• BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,52% -0,09
  • EURO

    34,80% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2427,40% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61

Vali Baruş, Koronavirüs Tedbirleri Denetimi Yaptı

İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği 'Koronavirüs Denetimleri' genelgesi kapsamında, Malatya’da da denetimler yapıldı.

MALATYA 23.09.2020 19:01:51 2652 0
Vali Baruş, Koronavirüs Tedbirleri Denetimi Yaptı
Malatya kent merkezde, lokanta,kafeterya, çay bahçesi, ile cadde üzerinde bulunan iş yerleri gibi toplu kullanım yoğun olduğu yerlerde yapılan denetimlerde kovid-19’la mücadele kapsamında sosyal mesafe kuralı, maske kullanımı ve dezenfektan zorunluluğu kurallarına uyulup uyulmadığı kontrol edilerek esnaflar uyarıldı.

Malatya Valisi Aydın Baruş, yeni tip korona virüsün kimin üzerinde ne kadar etki bıraktığının henüz bilinmediğini belirterek gençleri uyardı. Virüsün şuan genç-yaşlı ayırmadığını belirten Baruş, Gençler bize bir şey olmaz demesinler, özellikle gençler daha çok dikkat etsinler dedi.

Kent merkezinde iş yerlerini gezerek kurallara uyulup uyulmadığını denetleyen Malatya Valisi Aydın Baruş, gördükleri eksiklikler ile ilgili uyarılarda bulundu. Vatandaşları da sosyal mesafe ve maske takmaları noktasında uyaran Baruş, virüse karşı el birliği ile mücadelenin etkili olacağını söyledi. Denetimin ardından gazetecilere açıklama yapan Vali Baruş; “İçişleri Bakanlığının talimatıyla her hafta “Sağlık İçin Hepimiz İçin” mottosuyla çıktığımız denetimleri bu hafta da yapıyoruz. Buradaki temel amaç işyerlerine rehberlik faaliyeti oluşturmak, gördüğümüz aksaklıkları, eksiklikleri esnafımızla paylaşarak gerekli tedbirleri almalarını sağlamak. Bu tedbirlere uyulmasında büyük mesafe kat ettik. Zaten insanlarımız da bu hususlara dikkat etmeye başladılar. Özellikle oturdukları yerlerde yan yana oturmamaya ve oturdukları zaman da diğer kişilerle arasında en az 1,5 metre mesafe bırakma şartına özen gösteriyorlar. Ama halen eksiklikleri olan esnaflarımız var. Bunlara dikkat edilmesi lazım. Şimdi arkadaşlarımız tespitlerde bulunarak tutanakları tutuyorlar. İkaz mahiyetinde ki uyarıları yaptık, düzgün hale getirmeyenlere de idari ceza uygulanacak. Diğer taraftan sokaklarda, caddelerdeki kalabalıkların önüne geçmek için vatandaşlarımıza devamlı polis araçlarımızdan, jandarma araçlarımızdan ve cami hoparlörlerinden duyurularda bulunuyoruz. Lütfen vatandaşlarımızdan ricamız bu uyarılara dikkat etsinler.

Keşke Dememek İçin Dikkat Edelim

İlimizde halen yoğun bakım hasta sayımızı ve entübe hasta sayımızı azaltamadık, bilakis artıyor bu sayılar. Hastaneye düştüğü zaman vatandaşlarımız keşke bunu yapmasaydım, keşke buna dikkat etseydim

pişmanlığını beyan ediyorlar. Oraya düştükten sonra artık geri dönmenin bir çaresi yok. Bu hastalığın kimin üzerinde ne kadar etki bıraktığına dair kesin bir tespit de yok. Bu, genç, yaşlı ayırmıyor. Şu anda genç yaşta entübe hastalarımız da var; solunum cihazına bağlı olarak yaşayan, genç yaşta yoğun bakımda çok fazla hastamız var. Gençler bize bir şey olmaz demesinler. Özellikle gençler çok dikkat etsinler. Çünkü gençlerin ortalıkta fazla dolaşması, gereksiz yere dolaşması evlerine bu hastalığı götürmelerine sebep oluyor ve özellikle belli yaşın üzerindeki ve kronik hastalarımıza bulaştırması neticesinde onların maalesef ölümüne sebep oluyorlar. Dolayısıyla bütün aileler burada duyarlılık göstermek zorunda. Lütfen bu uyarıları dikkate alsınlar, mesele ciddidir. Yani bu belirtilen hususlara, kurallara uymazsak ilimizdeki bu salgını maalesef tasfiye edemeyiz. Dolayısıyla tüm vatandaşlarımızın canını düşünüyoruz, tüm vatandaşlarımızın sağlığını düşünüyoruz ve bu salgından bir an önce kurtulmanın yollarını arıyoruz.

Bu Mücadelede Vatandaşlarımız Bizim En Temel Yardımcımız

Bu mücadelede vatandaşlarımız bizim en temel yardımcımız. Çünkü çok sayıda denetim ekibimizle bu denetimleri gerçekleştiriyoruz. Kurallara uyulup uyulmadığını tespit ediyoruz, cezai yaptırımlar uyguluyoruz ancak nihai neticede en son başarı vatandaşlarımızın duyarlılığına bağlı, bu duyarlılığı lütfen göstersinler. Uyarılarımızda da belirttiğimiz gibi artık aile ziyaretlerine, akraba ziyaretlerine, arkadaş ziyaretlerine bir son versinler. Kişisel temaslardan kaçınsınlar ve sosyal temaslarda bulunma zorunluluğu hasıl olduğu zaman da mutlaka ve mutlaka maske kullansınlar. Maske kullanmayan kimseyle muhatap olmasınlar. Çünkü karşındaki kişi kendilerine bulaştırma riski taşıyor sadece kendilerinin maske takması yeterli değil, karşı tarafında maske takması lazım. Onun için maske takmayan kişilerin dükkânına, işyerine girmesinler. Orada çalışanların maske takıp takmadıklarına baksınlar ve uyarsınlar. Bu kurallara uymayan, sosyal mesafeye uymayan, kalabalık ortamlara giren, bir arada oturup gereksiz yere sohbet ortamı oluşturan, çay içme ortamı oluşturan kişileri uyarsınlar. Bu kalabalık ortamlar maalesef hastalıkla mücadelede gerekli başarıyı elde edemememize neden oluyor. Bunun için lütfen bir süre daha sabır gösterelim hep birlikte Malatya olarak bu zorlu süreci birlikte aşalım. Şu anda zorunlu karantina uygulamasına da geçtik biliyorsunuz. Yurtlarımızda 26 kişiyi kalıyor şu anda zorunlu karantinaya tabii tuttuğunuz. Denetim ekiplerimiz Polis, Jandarma ekiplerimiz karantinada olması gerekirken dışarıda dolaşan pozitif hastalar veya temaslı kişileri tespit ettiği takdirde en üst limitten idari yaptırım uygulayacak hem de zorunlu olarak onları bu yurtlarda karantinaya alıyoruz. Lütfen vatandaşımız bizi zor durumda bırakmasın.

Yakında HES Uygulaması Zorunluluğu Getireceğiz

Diğer taraftan kamu kurumlarına girişlerde yakında HES uygulaması zorunluluğu getireceğiz. Karantinada olması gerekirken dışarıda gezenleri bu yola tespit edebiliriz. Kamu kurumlarımızda da çok sayıda görevlimiz salgın nedeniyle evlerinde izole durumda, hasta durumda. Bunun önüne de geçmek için kamu kurumlarımıza girişlerdeki bu kontrolü yapacağız, HES kodu zorunluluğu getireceğiz ve orada girişlerde özellikle Bankalar, PTT Şubeleri buralarda girişlerde il Hıfzıssıhha Kurulu kararımızla herkesin HES kodunu göstermesi ve HES kodundan da üzerinde işlem yapılmadığını ibraz etmesi gerekecek. Bu konuda vatandaşlarımızı da duyarlılığa davet ediyorum. Yine mesai saatleri konusunda düzenleme yapmıştık, tekrar bir düzenleme yapabiliriz. Kamu kurumları ile ilgili mesai saatlerinde daha esnek saatleri uygulama yönüne gidebiliriz. Mesai giriş çıkış saatlerini değiştirebiliriz. Biz elimizden gelen her türlü tedbiri almaya dikkat ediyoruz, bunun için çalışıyoruz. Ama aynı duyarlılığı vatandaşlarımızdan da bekliyoruz. Bu duyarlılığı gösterdiğimiz an bu vaka sayısının, hasta sayısının aşağıya düşeceğine hep birlikte şahit olacağız. Bunun için vatandaşlarımızdan bu katkıyı bekliyoruz.

Bir basın mensubunun “Okullar açıldı ve bununla ilgili ne tür tedbirler alındı?” sorusu üzerine Vali Baruş, “Okullarımızı bu hafta başında eğitime başlattık. Tabii ki sınırlı olarak ana sınıflarımız ve ilkokul 1. sınıflar olarak. Seyreltilmiş şekilde bir sınıfın mevcudunu ya ikiye üçe bölerek eğitimlerine devam ediyorlar. Bu hafta bir gün gidiyorlar. Gelecek haftadan itibaren ikişer gün devam edecek çocuklarımız. Bunu günlere de dağıtıyoruz mevcudu azaltmak için okullarda. Diğer sınıflarımızda ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız bir strateji belirliyor. Onunla ilgili gerekli duyurular yapılacaktır. Ayrıca okullarımızda bu destek kursları devam ediyor, 8. ve 12. sınıflara yönelik sınavlara hazırlık maliyetinde. Buralarda da hijyen kurallarına, mesafe kurallarına, maske kurallarına dikkat edilecek, okul idarelerimiz tarafından dikkat edilerek eğitimler gerçekleştiriliyor. Yine özel okullarda da aynı şekilde 8. ve 12. sınıfların kursları devam ediyor. Şu anda Milli Eğitim Müdürlüğümüze de özel okullara denetimde bulunma talimatı verdim. Kesinlikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin verdiği hususlar dışında ayrı izinsiz bir şekilde eğitim faaliyeti yapılmasına göz yumamayız. Çünkü çocuklarımızın sağlığı çok önemli, çocuklarımızın sağlığı ile birlikte kendi ailelerinin sağlığı da çok önemli. Okullarımız İnşallah önümüzdeki haftalarda bu eğitim sürecine devam edecekler. Burada ailelerden beklediğimiz çocuklarını okula gönderirken mutlaka bir hastalık belirtisi gösterip göstermediğini veya aile içerisinde herhangi bir hastalık olup olmadığının göz önünde bulundurularak okul idarecilerini ve öğretmenlerimizi uyarmaları gerekmektedir. Dolayısıyla çocuklarımız okula sağlıklı olarak gittiği takdirde okuldan da sağlıklı bir şekilde dönmüş olur ve diğer çocukların da sağlığını tehdit etmemiş olur. Bu konularda hassasiyet rica ediyoruz ailelerimizden. Okullarımıza güvensinler, okullarımızda şu anda her türlü temizlik, hijyen ve diğer kurallarla ilgili tedbirler alındı. Dolayısıyla çocuklarını eğitime gönderecek anasınıfı ve ilkokul 1. sınıfta öğrencisi olan ailelerimiz endişe etmesinler. Biz her türlü tedbiri alıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Denetime Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Necmi İnce, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Hüseyin Haybay, ESOB Başkan Yardımcısı Orhan Özbek ve görevli personel katıldı.

Haber: malatyagundemozel.com













 

Geçit: “Temiz Ve Güzel Bir Yeşilyurt İçin 7/24 Görev Başındayız”

Vali Ersin Yazıcı İlimizdeki Okul İnşaatlarında İncelemelerde Bulundu

Batman’da ’dur’ ihtarına uymayan kişinin 67 yıl hapis cezası olduğu ortaya çıktı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarını sürdürüyor

Şanlıurfa’da amca ve yeğen yapay gölette boğuldu

5 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı

Diyarbakır’da temizlik kampanyası başlatılıyor

Öğrencilerden Gazze’ye destek kampanyası

GAÜN’de Üniversitelerde Türk Müziği Eğitimi ve Güncel sorunlar çalıştayı

Çiftçilerden gübre torbası kilogramı düşürülme çağrısı

Şahinbey’de Çocuk Şenliğine yoğun ilgi

Şırnak U18 ve Süper Amatör Ligi Şampiyonu Cizre Diclespor, Play Off’a yükseldi

Siverek’te gölete giren çocuklar boğulma tehlikesi geçirdi

Midyat’ta traktör kazası: 1 ölü

Gabar Dağı 15 gün ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi

Sokak köpeğini silahla öldüren şahıs serbest kaldı

Geçit: “Temiz ve güzel bir Yeşilyurt için 7/24 görev başındayız”

Park halindeki motosiklet çalındı

Milletvekili Kurt, Koçali Barajıyla ilgili bilgi verdi

GAÜN’de 12’nci tiyatro festivali coşkusu

Sınır ötesinden gelen yorgun mermiler Karkamışlıları tedirgin ediyor

Dr. Süleyman Kılınç, hasta kabulüne başladı

Çalınan iş makinesi dron ile bulundu

Toz bulutu Adıyaman’ı etkisi altına aldı

Siirt’te otomobil ile minibüs çarpıştı: 7 yaralı

Başkan Taşkın: “Rezerv alan ilan edilen mahalle sayısını 28’e çıkardık”

Adıyamanlı çocuklar Hayat Parkına kavuştu

Depremzedelerden Başkan Şahin’e güllerle teşekkür

Haliliye Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’ne yoğun ilgi

28. Etap Şehitkamil Ormanı’na can suyu verildi

Yükleniyor

SONDAKİAK: Karabağ’da Yakıt Deposunda Patlama: Ölü Ve Yaralılar Var

Somali’de Bomba Yüklü Kamyon Patladı: 13 Ölü, 40 Yaralı

Fransa'daki Gösterilerin 4. Gecesinde Gözaltı Sayısı Bin 311'e Yükseldi

Biden: 'Ukrayna'nın NATO'ya Katılım Süreci Kolay Olmayacak'

F-18 Savaş Uçağı Otoyola Düştü

Kazanan Kim Olursa Olsun Onunla Çalışmayı Dört Gözle Bekliyor

Rusya: 'Ukrayna, İHA'larla Kremlin'i Hedef Aldı'

Baraj Çöktü: 7 Ölü

İklim Değişikliği Eylem Planı Oluşturulması İçin Çalışmalara Başladı

Tahıl Koridoru İçin Türkiye Stratejik Öneme Sahip

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Öğrenciler hazırladıkları Projeler İle bölge finallerine yükseldi

Dicle Elektrik seçim hazırlıklarını tamamladı, koordinasyon merkezi açılıyor

Mardin’de silah tasarımı ve üretimi yapan lise öğrencisinin hedefi tank ve top yapmak

Dicle Elektrik ekiplerinin zorlu mesaisi

Adıyaman Üniversitesi’nden sağlıkta yapay zeka adımı

Akyol Medya Şirketi yönetiminden domain ve patent açıklaması

Çermik Fen Lisesinde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı

Şırnak U18 ve Süper Amatör Ligi Şampiyonu Cizre Diclespor, Play Off’a yükseldi

Diyarbakır takımları haftayı puansız kapattı

Haliliye Belediyesi Futbol Okulu ile genç yetenekler yetişiyor

Türkiye KİCK BOKS Top Ten Euro Cup’ta Yine Tarih Yazdı

Göztepeli Torbjörn Blomdahl 3 Bant Bilardo Ferdi Erkekler Avrupa Şampiyonu Oldu

İller Arası Kick Boks Şampiyonası Tamamlandı

Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 2 - Kasımpaşa: 0 (İlk yarı)

Atılan kulaçlar ve yapılan hamlelerde bayram coşkusu vardı

Gaziantep ALG Spor, Fatih Vatanspor’u 4-1 mağlup etti

Taraftarlar maçtan 3 saat önce sahayı doldurmaya başladı

Geçit: “Temiz Ve Güzel Bir Yeşilyurt İçin 7/24 Görev Başındayız”

Başkan Geçit Koltuğunu Fatma Nazlı’ya Devretti

Battalgazi Devlet Hastanesi'nde 23 Nisan Coşkusu

Başkan Yalçın'dan 23 Nisan Kutlama Mesajı

Başkan Taşkın’dan 23 Nisan Mesajı

Başkan Er'den 23 Nisan Mesajı

Keskin, “Haklı Gururunu Yaşıyor, Coşkuyla Kutluyoruz”

Başkan Er Dilek Mahallesi Esnaflarını Ziyaret Etti

Ağbaba “23 Nisan Esaretin Asla Kabul Edilmeyeceğinin Tüm Dünyaya Gösterildiği Tarihtir”

Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Toplantısı Sona Erdi

Siverek'te Karar Açıklandı ! Belediye Başkanı Belli Oldu!

AK Partili Taşkın: “Her Kesimle İstişare İçinde Olacağız”

Battalgazi İlçemiz Hizmet Etmek İçin Yola Çıktık

"Türkiye Bugüne Kadar Ne Çektiyse Zübük Siyasetçi Tiplerinden Çekmiştir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Malatya Belediye Başkan Adaylarını Açıkladı

Bakan Özhaseki’den Muhalefete Tepki

ASRİAD Battalgazi’de Karakuş’u Destekleyecek

Emekliye Ek Zam Oranı Belli Oldu!

AK Parti’nin “Aday Tanıtım” Toplantısı 18 Ocak’ta

Bakan Yerlikaya, Kahramanmaraş’ta Ziyaret Ve Temaslarda Bulundu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16