Tarih: 15.03.2018 17:51

“Başkan Kiraz, Çıkan İttifak Yasasına Sıcak Bakmıyoruz”

Facebook Twitter Linked-in

CHP İl Başkanlığında basın açıklaması yapan İl Başkanı Enver Kiraz, İttifak Yasası ve Tüzük Kurultayı hakkında konuştu. Kiraz, İttifak yasasına sıcak bakmadıkları belirtirken, Tüzük Kurultayı ile ilgili tartışmaların kendi açılarından bittiğini vurguladı. Kiraz yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz gün meclisten geçirilen ittifak yasası ile ilgili birçok düzenleme bugüne kadar gerçekleşti. Daha doğrusu yıllar boyunca seçim sistemlerinde önemli değişiklikler gerçekleşti. Ama böyle bir durumla böyle bir pozisyonda ülke olarak ilk defa karşılaşıyoruz. Demokrasiyi yaşayan veya geliştiren geliştirmesi gereken bir ülkede anti demokratik bir seçim sistemini ilk defa çok net bir şekilde görüyoruz. Baktığımızda çok farklı bir durum var. Örneğin ittifak yapmayan bir partiye neredeyse yaşam hakkı tanınmıyor. O Parti tamamen görmezden geliniyor. İttifak yapan partilere her şey tanınıyor. İttifaka giren parti yüzde bir oy alsa bile meclise girebiliyor. Yüzde 10 barajı uygulanmıyor. Böyle bir adaletsizliği kabul etmek mümkün değil. Onun için partimiz Anayasa Mahkemesi'ne de gidiyor, çünkü burada Anayasaya aykırı bir durum var.  Yine bütün siyasi partilerin oyları toplamda değerlendiriliyor ve milletvekili sayısı toplamda hesaplanıyor ki bu da en büyük adaletsizlikler de bir tanesidir. Çünkü ittifak torbası içerisinde gelen farklı partiler dolayısıyla farklı partilerin oyunu toplu hesaplamak ayrı bir adaletsizliği ayrı bir demokrasi sorununu çok net bir şekilde önümüze getiriyor” diye konuştu.

“TARTIŞMALAR İZİN VERMEYECEĞİZ”

Partinin Tüzük Kurultayını gerçekleştirdiklerini ifade eden Kiraz, tartışmalara izin vermeyeceklerinin altını çizerek şunları dile getirdi, “Hafta sonu tüzük kurultayımızı gerçekleştirdik. Tüzüğümüz bütün siyasi partilere örnek olabilecek bir düzenlemeler içeriyor. Son değişiklikle kendimiz ile yarışan bir demokratik yüzünü tekrar Ortaya koymuş olduk. Dolayısıyla daha önceki tüzüğümüz ile yarışabilecek bir siyasi parti tüzüğü yoktu. Ama biz kendi kendimize ile yarışan daha demokratik bir düzeyi kendi kendimize ile yarışarak ortaya koymuş olduk. Bu başarıyı da kendimiz göstermiş olduk. Bizim grupta yıllarımız her şeyin özgürce tartışıldığı ortamlardır. Bu kurultayımız da aynı şekilde her şey tartışıldı ve üzerinde en çok konuşulan durumlar şunlar oldu. Biz önseçim yapan tek siyasi partiyiz. En çok üzerinde durulan noktalar önümüzdeki seçimlerde de mutlaka önseçim temel unsur olacak. Mutlaka adaylarımızı Türkiye genelinde ön seçim ile belirleyeceğiz. Elbette ki bazı dengeler neticesinde genel başkanımızın veya genel merkezimizin yüzde 15 gibi bir yetkisi var. Bunun dışındaki bütün milletvekili adaylarımız ön seçimle belirlenecek. Biz demokratik seçimleri uygulayacağız, Bu yöntemle götürdüğümüzde de en demokratik yöntemleri Parti tüzüğümüz de uygulamak için bir yöntem uygulandı. Kurultay da tamamlandı, Bundan sonraki süreçte Parti olarak kurultaylarımızı hem de tüzük kurultayımızı geride bırakmış bir yapıyız. Biz Malatya örgütü olarak Malatya'da da Türkiye genelinde ve bunu sürdüreceğiz. Tamamen içimize yönelik bir siyaseti geliştireceğiz. Dışa yönelik bir mücadeleyi geliştireceğiz. Kendi içimizdeki tartışmalara daha asla izin vermeyeceğiz bunlara da Geçit vermeyeceğiz. Kendi içimizdeki tartışmalar tamamen bizim açımızdan bitmiştir Ve bunları geride bırakarak yolumuza devam edeceğiz.”

“İTTİFAK İL ÖRGÜTÜNÜ AŞAN BİR DURUM”

CHP ittifak yapmayacak mı sorusunu cevaplayan Kiraz, bu soruya cevap vermenin il örgütünü aşan bir durum olduğunu belirterek, “Bunun gereği Merkez boyutu var. Henüz o aşamalar ile ilgili değiliz. Biz daha çok bu maddenin aslında geçmemesi için bu yasanın aslında sıkıntıları var. İttifak yapmanın yapmamanın değil.  Ama şu bir gerçek ki daha 1 yıl önceye kadar Türkiye'deki bütün sorunları ittifaka bağlayan hükümet bugün seçimden önce bir ittifak yasası getiriyor. Dolayısıyla daha önceki ittifaklar Seçimden sonra gerçekleşiyordu veya koalisyon yapılıyordu. O koalisyonları nasıldı. Türkiye'nin başına ekonomik krizlerin altında kalarak bunları yaptığını ifade eden hükümet tek parti dönemlerinin ne kadar başarılı olduğunu anlatıyordu. Ama şimdi görülüyor ki tek parti iktidarıyla ülkeyi götüremediği net ortadadır. Artık bunu götürmeyecek de ortadadır tekrar iltifattan Medet umuyor. Böyle bir çelişki var böyle bir çelişki de ifade etmek gerekiyor. Biz aslında bu çelişkili duruma ve getirilen maddelerin içeriğine karşı çıkıyoruz. Geçen yasayı birincisi doğru bulmuyoruz. Bundan sonra uyum yasallarıyla ilgili düzenlemeyle nasıl bir çalışma yapılacak. Bunu da Önümüzdeki dönemde hem partimiz hem diğer partiler hepsi Türkiye kamuoyuna gösterecektir” ifadesini kullandı.

“BİZ İTTİFAKLA DEĞİL ASLINDA YASAYA SICAK BAKMIYORUZ”

CHP önderliğinde bir ittifaka niye sıcak bakmıyorsunuz sorusuna cevap veren Kiraz şöyle konuştu, “Biz ittifakla değil aslında yasaya sıcak bakmıyoruz yoksa şunu her zaman söylüyoruz temel olan tabandaki taleplerdir. Onun dışında referandumdaki durum biraz farklıydı Evet ve hayır de anlamında bir değerlendirme yapılıyordu. Dolayısıyla siyasi partilerde siyasi partilerin tabanları da ona göre kendi düşüncelerini şekillendiriyorlar. Bu tamamen farklı onunla kıyaslanamayacak bir durum var burada bir işleyiş var. Biz Temel de şunu söylüyoruz bize Elbette ki bu seçim yeni getiren seçim sistemi ittifakı da yapıyorsa ebetteki referandumda olduğu gibi böyle bir yasa ya da bizim ihtiyacımız yok. Her zaman bu ülkenin demokrasiye inanan, bu ülkenin değerlerine insan haklarına barışa kardeşliğe inanan bütün kesimleriyle bu ittifak yapmaya hazır olduğumuzu dönem dönem ifade ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak da her zaman bu saydığımız kesimlerin elbette ki sorunlarını ve onları mutlaka öncülüğünü yapma noktasında elimizden gelen çabayı göstereceğiz.”

 

 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —