti. Türkiye’nin kazandığı para 1.4 milyar dolar bu un ticaretinde.  Herkes yapıyor, başka ülkeler yapıyor neden Türkiye yapmasın.  Niye bizim çiftçimizin morali bozulsun. Türkiye’nin 17-18 milyar dolarlık tarımsal ihracatı var, bunu da arttırmaya çalışalım. İşte 2023’de 40 milyar dolarlık hedef kondu.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Tarım insanlık için çok önemli ve stratejik bir sektördür. Tarım olmadan insanlık olamaz. İnsanlığın var olması ile birlikte tarımın var olduğunu hepimiz biliyoruz. Malatya’mız sanayi kenti olmuştur, ama Malatya atarım kentidir. Sanayi alanına harcanan efor ve gayretler maalesef tarım alanında harcanmıyor.” dedi.

 Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, “Türkiye’deki tohumculuk sektöründeki gelişmeler” konu başlıklı konuşmasında “Tarım hayatımızdır, tarım hayatımızın her yerinde vardır. Tohumda hayatın başlangıcıdır, hayattır. Dolayısıyla tohum olmadan hayat olmaz. Tohumculuk olmadan üretim olmaz. O nedenle devletimiz çok isabetli bir kararla tohumculuğu kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek örgütü olarak değerlendirmiştir. Bir üretimden bahsediyorsak, özellikle de bitkisel üretimden bahsediyorsak güçlü bir bitkisel üretim sektörüne sahip olabilmeniz için güçlü bir tohumculuk sektörünüz şarttır. Bunu hiçbir zaman unutmamız gerekiyor.” dedi.

 Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, ülkenin tohumculuk politikalarını; “Kaliteli tohum ihtiyacını karşılamak, Ulusal tohumculuk sanayisi güçlendirme, Özel girişimciliğe dayalı bir sektör oluşturma, Uluslararası Kuruluşlar ile entegrasyon, AR-GE çalışmalarını ve sertifikalı tohumluk üretimini ve kullanımını destekleme ve  Araştırma ve üretmede etkili bir kamu-özel sektör iş birliği” şeklinde kaydederken;  tohumculuk sektörünün geleceğine dair hedeflerini de şöyle aktardı, “Sektör olarak hedef, zenginleştirilmiş ürün portföyü ile dünya tohumculuk sektöründe lider ülkeler arasında yer almaktır. Önceliğimiz, ihtiyacımızı kendi genetik kaynaklarımızdan ıslah edilen tohumluklarla sağlamaktır. Hedefimiz , global bilgiyi ve tecrübelerimizi yerelde aktifleştirerek; bilgili ve uzman çiftçiler ile tarımsal üretimde verim ve kalite artışı sağlamaktır. Ürün ve tecrübemizi uluslararası pazara yayıp yurtdışında da yatırımlar yaparak dünya ölçeğinde yer almaktır. Ülkemizde GDO’lu tohum ile üretim yapılmamaktadır. Hibrit çeşitleri kısır değildir. Gıda Güvenliğimiz için üretmek zorundayız. Üretimi artırmak ve güvenli üretim için Sertifikalı tohum kullanmalıyız.”

 Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, “Tarım sektörünün dünya genelinde en fazla stratejik öneme sahip sektörlerin başında yer almasının en önemli nedeni; dünya nüfusunun artmaya devam etmesi, küresel ısınma, su kaynaklarının kıtlığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması ile ciddi oranda azalması gibi başlıklar altında sıralayabiliriz.  Türkiye’nin geleceğinde önemli oranda tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesi gerçeği göz önüne alındığında,  tarımsal öğretim, araştırma ve geliştirmeye olanakları ölçüsünde daha fazla yatırım yapılarak, yenilikçi ve bilişim teknolojilerini eğitimin bir parçası olarak kullanılması suretiyle geleceğin mühendislerini yetiştirmemiz gerekmektedir.” İfadelerini kaydetti.

 Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek,  “Hiçbir gelişmiş ülke yoktur ki tarımını geliştirmeden sanayisini geliştirsin. Çünkü tarım ve tarımsal faaliyet gıda üretiminden, iş gücü istihdama, ekonomik gelirden, toplumun gelişmişlik seviyelerinin göstergelerine kadar, ilkel toplumlarda  da modern toplumlarda da önemini her zaman korumuştur. Gelecek dönem en zengin ülkeler  tükettiğinden daha fazla tarımsal üretim yapan ülkeler olacaktır” dedi.

 Törende konuşan Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisi Şeyma Kaya, mezuniyet sonrası Ziraat Mühendislerinin yaşamış olduğu istihdam sorununu da dile getirip, Ziraat Mühendisliğinin gelecekte önemli mesleklerden birisi olacağını kaydetti.

 Tören sonunda Ziraat Mühendisleri Odası tarafından meslekte 35 yılını dolduran Ziraat Mühendisleri

Mahmut Duran, A. Turan Sinanoğlu, İbrahim Gür, İsak Demirtaş ve Yaşar Zengin’e plaket verildi.

Bülten:malatyagundemozel.com









GAÜN’de Türklerde ağırlık kaldırma kültürü eğitimi

Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı

Diyarbakır’da ‘Seçim Güvenliği Toplantısı’ yapıldı

Vali Şıldak hayırseverlerin iftar programına katıldı

DBB sporcuları, Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda

Bayram Taşkın: "Bu Enkazı Ancak Güçlü Bir Hükümet Ayağa Kaldırabilir”

Malatya’da Zincirleme Trafik Kazası: 1 Yaralı

Başkan Şahin, gençlerin sorularını yanıtladı

Artuklu’ya kazandırılan ’Valilik Parkı’ hizmete açıldı

Siirt’te bir hastaya polikistik böbrekte nefrektomi işlemi uygulandı

Diyarbakır’da Ramazan’a renk katan söyleşi ve konser etkinliği yapıldı

Diyarbakır’da zabıtadan toplu taşıma araçlarına abonman kart denetimi

AK Parti Büyükşehir Adayı Sami Er’den Şire Pazarı ve Canlı Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

31 Mart'ta Milletimizle Beraber Hep Birlikte Kazanacağız. Yada Hep Birlikte Kaybedeceğiz

GAÜN uluslararası öğrencileri iftar programında bir araya geldi

GTO Meclisi Fatma Şahin’i ağırladı

Adıyaman’dan Gazze’ye 10 bin bebek zıbını yola çıktı

Diyarbakır’da okul temizliği yapan 14 öğrenci zehirlendi

“Malatyalılar Kötünün İyisine Mecbur Değil, Artık Yeniden Refah Var”

Şerafettin Elçi Havalimanı Şubat ayında 29 bin 933 kişiye hizmet verdi

Adıyaman’da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi

Evlenmek için kredi alacak depremzede gençlerin eğitimi başladı

Merdivenlerden yuvarlanan işçi yaralandı

OSB çalışanları için konut müjdesi

Toz taşınımı sağlığı olumsuz etkiliyor

İşçi servisinin altına kalan yaşlı adam hayatını kaybetti

Kayıp çocuğu arama çalışması 7’nci gününde devam ediyor

Besni’de silah ele geçirildi

İmkander Gazze ve Suriye’deki mazlumları yalnız bırakmıyor

Dicle’de Diyaliz Ünitesi hizmete başladı

Yükleniyor

SONDAKİAK: Karabağ’da Yakıt Deposunda Patlama: Ölü Ve Yaralılar Var

Somali’de Bomba Yüklü Kamyon Patladı: 13 Ölü, 40 Yaralı

Fransa'daki Gösterilerin 4. Gecesinde Gözaltı Sayısı Bin 311'e Yükseldi

Biden: 'Ukrayna'nın NATO'ya Katılım Süreci Kolay Olmayacak'

F-18 Savaş Uçağı Otoyola Düştü

Kazanan Kim Olursa Olsun Onunla Çalışmayı Dört Gözle Bekliyor

Rusya: 'Ukrayna, İHA'larla Kremlin'i Hedef Aldı'

Baraj Çöktü: 7 Ölü

İklim Değişikliği Eylem Planı Oluşturulması İçin Çalışmalara Başladı

Tahıl Koridoru İçin Türkiye Stratejik Öneme Sahip

Dicle Elektrik seçim hazırlıklarını tamamladı, koordinasyon merkezi açılıyor

Mardin’de silah tasarımı ve üretimi yapan lise öğrencisinin hedefi tank ve top yapmak

Dicle Elektrik ekiplerinin zorlu mesaisi

Adıyaman Üniversitesi’nden sağlıkta yapay zeka adımı

Akyol Medya Şirketi yönetiminden domain ve patent açıklaması

Çermik Fen Lisesinde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı

Cizre’de kaçak kablo patlamaya neden oldu

Yenişehir’de 11 bin öğrenciye tablet desteği

Dicle Elektrik Ramazan ayı için önlemlerini aldı

TÜBİTAK Projeleri Batman’da yarışıyor

DBB sporcuları, Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda

Vali Çeber’den Gaziantep FK’ya moral ziyareti

1.Etap Türkiye Şampiyonları Belli Oldu

Minikler Tatami Sporlarında Fırtına Gibi Esti

Gaziantep Kolej Vakfı öğrencileri başarıdan başarıya koşuyor

Gaziantep ALG Spor, 1207 Antalyaspor’u 1-0 mağlup etti

Şahinbey Ampute deplasmandan galibiyetle döndü: 5-1

DBB’nin başarılı sporcuları madalya kazandı

Muaythai elemeleri Besni’de yapıldı

Şahinbey Ampute deplasmandan galibiyetle döndü

Bayram Taşkın: "Bu Enkazı Ancak Güçlü Bir Hükümet Ayağa Kaldırabilir”

AK Parti Büyükşehir Adayı Sami Er’den Şire Pazarı ve Canlı Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

31 Mart'ta Milletimizle Beraber Hep Birlikte Kazanacağız. Yada Hep Birlikte Kaybedeceğiz

“Malatyalılar Kötünün İyisine Mecbur Değil, Artık Yeniden Refah Var”

Özbey: İlçede En Büyük Sorun İşsizlik!

Bayram Taşkın: “Durmadan Yorulmadan Hizmet Edeceğiz”

Karakuş, ‘’İkinci Yüzyılda Parlayacak Bir Battalgazi İçin Geliyorum’’

Ağbaba: “Malatya’da Sosyal Belediyeciliği Herkes Hissedecek”

İyi Parti’li Adaylar Çelikhanlılar Derneğini Ziyaret Etti

Kendine Değil, Kentine Çalışan Bir Belediye Olacağız

AK Partili Taşkın: “Her Kesimle İstişare İçinde Olacağız”

Battalgazi İlçemiz Hizmet Etmek İçin Yola Çıktık

"Türkiye Bugüne Kadar Ne Çektiyse Zübük Siyasetçi Tiplerinden Çekmiştir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Malatya Belediye Başkan Adaylarını Açıkladı

Bakan Özhaseki’den Muhalefete Tepki

ASRİAD Battalgazi’de Karakuş’u Destekleyecek

Emekliye Ek Zam Oranı Belli Oldu!

AK Parti’nin “Aday Tanıtım” Toplantısı 18 Ocak’ta

Bakan Yerlikaya, Kahramanmaraş’ta Ziyaret Ve Temaslarda Bulundu

Murat Kurum'dan İlk Açıklama:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13