Tarih: 18.09.2020 00:00

Malatya’da Covid-19 Denetimine Hız Verildi

Facebook Twitter Linked-in

İçişleri bakanlığı genelgesi doğrultusunda koronavirüs ile ilgili denetimler devam ederken, denetimlere iştirak eden Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatyalı vatandaşların hijyen, maske  ve sosyal mesafe kurallarına daha da dikkat etmelerini ifade etti.

'Herkes Kendi Polisi, Kendi Jandarması Olacak'

Denetimler sırasında bir değerlendirme yapan Malatya Valisi Aydın Baruş;'Bu denetimlerde amacımız önce vatandaşlarımıza, esnafımıza koronavirüs konusunda farkındalık oluşturmak. Bu farkındalığı da her geçen gün daha fazla oluşturduğumuzu görüyoruz. Ancak bazı konularda atmamız gereken adımlar var. Biz denetim faaliyetlerine yoğun olarak devam ediyoruz.  500'ün üzerinde ekibimiz var, polisimiz, jandarmamız denetimlerine devam ediyor. Fakat iş sadece denetimle olmuyor. Eğer vatandaşlar olarak biz gerekli duyarlılığı göstermesek, kurallara uyum konusunda bazı konularda ihmalkar davranırsak, bu hastalığı maalesef yakın bir zamanda atlatamayız. Malatya'da ki kritik süreç halen devam ediyor. Buradan vatandaşlarımıza duyurmak istiyorum. Lütfen sosyal hayatınızdan biraz fedekarlık edin, gereksiz yere sokağa çıkmayın. Özellikle gençler, çocuklar gereksiz yere caddelerde, sokaklarda dolaşmasın. Kalabalık ortamlara girmesin. Çünkü kalabalık ortamlar gerçekten büyük risk içeriyor. Hastalığın bulaşma riski şu zamanlarda çok yüksek. Sokaktan aldığımız virüsü aileye götürerek üzücü sonuçlara yol açabiliriz. Bunun neticesi acı olabiliyor, kaybettiğimiz vatandaşlarımıza gerçekten çok üzülüyoruz. Az önce bir esnaf kardeşimiz, esnaf arkadaşlarını kaybettiğini ifade ederek tedbirlerin arttırılmasını istedi. Herkes kendi polisi, kendi jandarması olacak. Herkes kendisini koruyacak. Çünkü belirli bir kısıtlama mümkün değil, bazı faaliyetlerin devam etmesi gerekiyor. Ama bu faaliyetler devam ederken, lütfen vatandaşlarımız işlerini görür görmez evlerine gitsinler. Evlerine gitme konusunda acele etsinler. Ortalık yerde boş yere dolaşanları görünce üzülüyoruz.' dedi.

 'Sadece Maske İle Bitmiyor'

Maske konusunda önemli yol alındığını fakat sadece maske konusuyla virüsün bitmediğini hatırlatan Baruş;'Maske konusunda önemli bir mesafe aldık. Maske takma konusunda vatandaşlarımız önemli bir uyum gösterdiler. Ancak sadece maske ile bitmiyor. Özellikle sosyal mesafenin korunması, bunun içinde kalabalık ortamlar oluşmaması. Vatandaşlarımızın yemek yediği, dinlendiği yerlerde kafelerde, çay ocaklarında otururken lütfen mesafeli oturulması ve ihtiyacını giderdikten, çayını içtikten, kahvaltısını yaptıktan sonra oradan ayrılmalı. Uzun süre bir ortamda oturmak, maskesiz olarak oturmak çok büyük risk. Çünkü karşınızdaki insanda bu hastalığın olup olmadığını bilmiyorsunuz. Semptom göstermeyen çok sayıda insan var. Bunlardan kendimizi, ailemizi korumak için bu hususlara dikkat etmemiz gerekiyor.' İfadelerinde bulundu.

' Denetim Ekiplerimize Yardımcı Olalım'

Tedbirlerin elden bırakılmamasını hatırlatan Baruş;'Hepinizin bildiği gibi hastanelerde de önemli bir yoğunluk var. Vatandaşlarımız, pandemi polikliniğinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Hastaneye düşmeden önce bu konularda duyarlılık gösterelim. Maske, hijyen ve mesafe konusunda duyarlılık gösterirsek hastaneye düşmeyiz. Hastane kapılarında beklemeyiz ve yakınlarımızı kaybederek üzülmeyiz. Salgında mücadelede gerçekten can siper hane mücadele eden tüm sağlık görevlilerimize teşekkür ediyorum. Onların mücadelesi bizim hayat  mücadelemizdir, onlara lütfen yardımcı olalım. Denetim ekiplerimize, polis ve jandarmamıza yardımcı olalım. Bu arkadaşlarımız 7/24 görev yapıyor. Hep birlikte bu süreci aşabilir bunu unutmayalım. Duyarlı olmasak bu durum uzun sürecek ve çok yıpranacağız. İlerleyen süreçte belki esnaflarımızın dükkanları kapanacak. Lütfen bu duruma düşmeyelim.' dedi.

'Aile Ziyaretlere Ara Verelim'

Hastalığın mesafeden arttığını vurgulayan Baruş;'Lütfen bu aile ziyaretlerini, yemek davetlerini, bir araya gelmemeleri kesinlikle keselim. Çünkü hastalığın en fazla aile, arkadaş, komşu temaslarından yayıldığını görüyoruz. Buna özellikle dikkat edelim. Eğer buna dikkat etmesek, bizde hastalanabiliriz. Özellikle 65 yaş üzeri olan yakınlarımıza bu hastalığı bulaştırabiliriz.' Şeklinde konuştu.  

Bir basın mensubun sorusu:  Bazı koronavirüslü hastalar; ' Beni koronavirüs olduğumu bile bile toplu taşıma araçlarıyla eve gönderdiler' diye iddialarda bulunuyorlar. Bu iddialar ile ilgili ne söylersiniz? Sorusuna yanıt veren Vali Baruş; 'pandemi kliniğinde muayene olan hastalarımızın evlerine nakilleri ile ilgili biz tedbirler aldık. Tabi çok yoğunluk olduğu zaman hastane önünde yüzlerce insan biriktiği zaman bu konuda bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Ancak şuanda 10 araçlık ekibimiz var. Bu araç izole edilen bir ortamda evlerine nakil amacıyla kullanılıyor. Lütfen toplu taşıma araçlarını kullanmasın vatandaşlarımız. Oradaki araçlardan yararlansınlar. Sağlık müdürümüzün de belki bu konuda söylemek istediği düşünceleri vardır. Birde izole, karantina altında olması gerekirken ortalıkta dolaşan pozitif hastaları tespit ettiğimiz takdirde onları zorunlu olarak sağladığımız yurtlarda karantina altına alıyoruz.  Kimsenin bu duruma maruz kalmaması için karantina altında olması gereken hastalar, mutlaka evde kalsın, izole olsunlar. Eğer bu durumu saptarsak, bu tedbire başvuracağız. Şuanda yurda alıyoruz zaten. Diğer taraftan şantiye ve kalabalık çalışanlar arasında bir bulaşı tespit ettiğimiz takdirde yine aynı tedbire başvuruyoruz. Onları yurtlarda izole ediyoruz. Bu duruma hiç bir vatandaşımız düşmesini istemiyoruz.  Lütfen pozitif olanlar ve temaslı olanlar sağlık görevlileri gelene kadar karantinada kalsınlar. Başkalarının canını kast etmeye kimsenin hakkı yok. Hakkı bırakın, kul hakkına giriyorlar. Eğer başkalarına hastalığı bulaştırıp, ölümüne sebebiyet verirlerse o hakkı hiç bir şekilde ödeyemezler. Herkes dikkat etsin. Evinde karantina olan kişiler çok dışarıya çıkmasınlar. Acil ihtiyaçları varsa sosyal destek gruplarının telefonlarını arasınlar. Vatandaşlarımız kurallar konusunda bir ihlal görürlerse, 155, 156 numaralı telefonlara bildirin. Çünkü bildirmediğiniz her bir kural ihlali yarın sizin canınıza kast edecek bir tehlike haline gelebilir. Duyarlılık gösterelim' dedi.

Sağlık Müdürü Bentli İddialara Yanıt Verdi

Vakaların eve imkanlarıyla yollandığına dair iddialara yanıt veren  Sağlık il müdürü Prof. Dr. Recep Bentli; 'Kesinlikle şuana kadar bilinen bir pozitifli hastayı, kendi imkanlarıyla ve topu taşıma ile göndermedik. Semptomlu olup da bize başvurmuşsa sonucu henüz belli olmamışsa bu tür insanların kendi imkanlarıyla gittiğini biliyoruz. Ama kesinlikle bir pozitif hastayı kendi imkanlarıyla evine git demedik şimdiye kadar. Özelliklede belediyenin bu konudaki desteğinden sonrada daha rahat çalışıyoruz. ' dedi.    

'Gözünün Yaşına Bakmayacağız'

Başka bir basın mensubun sorusu; kesilen cezaların caydırıcılığının olmadığı söyleniyor? Sorusuna yanıt veren Vali Baruş; 'Caydırıcılığı Maliye tarafından tahsil makbuzu gittiğinde görürler. Kesilen cezaların tamamı tahsil edilecek. Şuanda tahsilata geçildi. Maske takmamaktan 900 Türk lirası, sosyal mesafe uymayanlara 3 bin 180 para cezası uygulanıyor. Kurallara uymayan esnaf ve iş yeri sahiplerine idari para cezası ve kapatma. Kapatma cezasını kesinlikle uygulayacağız.  Kurallara uymayarak, toplum sağlığını tehdit etmeye devam ederlerse,  bunun sonucuna katlanacaklar.' dedi.

Haber: malatyagundemozel.com







 

  

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —