• BIST 100

    11238,36%0,44
  • DOLAR

    42,58% 0,04
  • EURO

    49,53% -0,08
  • GRAM ALTIN

    5760,68% 0,43
  • Ç. ALTIN

    9278,67% -0,18

MAHİS-DER: Mali Hizmetler Sınıfı Oluşturulmalı, Kamu Maliyesi Güçlenmeli

Mali Hizmetler Sınıfı Derneği (MAHİS-DER), Türkiye'nin kamu mali yönetim sistemini güçlendirme ve mali disiplini tesis etme hedefiyle kuruldu.

MALATYA 17.07.2025 19:46:00 392 0
MAHİS-DER: Mali Hizmetler Sınıfı Oluşturulmalı, Kamu Maliyesi Güçlenmeli

Mali Hizmetler Sınıfı Derneği (MAHİS-DER), Türkiye'nin kamu mali yönetim sistemini güçlendirme ve mali disiplini tesis etme hedefiyle kuruldu. 2022 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki idareci personelin öncülüğünde kurulan dernek, zamanla kamu maliyesi sektöründe unvan ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanları kapsayacak şekilde genişleyerek bu alandaki temel sivil toplum kuruluşlarından biri haline geldi.

MAHİS-DER'in temel amacı, genel yönetim kapsamında mali iş ve işlemlerde görevli tüm kamu personellerini kapsayacak yeni bir yapı oluşturmak. Bu yapıyla sektördeki profesyonellerin haklarını savunmak, yeni haklarla çalışan memnuniyetini ve kalitesini artırmak hedefleniyor. Dernek, sorunlardan arındırılmış, güçlü bir yapıya kavuşturulmuş bu yeni sistemle Kamu Maliyesinin etkinliğini, verimini ve kalitesini artırarak ülkeye daha pozitif katkı sunulmasını sağlamayı amaçlıyor.

 

MAHİS-DER, bir yandan mali işlerde görevli kamu personelinin mesleki ve sosyal haklarının güçlendirilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, adil maaş ve tazminat imkanının sunulması, lojman ve sosyal tesis gibi konularda eşit haklara sahip olmaları gibi konulara odaklanırken, diğer yandan da oluşturulacak bu yeni yapıyla ülkenin mali alanda krizlere daha dirençli olduğu, kaynakların gerçek anlamda etkili, ekonomik ve verimli kullanıldığı bir sistemin tesisini hedefliyor.

 

Dernek, kamu mali sektöründe görev yapan çalışanların profesyonel ve kişisel gelişimlerine de büyük önem veriyor. Bu kapsamda düzenlenen etkinlikler, seminerler ve eğitim programları ile çalışanların bilgi ve becerilerini artırmayı, böylelikle hem bireysel hem de kurumsal anlamda başarıya doğrudan katkıda bulunmayı amaçlıyor.

 

MAHİS-DER'in bir diğer amacı ise, mali iş ve işlemlerde görevli çalışanların mesleki anlamda gerçekleştirilecek mevzuat değişikliklerinde aktif olarak yer almasını sağlamak. Böylece işin mutfağında olan, tüm sorunları birebir yaşayan bu çalışanların kendi kaderlerini belirlemelerine olanak sunarak sorunlara daha verimli çözümler sunabilmelerini temin etmek hedefleniyor.

 

MAHİS-DER Başkanı Osman Malkoç, derneğin çalışmalarının bürokrasi, siyasi çevreler ve sendikalar tarafından büyük takdirle karşılandığını belirtti. Başkan Malkoç, Genel Yönetim kapsamında mali iş ve işlemlerde görevli tüm kamu çalışanlarınca ifa edilen görevlerin farklı akademik, mesleki bilgi ve uzmanlık gerektirdiğini; yapılan görev ve üstlenilen sorumluluklar nedeniyle muadillerine göre çok daha yüksek adli ve idari risklerle karşı karşıya olduğunu ve bu nedenle diğer kamu kurumlarıyla kesinlikle eşit iş yapmadıklarını vurguladı.

 

Malkoç, Mali Hizmetler Sınıfı'nın oluşturulmasının, maaş erozyonu ve personel kayıplarının önlenmesi için kritik önem taşıdığının da altını özellikle çizdi. Malkoç, bu girişimin, genel yönetim kapsamında mali iş ve işlemlerde görevli tüm kamu personelinin çalışma koşullarını iyileştireceğini ve sektördeki genel standartları yükselteceğini vurguladı.

 

Güçlü Kamu Maliyesi, Güçlü Devlet Anlayışı

 

MAHİS-DER'in büyük resimdeki esas hedefi, Türkiye Kamu Mali Yönetim Sistemini mevcut tüm sorunlarından arındırarak oluşturulacak yeni, çok daha verimli bir yapı sayesinde ülkenin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alabilmesini temin etmek. Derneğe göre, güçlü kamu maliyesi güçlü devleti, güçlü devlette mutlu milleti doğurur. MAHİS-DER'in bu süreçteki liderliği ve öncülüğünün, Türkiye'nin geleceği için hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

 

 

Ayrıca, kamu menfaati ve bütçe açığının azaltılması, kamu kaynaklarının daha etkin, ekonomik ve verimli kullanılması, enflasyonla ve faizle mücadele ile Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşılması açısından 5018 Sayılı Kanun veya ilgili kanunlarında yapılacak değişiklikle daha etkin bir devlet muhasebesi tutulması, muhasebe kayıtlarının gerçeğe uygun durumu daha sağlıklı yansıtabilmesi, kamu alacaklarının zamanında tahsili için başta belediyeler olmak üzere Genel Yönetim kapsamındaki diğer idarelerde de mali hizmetler birimince yürütülen muhasebe hizmetlerinin bu birimlerden ayrı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) tarafından kurulacak saymanlıklar tarafından yürütülmesi, muhasebe yetkilisinin HMB tarafından atanması veya görevlendirilmesi mali mevzuat açısından Türkiye'nin geleceği için hayati öneme sahip olduğu ifade edildi.

 

Sendikalarla İşbirliği ve Gelecek Hedefler

 

MAHİS-DER, kuruluşundan bugüne TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyeleri, milletvekilleri, sendika temsilcileri ve Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratları ile ziyaretler gerçekleştirerek farkındalık oluşturdu. Sendikalarca Mali Hizmetler Sınıfı'nın ihdas edilmesi noktasında yapılan istişareler neticesinde, konunun meclise taşınmasına ve gündemde kalmasına gayret ediliyor.

 

Malkoç, 2024-2025 toplu sözleşme görüşmeleri öncesi sendikaların toplu sözleşme beyannamelerinde Mali Hizmetler Sınıfının ihdasına yer vermelerini memnuniyetle karşıladıklarını, aynı çalışmanın 2026-2027 yıllarını kapsayacak 8’inci toplu sözleşme görüşmelerinde de toplu sözleşme kapsamına alınması gerektiğini belirtti. 

 

Malkoç, bunun da kamuoyunda desteklenerek adil bir personel rejimi için şart olduğunu, Mali Hizmetler, Adalet, Savunma, Dışişleri, Sosyal Güvenlik gibi önemli alanların Genel İdare Hizmetleri Sınıfından ayrıştırılmasının bu yasama döneminde beklediklerini dile getirerek, derneğin planlanan hedefler ve kuruluş amacına uygun olarak çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.

Adana’da Bir Haftada 10 Bin 864 Sürücüye İşlem Uygulandı

İletişim Başkanı Duran’dan Türkiye-Macaristan Zirvesine Dair Açıklama

Yakalanacağını Anlayınca İkinci Kattan Aşağı Atladı

“Yargıtay Koridorlarından Olimpiyat Sahnesine: Buse’nin Büyük Başarısı”

Üniversite Tanıtım Günleri Öğrencilerin Tercihlerine Işık Tuttu

Battalgazi Belediyesi’nden Yeni GES ve Aşevi Projesi Müjdesi

Kayıp Alzheimer Hastası Yaşlı Adam Ölü Olarak Bulundu

Türkiye Değer Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Doğan’dan Malatya’da Stratejik Ziyaretler

2026 Hakem ve Antrenör Eğitim Programı Antalya’da Gerçekleştirildi

Sadıkoğlu: “İşletmelerin Uygun Koşullu Kredilere İhtiyacı Var”

Antalya Serik’te 4,9 Büyüklüğünde Deprem Korkuttu

Malatya Sanayi Esnafı Hak Kayıplarını AFAD Önünde Gündeme Taşıdı

Kamu Düzeni ve Güvenlik Uygulamaları Valilik Koordinasyonunda Ele Alındı

Aralarında Malatya'nın da bulunduğu 72 İlde Uyuşturucuya Darbe

CHP’nin Yeni Dönemi Anıtkabir Ziyaretiyle Başladı

Çarşı Projesinde 130 Konutun Kurası Bugün Çekiliyor

1. Kısa Film Festivali’nde Son Başvuru 15 Aralık!

Esnaf, Elektrik Kesintileri Nedeniyle Mağdur

Batman'da Kontrolden Çıkan Otomobil Takla Attı: 2 Yaralı

Malatya Derbisinde Kazanan Nicer Hotel Voleybol Oldu

Emekli Sendikaları Deprem Bölgesinin Taleplerini Valiliğe İletti

Yeni Malatyaspor Isparta Maçına 7 Futbolcuyla Çıktı, Maç Başlamadan Bitti

Başkan Çoban’dan Çağrı “Bu Takım Sahipsiz Kalmamalı”

Kış Ortasında Elektriksiz Kalan Depremzedeler Hazirana Kadar Güvence Bekliyor

Malatya’da Otomobil Çöp Kamyonuna Çarptı: Sürücü Yaralı

Recai Kutan Boztepe Barajı Yazıhan Ovası’nda Üretimi Canlandırdı

Malatya’ya Yağış Uyarısı: İlçelerde Hava Nasıl Olacak?

Akçadağ Dayanışma Derneği’nden Engelsiz Gelecek İçin Güçlü Mesaj

Emekli Askeri Personel Çetin Apohan Askeri Törenle Defnedildi

Depresyonda ‘Acil Çıkış’ Mümkün Değil Ama Süreç Kontrol Altına Alınabilir!

Yükleniyor

İHA'sı Görev Sırasında Sarı Deniz'e Düştü

Trump, Pazartesi Günü Suriye Cumhurbaşkanı Şara İle Görüşecek

Suriye Devlet Başkanı Şara’dan Rusya'ya İlk Ziyaret

Trump Demokratları Suçlamıştı

ABD’nin 20 Maddelik Gazze Planı

Geri Adım Attı!

Tam 2 Bin 890 Metre Uzunluğunda

"Hiç Görmediğim Kadar İyi Niyet Ve Heyecan Var"

Trump’tan Flaş Karar!

BM’de Duyurdu!

Ceviz Kabuğundan Bilim Doğdu: Malatya Dünyaya Yeşil Yol Açtı

Şırnak’ta 116 öğrenci teknolojiyle buluştu

Başkan Er, 7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuar Alanında İncelemelerde Bulundu

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Adana’da Bir Haftada 10 Bin 864 Sürücüye İşlem Uygulandı

Yakalanacağını Anlayınca İkinci Kattan Aşağı Atladı

Aralarında Malatya'nın da bulunduğu 72 İlde Uyuşturucuya Darbe

Batman'da Kontrolden Çıkan Otomobil Takla Attı: 2 Yaralı

Malatya’da Otomobil Çöp Kamyonuna Çarptı: Sürücü Yaralı

33 İlde DEAŞ’a Yönelik Operasyonlar Başarıyla Tamamlandı

Park Halindeki Araca Çarpan Otomobil Ters Döndü: Sürücü Kaçtı

Engelli Park Alanlarında Trafik Ekiplerinden Yoğun Denetim

Araçta Gizli Çakar ve Megafon Sistemi Ele Geçirildi: Sürücüye Ceza, Araca 30 Gün Men

Evdeki Doğalgazı Açarak Canına Kıymak İstedi

Battalgazi Belediyesi’nden Yeni GES ve Aşevi Projesi Müjdesi

Kayıp Alzheimer Hastası Yaşlı Adam Ölü Olarak Bulundu

Türkiye Değer Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Doğan’dan Malatya’da Stratejik Ziyaretler

Sadıkoğlu: “İşletmelerin Uygun Koşullu Kredilere İhtiyacı Var”

Malatya Sanayi Esnafı Hak Kayıplarını AFAD Önünde Gündeme Taşıdı

Kamu Düzeni ve Güvenlik Uygulamaları Valilik Koordinasyonunda Ele Alındı

Çarşı Projesinde 130 Konutun Kurası Bugün Çekiliyor

Emekli Sendikaları Deprem Bölgesinin Taleplerini Valiliğe İletti

Kış Ortasında Elektriksiz Kalan Depremzedeler Hazirana Kadar Güvence Bekliyor

Recai Kutan Boztepe Barajı Yazıhan Ovası’nda Üretimi Canlandırdı

CHP’nin Yeni Dönemi Anıtkabir Ziyaretiyle Başladı

TBMM ve Özbek Meclisi Başkanlarından Dostluk Mesajları Buhara’da Verildi

BBP Yalova'da Gücünü Gösterdi: "Yalova, Marmara'nın Nefes Alan Şehri Olacak"

Bakan Bayraktar: Diyarbakır'ın Petrol Şehrine Dönüşeceği Sürece Doğru Giriyoruz

Erdoğan: “Ülkemizdeki Konteynerlerin Gazze’ye Sevki Sahada Ciddi Bir Rahatlama Sağlayacaktır”

Erdoğan, Erhürman'ı Tebrik Etti

CHP'den Gazeteciye Çirkin Saldırı!

Türkiye İle Güney Afrika Arasında 4 Anlaşma İmzalandı

CHP’de Demokrasi İsyanı

Bedelinin Ağır Olacağını Aslında İsrail De Biliyor"

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8