• BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00

Özal, Adını Taşıyan Üniversitesi'nde Anıldı

8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 26.yılında, Malatya Valiliği ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen etkinliklerle anıldı.

MALATYA 17.04.2019 18:31:46 751 0
Özal, Adını Taşıyan  Üniversitesi
Malatya Valiliği ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliği ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi konferans Salonu’ndaki Özal’ı anma etkinliğine Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş,  Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık, 55. Hükümet Devlet Bakanı Cavit Kavak,  2. Ordu kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hançeri Sayat, 7. Ana Jet Üs Komutanı  Tuğgeneral Selim Karsavuranoğlu, Hakimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Nadi Kolukısa, Cumhuriyet Başsavcısı  Muhammet Savran, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay karabulut, İnönü Üniversitesi rektörü Prof. Dr.  Ahmet Kızılay, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, Baro Başkanı Enver Han, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar,  İl Jandarma Komutanı Albay Necmi ince, Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek,  STK yöneticileri, MİAD, MASTÖB, MEV yönetici ve üyeleri, akademisyenler, ile birlikte kalabalık bir topluluk katıldı.

Anma etkinlikleri kapsamında ilk olarak Turgut Özal Üniversitesi’nde oluşturulan Turgut Özal Müzesi açılarak, fuaye alanındaki Turgut Özal fotoğraf sergisi gezildi.

Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilavetiyle devam eden anma etkinliğinde, daha sonra üniversiteyi tanıtan ve Turgut Özal’ın hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını yapan Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “8. Cumhurbaşkanımız, hemşerimiz merhum Turgut Özal’ı vefatının 26. yıl dönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

“Özal, kendi memleketinde kendi adını gururla taşıdığımız üniversitemiz de ilk defa anılıyor” diyen Karabulut, şunları söyledi:

“Turgut Özal Müzesi, kendi adını taşıyan üniversitede açıldı. Malatya her yanıyla Özal’ı ölümsüzleştiriyor ve sahipleniyor. Turgut Özal; renkli kişiliği, yaşamı, davranışları, alışkanlıkları, sevecenliği, hoşgörüsü ve geniş ufku ile önemli siyaset ve devlet adamlarımızdandır. Turgut Özal, hayatında merdivenleri tek tek çıkmasıyla da örnek bir kişiliktir Şöyle ki; devlet bürokrasisine mühendis olarak adım atmış ve genel müdür, ekonomist, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Başbakanlık Müsteşarı olmuştur. Siyasete başbakan yardımcısı olarak başlamış,  parti genel başkanı, başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görev almıştır. Özal’ın Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görev aldığı, Aralık 1983 ile Nisan 1993 tarihleri arasında devlet tecrübesi, birikimi ve sahip olduğu vizyonla Türkiye’de yeni bir döneme geçilmiş,  ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda reform niteliğindeki icraat ve hizmetleri hayata geçirilmiştir. Özal; 2 Şubat 1992 tarihinde Karadeniz Ekonomik işbirliği toplantısında şöyle demiştir; “Nesiller gelir, nesiller gider.  Önemli olan bir neslin kendisinden sonra gelecek nesile neler bırakabildiğidir. Tarih ancak bu birikimleri yazar. Büyük millet olmakta bu birikimleri nesilden nesile taşıyabilmektir. Daha evvel söyledim, şimdi buradan bir kere daha tekrar ediyorum; ciddi hatalar yapmasak 21. Yüzyıl Türklerin ve Türkiye’nin yüzyılı olacaktır.” Merhum Özal’ın 27 yıl önce göstermiş olduğu hedef doğrultusunda bugün milletimizin 2023, 2053 ve 2071 ideallerinin ne kadar önemli, ne kadar hayati ve değerli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Özal geleceğe yönelik konuşmalarında sürekli olarak gençlere güvendiğini ifade etmiştir. Ve bugün vefatının 26. yıl dönümünü,   her anlamda donanımlı ve Türkiye sevdalısı gençlerin yetiştirildiği kendi adını taşıyan  üniversitede anılıyor olması ise başka bir anlam taşıyor. Bu vesile ile Özal’ın ismini Malatya’da ölümsüzleştiren üniversitemizin kuruluşunu sağlayan ve her konuda desteklerini sürdüren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise “Rahmetli Turgut Özal’ın sadece devlet adamlığı değil, aynı zamanda siyaset adamlığı tüm dünya tarafından bilinir. 30 yıl devlet, 10 yıl siyaset adamlığı ve 66 yılda milletin adamı olduğunu her daim gösteren bir cumhurbaşkanımız vardı. 8.Cumhurbaşkanımızın müzesini gezerken suikast girişiminde bulunulduğunda atılan kurşunu önleyen mikrofonun çubuğunu gördük. O gün ‘Allah’ın verdiği canı sadece Yüce Rabbimin’ alacağını söylemişti. 66 yıl boyunca milletin adamı olarak ömrünü millete vakfetmişti. Rahmetli Özal, Türkiye’de birçok iz bıraktı. Hem ekonomide hem siyasette hem de ülkenin kalkınmasında çok önemli adımlar attı. Rahmetli Özal’ın vefatından 26 yıl sonra ilk kez kendi adına bir devlet üniversitesinin kurulmasına vesile olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeğe geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Rahmetli Özal sadece Malatya için değil, Türkiye için gurur kaynağıydı. Ömrünü bu millet için vakfetmiş bir liderdi” dedi.

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de konuşmasında şunları kaydetti: “Malatya’nın yetiştirdiği çınarlardan birisi, özellikle Türkiye’nin gelişimine, değişimine ve dönüşümüne büyük bir katkı sağlayan hemşerimizin vefatı dolayısıyla bu anma programında bir araya geldik. Malatya, burada rahmetli İnönü’yü de anmak lazım, yetiştirdiği ve Türkiye’ye kazandırdığı bu insanlar, devlet adamlıklarının yanında özellikle rahmetli Turgut Özal, milletinde adamı olarak öne çıktı. Ekonomide liberalleşmeyle birlikte Türkiye’yi dışa açan ve Türkiye’nin gelişmesi ve sanayileşmesi noktasında da büyük emeği olan, Türkiye’nin vizyonunu çizen liderlerden birisiydi.”

Malatya Valisi Aydın Baruş, vefatının 26.yılında Malatya ve Türkiye’nin yetiştirdiği büyük devlet ve siyaset adamı merhum Turgut Özal’ı rahmet ve şükranla yad ettiklerini ifade etti.

Baruş, 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ömrünü ülkesine ve milletine hizmetle geçirdiğini kaydederek, “Bugün Türkiye’de ve dünyada hatırası minnetle yad edilen tarihe mal olmuş büyük bir şahsiyet. Bazı yıldızlar saçtıkları ışıklarla dünyadaki insanlığa yön göstermeye devam ediyorlar. İşte Turgut Özal, Türk milletinin yetiştirdiği ender liderlerden biri olarak açmış olduğu ufukla hala bize yön göstermeye devam ediyor” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini anımsarken Turgut Özal isminin anılmadan geçilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Baruş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Başbakanlık Müsteşarlığı, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı döneminde kazanmış olduğu devlet tecrübesi, Türk milletinin nezdinde sağladığı intiba ve güven onu, 1983 yılındaki genel seçimlerde başbakanlık görevine getirmiştir. Başbakanlığı döneminde onun önümüzde açtığı ufuk ve  gerçekleştirdiği reformlar sayesinde Türkiye ekonomisi yıllık yüzde 5,2’lik bir büyüme ivmesi yakalamıştır.”

Baruş, Turgut Özal döneminde Türkiye’nin devletçi bir ekonomiden serbest piyasa düzenini esas alan yapısal değişim ile ihracat önderliğinde büyümeye dayalı modele geçtiğini anlatarak, “Turgut Özal döneminde Türk ekonomisi, uluslararası rekabete açılmış, kalkınmada özel sektör lokomotif haline gelmiş, bu model sayesinde Anadolu’nun dört bir tarafında dünya ile ticarete başlayan sanayi tesisleri faaliyete başlamıştır. 1983 yılında 5,9 milyar dolar olan ihracatımız, 1991 yılında 14 milyar dolara tırmanmıştır” diye konuştu.

55.Hükümet döneminde Devlet Bakanı olarak görev yapan Cavit Kavak, ‘Merhum Turgut Özal ile ilgili anıları’ konulu bir konferans verdi.

Kavak, 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile bir dost meclisinde tanıştıklarını anımsatarak, çalışmalarını uzaktan izleyip, takip ettiğini kaydetti.

Partinin kurulacağı aşamada Özal ile görüştüklerini anlatan Kavak, “Tereddüt etmeden kurucu üye olarak katılmayı kabul ettim. 20 Mayıs günü partiyi kurduk. 17 Haziran’a kadar 37 kişiydik. İl teşkilatlarımızı daha kurmamıştık ve 17 Haziran’da kurucular kurulu toplantısındayken konseyden bir mektup geldi. Sırayla bizleri, en son beni çağırdılar. Turgut Bey’in odasından çıkan arkadaşlarının tek tek hüzünlü olduklarını gördüm. İçeri girince ‘maalesef sende veto edildin’ dedi. Beni sevinçli görmüş. ‘Sen diğerleri gibi tepki vermedin’ dedi. ‘Tek başıma veto edilseydim buradan nasıl çıkacağımı bilmiyorum ama en yakınlarınızla birlikte veto edildim, buna da şükür’ dedim. ‘Siz seçime gireceksiniz, bende 10 yıldır görmediğim Türkiye’yi sizinle beraber gezeceğim’ dedim. Seçim gezilerine başladı, 16 Ekim’de ilk konuşmasını Erzurum’da bir kamyonun kasası üzerinde yaptı. Kendisi gerçekten seçimleri kazanacağına inanıyordu. Ama bunu bize hiç belli etmedi. O sırada bir eski partiden kendisine davet geldi. Hedefi artık eski partilerden hiçbirinin devamı olmadığını söylemek, kavgadan usanmış, bıkmış, Türkiye’nin sorunlarına çözüm çıkmayacağına inandığı için bu öneriyi kabul etmedi. İstanbul’da son mitingimizi yaptık. Seçim gecesi evinde sabah 04.00’a kadar birkaç kişi kendisiyle bekledik. 5 hafta bekledikten sonra Özal’a görev verildi. 5,5 ayda iktidar olduk” dedi.

Kavak, Özal’ın ekonomi eksenli bir insan olduğunu ifade ederek, “Tek televizyonumuz vardı TRT. Özal döneminde Star, Show, Kanal D, ATV, TGRT başladı. Bütün bunlar Türkiye’nin gerçekten teknolojik olarak bilgisayar çağına katkıda bulundular. Özal’ın bütün gününü geçirdiği yer bilgisayar odasıydı. Çok dikkatliydi. 56 yaşında siyasete girmiş, 66 yaşında vefat etmiş bir insan, ‘Efendim birinci parti olduk, neden protokolde yedinci sıradasınız?’ diye eleştiriliyordu. Kendisi, ‘Uhulet ve suhuletle bu işe girelim’ derdi. Bazen grupta hükümette değişiklik ya da teşkilatlarda değişiklik olduğunda bazı arkadaşlar darılır, beyanatlar verirlerdi. Derdi ki, ‘Hafta içi çalışıyorsunuz ama hafta sonu mezarlıkları gezin. Göreceksiniz ki oralar kendisini vazgeçilmez zanneden insanlarla doludur.’ Teşkilatların ahenk içerisinde çalışmalarını çok arzu ederdi. Mutlaka gruplar oluşurdu, kendilerine sadece kötü taraflarını değil, o insanların iyi taraflarını da görmelerini özellikle rica ederdi. Partiyi kurarken bir felsefesi vardı. O felsefeye sonuna kadar bağlı kaldı. Düşünce ve ifade hürriyetiydi. Din, vicdan ve teşebbüs özgürlüğü” dedi.

Anma etkinliğine askeri ve mülki erkandan çok sayıda katılım olurken, etkinlik sonrası 55.Hükümet dönemi Devlet Bakanı Cavit Kavak’a üniversite öğrencilerinin hazırlamış olduğu hediyeler, Vali Aydın Baruş ile Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut tarafından takdim edildi. Ayrıca, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere de plaket verildi.

  Bülten:malatyagundemozel.com









MAGİNDER, kentteki çalışmaların hızlandırılmasını istiyor

Yeşilyurt’ta sanatsal ve kültürel kurslara yoğun ilgi

İsias Otel duruşmasına ara verildi

Türkiye’nin Uzay Vizyonu GİBTÜ’de konuşuldu

Gölbaşı’nda resim yarışması

Gina Mercimek davasında mütalaa açıklandı

Başkan Sadıkoğlu: “Kişisel rantları uğruna Malatya’yı borç batağına sürüklediler”

Şanlıurfa’da 380 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Şanlıurfa’da fuhuş operasyonu: 9 gözaltı

Ofis Semti’ndeki altgeçit temizlendi

’Zuzubak’ Otunun fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor: Kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor

Mesken yangınına itfaiye müdahale etti

Huzur uygulamasında 557 kişinin kimliği kontrol edildi

Motosiklet hırsızı 3 şahıstan 2’si yakalandı

Türkiye’nin Senegal Büyükelçisi Nur Sağman’dan iş dünyasına çağrı

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama GTB’de konuşuldu

TOBB Gaziantep KGK 2023-2027 dönemi ilk meclis toplantısı yapıldı

Diyarbakır’da temizlik kampanyası başladı

Haliliye zabıtasından okul kantinlerine denetim

Gaziantep AB Bilgi Merkezi STK’ları bir araya getirdi

Binlercesi iş yerini bastı, esnaf neye uğradığını şaşırdı

İsias Otel davasının ikinci duruşması başladı

Yayla muzu tezgahlardaki yerini aldı

Mardin’de piknik yapan çocuğun parmağına olta iğnesi battı

Uzmanlardan ’kene’ uyarısı

Dayıdan yeğenlerine bakırcılık mirası

2. Ordu Komutanlığı Bandosu Siirt’te konser verdi

Dicle Nehri’nde arama kurtarma faaliyetinde olan ekibin ‘Türk bayrağı’ hassasiyeti

Siirt’te maddi hasarlı zincirleme trafik kazası

Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu

Yükleniyor

SONDAKİAK: Karabağ’da Yakıt Deposunda Patlama: Ölü Ve Yaralılar Var

Somali’de Bomba Yüklü Kamyon Patladı: 13 Ölü, 40 Yaralı

Fransa'daki Gösterilerin 4. Gecesinde Gözaltı Sayısı Bin 311'e Yükseldi

Biden: 'Ukrayna'nın NATO'ya Katılım Süreci Kolay Olmayacak'

F-18 Savaş Uçağı Otoyola Düştü

Kazanan Kim Olursa Olsun Onunla Çalışmayı Dört Gözle Bekliyor

Rusya: 'Ukrayna, İHA'larla Kremlin'i Hedef Aldı'

Baraj Çöktü: 7 Ölü

İklim Değişikliği Eylem Planı Oluşturulması İçin Çalışmalara Başladı

Tahıl Koridoru İçin Türkiye Stratejik Öneme Sahip

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Öğrenciler hazırladıkları Projeler İle bölge finallerine yükseldi

Dicle Elektrik seçim hazırlıklarını tamamladı, koordinasyon merkezi açılıyor

Mardin’de silah tasarımı ve üretimi yapan lise öğrencisinin hedefi tank ve top yapmak

Dicle Elektrik ekiplerinin zorlu mesaisi

Adıyaman Üniversitesi’nden sağlıkta yapay zeka adımı

Akyol Medya Şirketi yönetiminden domain ve patent açıklaması

SANKO Okulları öğrencilerinin Fırst Lego başarısı

Okul Sporları Basketbol 2. Küme Mahalli Müsabakaları başladı

Şırnak U18 ve Süper Amatör Ligi Şampiyonu Cizre Diclespor, Play Off’a yükseldi

Diyarbakır takımları haftayı puansız kapattı

Haliliye Belediyesi Futbol Okulu ile genç yetenekler yetişiyor

Türkiye KİCK BOKS Top Ten Euro Cup’ta Yine Tarih Yazdı

Göztepeli Torbjörn Blomdahl 3 Bant Bilardo Ferdi Erkekler Avrupa Şampiyonu Oldu

İller Arası Kick Boks Şampiyonası Tamamlandı

Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 2 - Kasımpaşa: 0 (İlk yarı)

Atılan kulaçlar ve yapılan hamlelerde bayram coşkusu vardı

Geçit: “Temiz Ve Güzel Bir Yeşilyurt İçin 7/24 Görev Başındayız”

Başkan Geçit Koltuğunu Fatma Nazlı’ya Devretti

Battalgazi Devlet Hastanesi'nde 23 Nisan Coşkusu

Başkan Yalçın'dan 23 Nisan Kutlama Mesajı

Başkan Taşkın’dan 23 Nisan Mesajı

Başkan Er'den 23 Nisan Mesajı

Keskin, “Haklı Gururunu Yaşıyor, Coşkuyla Kutluyoruz”

Başkan Er Dilek Mahallesi Esnaflarını Ziyaret Etti

Ağbaba “23 Nisan Esaretin Asla Kabul Edilmeyeceğinin Tüm Dünyaya Gösterildiği Tarihtir”

Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Toplantısı Sona Erdi

Siverek'te Karar Açıklandı ! Belediye Başkanı Belli Oldu!

AK Partili Taşkın: “Her Kesimle İstişare İçinde Olacağız”

Battalgazi İlçemiz Hizmet Etmek İçin Yola Çıktık

"Türkiye Bugüne Kadar Ne Çektiyse Zübük Siyasetçi Tiplerinden Çekmiştir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Malatya Belediye Başkan Adaylarını Açıkladı

Bakan Özhaseki’den Muhalefete Tepki

ASRİAD Battalgazi’de Karakuş’u Destekleyecek

Emekliye Ek Zam Oranı Belli Oldu!

AK Parti’nin “Aday Tanıtım” Toplantısı 18 Ocak’ta

Bakan Yerlikaya, Kahramanmaraş’ta Ziyaret Ve Temaslarda Bulundu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16