Tarih: 15.04.2018 14:07

Bakan Eşref Fakıbaba Açın ve Net Konuştu!

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Bayramı gelecek. Ben bütün bu sanayicileri, büyük üreticileri spekülatör olarak yorumlamıyorum, yanlış anlaşılmasın” diyerek, et fiyatlarında artış olmaması için gereken önlemleri alacaklarını söyledi. Bakan Fakıbaba, beraberinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Ali Kaban, AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Milletvekili Mustafa Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı ile birlikte Malatya 12.  Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarını kapsamında düzenlenen Koyun Kırkım Yarışması ve Şenliği’ne katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba buradaki konuşmasında; “Şimdi bizim 250 bin düve projemiz, inşallah Haziran ya da Temmuz ayında başlayacak. Bu nedir. Damızlık düve? Damızlık anadır. Bizim anamız olmadan danamız olmaz. Doğru mu arkadaşlar, doğru? Geldiğimiz günden beri anaya çok önem veriyorum. Ziraat Bankası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Tarım Kredi ile beraber yürütüyoruz. İnşallah göreceksiniz, size Malatya’ya 100 bin liralık düve vereceğiz, her şehre vereceğiz. Ama şu şartı getirdik, bizim amacımız hayvan sayısını arttırmak. Yoksa hayvanı dışarıdan getir, besle, kasaba gönder kes değil. Biz anayı arttıracağız. Anayı arttırdığımız zaman hayvan sürüsünün sayısını arttıracağız. Bizim esasında burada en büyük eksikliğimiz bu.”

2002 öncesi bir kişi 6.7 kilogram et tüketirken, şimdi Allah’a şükür kişi başına düşen et miktarı 15 kilogram. Yani 2002’de nüfusumuz 60 milyon iken şimdi olmuş 90 milyon insana hizmet veriyoruz. Hayvan sayımız artıyor,  ama insanların et tüketiminin artmasından dolayı hayvan sayısı yeterli gelmiyor. Ne yapmamız lazım? Hayvan sayımızı arttırmamız lazım. İnşallah bu seneni sonuna kadar 250 bin düveden, bu 3 senelik bir projedir, 100 bin tanesini özelikle küçük ve orta işletmelere dağıtacağız. Bakın bu çok önemli, yani 5 tane düvesi olana biz 100 bin liralık düve vereceğiz ve bu işi bilecek, ahırı olacak, kaba yemi olacak ve bizim amacım burada hayvan sayımızı arttırmak olacak.İkinci projemiz nedir? 300 koyun projesi. Bu Nisan’ın sonunda başlıyor hemşehrilerim. Adı nedir? Damızlık Koyun projesi, damızlık, yani koyun yavru verecek, Yavru verdiği zaman koyun sürümüzü attıracağız. Bizim yapmış olduğumuz hesaplamalarda benden çok daha iyi biliyorsunuz, 500 bin tane anaç koyun 8 yılda 5 milyon oluyor. Ve bu her sene artarak devam edecek. Dediğim gibi, sıradan her gelene, ‘Hadi sana 300 koyun veriyorum’, değil. Bu çok önemli. Bir  defa bu işi biliyor olacak, ahırı olacak, ahırında 100 tane koyun varsa, onu 300’e tamamlayacağız, 300 edecek.”

“Bakın hepinizin önünde açık konuşuyorum…”

Ramazan ayı ve Kurban Bayramı nedeniyle et fiyatlarının artacağına yönelik art niyetli girişimlerin olduğunu vurgulayan Bakan Fakıbaba bu konuda ise şu şekilde konuştu; “Samimi olarak söylüyorum; biz hesaplarımızı yapıyoruz. Hesaplarımızı yapıyoruz ve bizim kendi yerli üreticimizin zarar etmeyeceği bir şekilde regresyon yapıyoruz. Bakın şimdi Ramazan ayı geliyor, arkasından Kurban Bayramı gelecek. Ben bütün bu sanayicileri, büyük üreticileri spekülatör olarak yorumlamıyorum, yanlış anlaşılmasın, ama bir ikisi çıkıyor piyasaya elinde 10 bin tane var, bakın hepinizin önünde açık konuşuyorum, değil mi,  elinde 10 bin tane hayvanı var, piyasadan 300 tane hayvan alıyor fiyatı 28 ise 30. Bir bakıyorsunuz ki, fiyat olmuş 30 Lira.  Ve kendisi o zaman o malın hepsini 30 liradan satıyor. Ya şimdi Allah var. Bunu yiyecek olan 81 milyon vatandaşım var, ben bunu düşünmek zorundayım. Bu regresyonu yapmadığım taktirde ben garibana, fakir fukaraya ne diyebilirim? Bunun hesabını ben öbür dünyada da vereceğim. Onun için bu regresyon hiçbir zaman yerli üretici için yapılan bir regresyon değildir.”

“Ben buna müsaade etmem, kardeşim yapma bunu”

Türkiye’de et fiyatlarının artması için yapılan bazı uygulamalara olan rahatsızlığını dile getiren Bakan Fakıbaba, “Bakın 500 bin kesimlik hayvan ithalatının önü açıldı özel sektöre. Bunu da yanlış yorumluyorlar. Sanki 500 bin hemen Türkiye’ye girecek. Yok öyle bir şey hemşehrilerim. Bu nedir, şimdi Ramazan geliyor diye, bugün kesilmeye mezbahaneye gönderilmesi gereken hayvanı göndermiyor. Diyor ki, ‘Yarın nasıl olsa zam gelecek, Ramazan gelecek, fiyatlar artacak.’ Normalde bugün kesime gitmesi gerekirken, kesime göndermiyor, hayvan yağlanıyor ve piyasada et sıkıntısı olunca da fiyatlarda yükseliyor. Kardeşim yapma bunu. AK Parti Hükümeti buna müsaade etmez, AK Partili Tarım Bakanı buna müsaade etmez. Sağolsunlar Bakanlar Kurulu’nda 500 bin kesimlik hayvan kararı çıktı. Ama 1 ayda 20 bin tane yaparsın durdurursun, 2 ay yaparsın durdurursun. Zaten devamlı yapılacak diye de bir olay yok. Sadece ve sadece piyasada dar gelirli insanlarında ve üreticilerinde korunmasına, sanayicilerinde de korunmasına yönelik bir olaydır. Allah’ın izniyle AK Parti hükümetlerine ve bu kardeşinize inanın, Çok samimi olarak söylüyorum, biz fiyatı regüle etmekle hiçbir zaman üreticimize zarar vermeyeceğiz. Bakın şuanda süt fiyatlarında bir düşüş, fazlalık görünmeye başlandı. Ben arkadaşlara talimatı verdim, ‘Süt regresyonu yapacaksınız’ dedim. Niye üreticinin lehine. Üretici eğer sütünü satamıyorsa o zaman orada bir yanlışlık vardır, demektir.”diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise;  “Biliyoruz ki biz kırsalda vatandaşlarımızı memnun edersek şehirde de memnun ederiz. Şehirde de memnun edersek esasında Türkiye’yi memnun ederiz. Onun için üreten çiftçimizin yanındayız. Üreten insanımızın yanındayız bundan sonra da yanında olmak istiyoruz. Malatya sanayileşmeye yeni başlayan bir ilken aynı zamanda bir tarım kenti. Tarımı biz asla ihmal etmeyiz. Biz gücümüzün yettiği kadar elimizden geldiği kadar üreticilerimizin ve çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”  dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise, AKP hükümetlerinin tarım ve hayvancılığın gelişmesi için her dönem önemli hibeler ve destekler verdiğini vurgulayarak, bu kapsamda Malatya’da da önemli desteklerin sağlandığını ifade etti.Çalık, bu dönemde de üreticilerin destekleneceğini aktardı.

Kırkım makasını hediye etti,

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ise, su ve gıda üretiminin olmadan yaşamın olmayacağını belirterek, birlik olarak her zaman yetiştiricilerin yanında olduklarını ifade ederek bu yıl ilk defa fuar kapsamında kuzu kırkım şenliği düzenlediklerini söyledi. Akın, yüzde yüz hibeli farkındalık projesi kapsamında Kalkınma Bakanlığı, DAP Bölge Başkanlığı ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile birlikte yaklaşık 100 adet kırkım makinesi dağıtacaklarını belirtti.

Törende Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yaklaşık 110 yıllık olan koyun kırkım makasını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’ya hediye ederek, bu hediyenin karşılığında üreticilere dağıtılmak üzere 200 adet koyun kırkım makinesi talep etti. Bakan Fakıbaba ise bu talebe olumlu cevap verdi.

Törende Bakanlar Fakıbaba, Tüfenkci ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Koyun Kırkım Yarışması’nda dereceye girenlere ödüllerini verdi.









 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —