• BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2324,75% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Şeref Malkoç, bir otelde basın mensuplarıyla toplantıda bir araya geldi.

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Türkiye'de işleyen bir yargı olduğuna dikkat çekerek, “Belki bizim yargı biraz yavaş yürüyor, ağır hareket ediyor ama hafif yürürken ayağı sürtüyor ama kör değil. Yavaş gidiyor ama isab

MALATYA 8.10.2019 18:16:41 5910 0
Şeref Malkoç, bir otelde basın mensuplarıyla toplantıda bir araya geldi.
‘Ombudsman Halkla Buluşuyor’ programı kapsamında Malatya’ya gelen Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, beraberindeki kamu denetçileriyle birlikte kentteki bir otelde basın mensuplarıyla toplantıda bir araya geldi.

Malkoç, milletin eğitim, sağlık, ekonomik, yerel yönetim hizmetlerinin en iyisine layık olduğunu ifade ederek, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun da bunu temin etmeye çalışan kurumlardan birisi olduğunu belirtti.

Devletlerin temelinde adaletin olduğunu dile getiren Malkoç, “Toplumun huzur ve barışının temelinde adalet vardır. Dünyadaki bütün demokrasi, hak ve özgürlük taleplerinin altında da adalet talebi vardır. Bütün dinler, ideolojiler, inanç ve düşünce sistemleri adaleti aramak, bulmak, temin ve tesis etmek içindir. Türkiye’de çok şükür son yıllarda bu anlamda önemli adımlar atıldı. Mesela, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı bunlardan biridir. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kurulması bunlardan biridir. Şimdi iftiharla dolaştığımız illerde görüyoruz, illerin en görkemli binaları adliye sarayları olmuş. Hakim ve savcı sayısı eskisine göre çok daha fazla, Avrupa standartlarına yaklaştı. Bunun yanı sıra Adalet Akademisi’nin çalışmaları var. Yeni yasama başlangıcında da yargı reformu paketinin sıralı olarak gelmesinde Kamu Denetçiliği Kurumu büyük bir heyecanla buna destek vermektedir” diye konuştu.

Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan müracaatları en geç altı ay içerisinde karara bağladıklarını kaydederek, şunları belirtti: “Yasa koyucu, parlamento, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bizi düzenlerken demiş ki ‘Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan müracaattan sonra kurum altı ay içerisinde bunu karara bağlar.’ Dolayısıyla biz en geç altı ay içerisinde karara bağlıyoruz. Yani adalete erişimin üç unsurunun üçünü de yerine getiriyoruz. Bize yapılan 17 bin 517 başvurudan 17 bin 500’ünü karara bağladık. Yani bir yıl içerisinde hemen hemen yapılan başvuruların tümünü karara bağladık. Bu istisnai bir olaydır.”

Halkın avukatı olduklarını dile getiren Malkoç, “Türkiye her on yılda bir darbeye muhatap oluyor. En son yaşadığımız darbede 15 Temmuz darbesi. Bir felaketti. Türkiye’nin bütün savunma gücünü, toplumun bütün direncini ve refleksini felç etti bu darbe. Kamu kurumlarında birbirine itimadı zedelediler. Türkiye böyle bir zorluğu atlattı. FETÖ’nün örgütlendiği klasik devlet yapısı vardır; harbiye, mülkiye, adliye ve maliye. Devlet, omurga budur. Adliyelerde 10 binin üzerinde hakim, savcının yarısı ihraç edildi. Ama çok şükür şuanda 14 bin yeni hakim, savcı alındı. Bunların eğitimi var. Genç bir kadro oldu. Biraz tecrübe eksiklikleri var. Ama şuanda bilgiye ulaşım çok kolay. İstinaf mahkemeleri ara mahkemeler olarak kuruldu. Bu anlamda Türkiye bu zorlukları aşarken, önünde de inanılmaz bir imkan doğdu. Eğer bu genç hakim, savcılarımız iyi eğitirlerse, bu yargı reformuyla beraber iyi desteklenirlerse Türkiye bu anlamda çok büyü bir mesafe alacak.”

Türkiye’nin hak ve özgürlükler alanında son 15 yılda inanılmaz bir mesafe aldığını dile getiren Malkoç, “Bunu dikkatli baktığımızda görürüz. Ama bu olayı, bu ortamı zehirleyen terör olmuştur. Avrupa sadece DEAŞ ile mücadele ederken neler yapıyor? Sadece Almanya’ya şu kadar göçmen gitti diye Merkel devrildi, Fransa zorda, Belçika’da hükümetler kurulamıyor, Hollanda’da zor kuruluyor. Ufacık terör olaylarından dolayı. Türkiye DEAŞ’la, PKK’yla, FETÖ’yle mücadele ediyor. İşte bu terör ortamı zehirlemiştir. Fikir özgürlüğünün iki tane sınırı vardır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İçtihatlarında da böyledir; bir terörü desteklemeyeceksin, teşvik etmeyeceksin. Bu fikir ve ifade hürriyetinin kırmızı çizgisidir. İkincisi de hakaret etmeyeceksin. Terörü destekleyip, şiddeti teşvik ve hakaret etmedikten sonra Türkiye’de bu noktalarda alabildiğine genişlik vardır. Avrupa’nın birçok ülkelerinden daha ilerideyiz” ifadelerini kullandı.

Malkoç, bir gazetecinin “Türkiye’nin insan hakları konusunda geride olduğunu yönündeki sorusuna” “Türkiye’nin insan hakları açısından 112’nci sırada olduğu, bunlar doğru şeyler değil. Biz dünyanın hemen hemen her ülkesini geziyoruz. Türkiye’ye kasıtlı, bilerek yapılan bir propagandanın eseridir bu. Evet, yapmamız gereken çok şey var eksik, noksanımız var ama bu doğru değil” cevabını verdi.

Malkoç, bir başka gazetecinin FETÖ ile mücadeleye ilişkin sorusuna ise “Devletin dört ana unsuru vardır. Harbiye, mülkiye, adliye, maliye. FETÖ önemli ölçüde bu kurumlardan temizlenmiştir. TSK’dan, emniyetten, mülkiyede, adliyeden önemli ölçüde temizlenmiştir. Kriptolar var mıdır? 50 yıllık gizli çalışan bir örgütün elbette kripto elemanları hala vardır ama meşruiyetini, makuliyetini kaybetmiş, toplum tarafından ne olduğu bilinen bir yapı artık kolay kolay kimse iltifat, itibar edemez. O açıdan iyiyiz. Her kurumun mücadele yöntemi vardır. Siyasetin de kendine has yöntemleri vardır. Bunu siyaset kullanıyor, kullanmaya da devam edecek ama toplumun farklı kesimlerinin siyasetten bu anlamda beklentiler var. Bu beklentilere de her siyasi parti kendi çapında, içinde cevap verecek. Cevap veren, vermeyeni toplum kendi kantarında, terazisinde ölçecek değerlendirecek. Şunu memnuniyetle söyleyeyim; Türkiye’de işleyen bir yargı var. Belki bizim yargı biraz yavaş yürüyor, ağır hareket ediyor ama hafif yürürken ayağı sürtüyor ama kör değil. Yavaş gidiyor ama isabetli gidiyor. Yargıtay kararlarına bakın bunları göreceğiz” şeklinde cevap verdi.

Malkoç, bir başka gazetecinin kadın cinayetlerine ilişkin sorusuna, şöyle cevap verdi: “Toplumun sosyolojisi, davranış biçimi, ahlakı, aile içerisinde kişilerin ilişkileri, anlayışı değişiyor. Bütün tedbirlere, yasal düzenlemelere rağmen kadın cinayetleri de artıyor. Biz kurum olarak bu alanda epey faaliyetimiz var. Mesela, yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devletin bütün bu konuyla ilgililerinin toplandığı bir program yaptık. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin mekanizmaların daha iyi kullanılması, ikincisi kadın dernekleriyle uzun uzun toplantılar yapıyoruz. Ama maalesef bu mesele gün geçtikçe toplumun kanayan yarası haline geliyor.”

Haber .malatyagundemozel.com





Alataş, ‘ 31 Mart Seçimlerinde Hep Birlikte Yeni Bir Yola Çıkacağız’

Akçadağ Doğu Mahallesi Muhtar Adayı Refika Döğer İle Röportaj

Dönmezer: Yanlış Bir Kararla 5 Yılınızı Heba Etmeyin!

DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düzenlenen etkinlikle başladı

AK Parti Diyarbakır’da 7’den 70’e her gönüle dokunuyor

Şanlıurfa’da zincirleme kaza: 3 ölü, 6 yaralı

Uzmanından "1 milyon varil petrol" iddiası

Şırnak’ta Millet Kıraathanesi törenle hizmete açıldı

İftar vaktinde husumetlisinin iş yerine ateş etti

Şanlıurfa’da zincirleme kaza: Ölü ve yaralılar var

Final Okulları ilkokul öğrencileri ağırladıkları misafirlerine etkinlik düzenledi

GAÜN’de Türklerde ağırlık kaldırma kültürü eğitimi

Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı

Diyarbakır’da ‘Seçim Güvenliği Toplantısı’ yapıldı

Vali Şıldak hayırseverlerin iftar programına katıldı

DBB sporcuları, Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda

Bayram Taşkın: "Bu Enkazı Ancak Güçlü Bir Hükümet Ayağa Kaldırabilir”

Malatya’da Zincirleme Trafik Kazası: 1 Yaralı

Başkan Şahin, gençlerin sorularını yanıtladı

Artuklu’ya kazandırılan ’Valilik Parkı’ hizmete açıldı

Siirt’te bir hastaya polikistik böbrekte nefrektomi işlemi uygulandı

Diyarbakır’da Ramazan’a renk katan söyleşi ve konser etkinliği yapıldı

Diyarbakır’da zabıtadan toplu taşıma araçlarına abonman kart denetimi

AK Parti Büyükşehir Adayı Sami Er’den Şire Pazarı ve Canlı Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

31 Mart'ta Milletimizle Beraber Hep Birlikte Kazanacağız. Yada Hep Birlikte Kaybedeceğiz

GAÜN uluslararası öğrencileri iftar programında bir araya geldi

GTO Meclisi Fatma Şahin’i ağırladı

Adıyaman’dan Gazze’ye 10 bin bebek zıbını yola çıktı

Diyarbakır’da okul temizliği yapan 14 öğrenci zehirlendi

“Malatyalılar Kötünün İyisine Mecbur Değil, Artık Yeniden Refah Var”

Yükleniyor

SONDAKİAK: Karabağ’da Yakıt Deposunda Patlama: Ölü Ve Yaralılar Var

Somali’de Bomba Yüklü Kamyon Patladı: 13 Ölü, 40 Yaralı

Fransa'daki Gösterilerin 4. Gecesinde Gözaltı Sayısı Bin 311'e Yükseldi

Biden: 'Ukrayna'nın NATO'ya Katılım Süreci Kolay Olmayacak'

F-18 Savaş Uçağı Otoyola Düştü

Kazanan Kim Olursa Olsun Onunla Çalışmayı Dört Gözle Bekliyor

Rusya: 'Ukrayna, İHA'larla Kremlin'i Hedef Aldı'

Baraj Çöktü: 7 Ölü

İklim Değişikliği Eylem Planı Oluşturulması İçin Çalışmalara Başladı

Tahıl Koridoru İçin Türkiye Stratejik Öneme Sahip

Dicle Elektrik seçim hazırlıklarını tamamladı, koordinasyon merkezi açılıyor

Mardin’de silah tasarımı ve üretimi yapan lise öğrencisinin hedefi tank ve top yapmak

Dicle Elektrik ekiplerinin zorlu mesaisi

Adıyaman Üniversitesi’nden sağlıkta yapay zeka adımı

Akyol Medya Şirketi yönetiminden domain ve patent açıklaması

Çermik Fen Lisesinde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı

Cizre’de kaçak kablo patlamaya neden oldu

Yenişehir’de 11 bin öğrenciye tablet desteği

Dicle Elektrik Ramazan ayı için önlemlerini aldı

TÜBİTAK Projeleri Batman’da yarışıyor

DBB sporcuları, Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda

Vali Çeber’den Gaziantep FK’ya moral ziyareti

1.Etap Türkiye Şampiyonları Belli Oldu

Minikler Tatami Sporlarında Fırtına Gibi Esti

Gaziantep Kolej Vakfı öğrencileri başarıdan başarıya koşuyor

Gaziantep ALG Spor, 1207 Antalyaspor’u 1-0 mağlup etti

Şahinbey Ampute deplasmandan galibiyetle döndü: 5-1

DBB’nin başarılı sporcuları madalya kazandı

Muaythai elemeleri Besni’de yapıldı

Şahinbey Ampute deplasmandan galibiyetle döndü

Akçadağ Doğu Mahallesi Muhtar Adayı Refika Döğer İle Röportaj

Dönmezer: Yanlış Bir Kararla 5 Yılınızı Heba Etmeyin!

Bayram Taşkın: "Bu Enkazı Ancak Güçlü Bir Hükümet Ayağa Kaldırabilir”

AK Parti Büyükşehir Adayı Sami Er’den Şire Pazarı ve Canlı Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

31 Mart'ta Milletimizle Beraber Hep Birlikte Kazanacağız. Yada Hep Birlikte Kaybedeceğiz

“Malatyalılar Kötünün İyisine Mecbur Değil, Artık Yeniden Refah Var”

Özbey: İlçede En Büyük Sorun İşsizlik!

Bayram Taşkın: “Durmadan Yorulmadan Hizmet Edeceğiz”

Karakuş, ‘’İkinci Yüzyılda Parlayacak Bir Battalgazi İçin Geliyorum’’

Ağbaba: “Malatya’da Sosyal Belediyeciliği Herkes Hissedecek”

AK Partili Taşkın: “Her Kesimle İstişare İçinde Olacağız”

Battalgazi İlçemiz Hizmet Etmek İçin Yola Çıktık

"Türkiye Bugüne Kadar Ne Çektiyse Zübük Siyasetçi Tiplerinden Çekmiştir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Malatya Belediye Başkan Adaylarını Açıkladı

Bakan Özhaseki’den Muhalefete Tepki

ASRİAD Battalgazi’de Karakuş’u Destekleyecek

Emekliye Ek Zam Oranı Belli Oldu!

AK Parti’nin “Aday Tanıtım” Toplantısı 18 Ocak’ta

Bakan Yerlikaya, Kahramanmaraş’ta Ziyaret Ve Temaslarda Bulundu

Murat Kurum'dan İlk Açıklama:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13