• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,70% 0,01
  • EURO

    50,25% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5927,74% 0,44
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Malatya'dan Başlayan Meslek Yolculuğu

Malatya Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Müzesi tarafından düzenlenen “Vizörün Arkasından Dünyanın Dramına Tanıklık” konulu Fotoğraf Okuma Günleri'ne Gazeteci Fuat Kozluklu konuk oldu.

MALATYA 16.11.2025 14:18:00 227 0
Malatya

Malatya Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Müzesi tarafından düzenlenen “Vizörün Arkasından Dünyanın Dramına Tanıklık” konulu Fotoğraf Okuma Günleri'ne Gazeteci Fuat Kozluklu konuk oldu. 

Gazetecilik hayatına Malatya’da başladığını belirten Kozluklu, Körfez Savaşı’ndan Gazze’deki zulme kadar birçok tarihi olaya tanıklık ettiğini söyledi. Kozluklu, genç gazeteci adaylarına ise meslekte başarılı olmak için mutlaka hukuk okumaları tavsiyesinde bulundu. Etkinliğin hazırlanması ve koordinasyonunda emeği geçen herkese teşekkür eden Fuat Kozluklu, müze sorumlusu İrfan Tunay ile araştırmacı-yazar Nezir Kızılkaya’nın katkılarının ne denli anlamlı olduğunu söyledi, “ Mesleğe adım attığım memleketimde böylesi bir davette konuşma yapmak, deneyimlerimi paylaşmak, tarihe tanıklıkta benim serüvenimden kesitleri sizlerle paylaşmak benim için tarifsiz değerde” dedi.

                                                             

Malatya'dan Başlayan Meslek Yolculuğu

 

Sohbetine, Malatya’nın eski fotoğrafçılarından Yusuf Uğrar'a teşekkür ederek başlayan Kozluklu, memleketinde mesleğe adım atma sürecini anlattı.

“Burada Yusuf abi var. Yusuf abi beni 16 yaşından beri bilen bir abimiz. Bugün Malatya'ya dair 1940'lı, 50'li, 60'lı, 70'li yıllara ait ve 80'li yıllara ait bir şeyler varsa onun sayesinde var. Benim de çok kahrımı çekti o dönem. Bugün de ben kendisine sürpriz yaptım ve beraber çektirdiğimiz bir fotoğrafı kendisine hediye ettim. Fırat Demiryolu Köprüsü’nün ayak temelleri atılırken çekilmiş bir fotoğraf karesi.”

 

Lise diplomasını Malatya Fatih Lisesi’nden aldığını kaydeden Kozluklu, yerel basında mesleğe başlangıcına dair, “Malatya’da İsmet Yalvaç sayesinde mesleğe başladım, benim evrensel ölçütlerde yerel değerleri de kucaklayan anlayışımın temellerinde onun büyük payı, katkısı var. Sonrasında İstanbul'da elimden tutan iki değerli meslek büyüğüm oldu; Biri rahmetli Ergin Abi… 1960’lı yılların öğrenci gençliğinin en önde gelen isimlerinden Deniz Gezmiş'in meşhur parkalı fotoğrafını çeken, ülkemizin ilk çatışma bölgeleri diğer bir ifadeyle savaş muhabirliği ağırlıklı gazetecilerinden Ergin Konuksever. Diğeri de sevgili Coşkun Aral. O ikilinin yardımıyla ben yerelde başlayan mesleki yolculuğumu ulusala, sonra da uluslararasına taşıma imkanı buldum,” ifadelerini kullandı. malatyahaber.com'un da kurucularından olan Kozluklu, meslek hayatında kendisine destek olan usta gazeteci İsmet Yalvaç’a da minnet duyduğunu belirterek şunları söyledi:

 

“Yerel gazetede Görüş’te mesleğe adım attım ve elimden tutan bir ağabey vardı. İsmet Yalvaç, teşekkür ediyorum minnetle tabii ki. İsmet Abimin bende emeği çok büyüktür. Tarif edemem. Mesleğin ahlaki değerlerini ona borçluyum ben. Eğer İsmet Yalvaç olmasaydı ben gazeteci olamazdım. Net.”

Uluslararası Arenada Tanıklıklar ve Medya Propagandası Olay fotoğrafçılığının zorluğuna dikkat çeken Kozluklu, Gazze'de yaşananları şöyle aktardı:

“Bugünr dek 90’ı aşkın ülkede tarihe tanıklık etmeye çalıştım. Foto muhabiri ve kameraman olarak, Son yıllarda da televizyon gazeteciliği yaparak… Etiyopya’dan Suriye’ye, Kosova’dan Irak’a, ABD’den ABD’den işgal altındaki Filistin topraklarına çok sayıda ülkede ölümlü dünya canlısı biz insanların bir diğerine paylaşım ya da sırf kendisi gibi düşünmüyor, yaşamıyor diye yaptığı zulme tanıklık etmiş gazetecilerden birisiyim. 2. Dünya Savaşı ve sonrasında Bosna Hersek’ten Irak’a, bugünde Gazze'de sapkın zevkleri için katliamlar yapanlar çıktı karşımıza. Soykırımcı İsrail mesela… Neler yaptıklarına, Filistinlileri bebek çocuk genç yaşlı demeksizin güle oynaya herkesin gözü önünde nasıl katlettiklerine tanığız. Sosyal medya platformları sayesinde bilmeyen görmeyen kalmadı. Bugün her şey çok açık ortada… Zalim zulmünü kendi belgeleyip dalga geçerek sosyal medya ortamında sergiliyor. Eğer onlar insansa biz neyiz? Hatta sapkınlıklarını, barbarlıklarını dalga geçerek yapıp sergiliyorlar.”

 

Medya ve propaganda ilişkisine değinen Kozluklu, bu konunun önemini şöyle dile getirdi:

 

“Medya propaganda ve kitlelerin her türden tutum ve davranışlarını etkileyip algılarını yönetmek son derece önemli. Tek yönlü gerçekleşen propaganda faaliyetleri, sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla birlikte daha fazla yayılma olanağı buldu. Bireylerin korku ve endişe duygularını sömürerek kitlelerin algılarını yönlendirmeye çalışan propaganda yapıcılar hayatın akışına, tüm dinamiklerine etki ediyorlar. Aynı zamanda toplumun haber alma özgürlüğünü de engelliyorlar. Gerçekle propaganda üretiminin ayırdına varmak hiç kolay olmuyor maalesef. Zorlanıyoruz. Bugün mesela bir ve ikinci Körfez Savaşı diyenler, akademisyenler var. 1991 yılında Irak ile ABD öncülüğündeki uluslararası askeri koalisyon arasındaki çatışmanın adı Körfez Savaşı’dır. 2003'teki ise savaş falan değildi. ABD ve İngiltere’nin başını çektiği Batılı askeri güçlerin Irak’ı işgal ve istilaydı. Ben tüm yayınlarda bir konuğum 1. Ve 2. Körfez Savaşı dediğinde hemen araya girip düzletiyorum. Medya Propaganda diye bir ders verdim ben üniversitelerde bir dönem. Medya propaganda çok önemli bir derstir. Medya çok büyük ve son derece etkili bir aygıttır. Sahte haber içeriklerinin sosyal medyada yaygın şekilde paylaşılmasıyla propaganda ve algı yönetimi faaliyetleri günümüz dünyasında kaygı verici boyutlardadır. Bununla mücadele ne kadar etkili oluyor bilemiyorum.”

 

Sosyal Medya ve Etik Sorunlar

 

Gazetecilik sektöründeki etik sorunlara ve sosyal medyanın yarattığı kaosa değinen Kozluklu, zor zamanlardan geçildiğini, tüm dünyanın medyanın etik ilkeleri konusunda sıkıntıları bulunduğunu söyledi. Usta gazeteci, banka hesapları maaşından farklı bir hareketliliğe sahip olanların gazeteci tanımına oturmadığını, söz konusu kişilerin bu mesleği maddi çıkar ve mevki için araç olarak kullandığını ifade etti. Kozluklu, "IBAN'ı temiz bir gazeteci olmak son derece önemlidir. Ben olmazsa olmazımdır diyorum.” diyerek şunları dile getirdi:

 

“Bugün IBAN'ı ve imanı temiz birisi olarak kimilerine ukalaca gelecek laflar edebiliyorum. zira tek işim var o da gazeteciliK. IBAN’ım temiz çok şükür. Öbürünü de Rabb'im bilir. Kula ne oluyor? Kulu kandırabilirim. Ama çok şükür IBAN’ım temiz bayağı bi gazetecimiz var. Sayı olarak az da olsa tabi… Günümüz yeni ve çok sorunlu sosyal medya ortamında takma isimlerle çıkıp karakter infazı yapanlar var. Takma adlarla ruhsal travmaya yolaçan yani bir tür ruhsal cinayet işleyenler güruhu var. Sosyal medyada sahte adlarla, gerçek kimliği yeri yurdu kolay kolay bulunamayacak tipler bel altından vurarak iftira ediyorlar. Çoğumuzun başına geliyor bu maalesef. Sosyal medya platformlarında birileri hakkınızda bi şeyler yazıp çizince kendinizi savunma ve o iftiralara baş edebilme gücünüz, yeteneğiniz, yetkiniz elinizden alınmış oluyor. Çok zorlu bir hukuki süreç gerekiyor. Ama çamur at izi kalsın durumuyla hayatınızdan enerjinizden çalmış oluyorlar. İnternet ortamı böyle bir mecra. Ben düello ve delilli kültürden geliyorum. Tuzak kültüründen değil.”

 

Gazeteci Adaylarına Kritik Tavsiye: Hukuk Okuyun

Gazeteci adayı gençlere tavsiyelerde bulunan Kozluklu, mesleki eğitime bakış açısını ise şu sözlerle ifade etti:

 

 “Öncelikle Türkiye’de gazeteci olmak isteyen gençlere ilk Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı özellikle de kendi haklarını garanti altına alan yasaları ve mesleğin sınırlarını iyi tanımalarını öneririm. Hatta gençlerin köklü geçmişi ve saygınlığı bulunan meslek örgütleri ile dayanışma içerisinde olması gerekir. Siyasi ve kültürel tarihi iyi bilsinler.

 

İletişim Fakültesi'nde okumalarını tavsiye etmem. Bu konuda inanılmaz bir enflasyon söz konusu. Neredeyse her üniversitede iletişim fakültesi gazetecilik bölümü var. Çok gereksiz. Kapatılmasını tavsiye ederim. Ben çünkü oradan gelmiyorum... Usta çırak ilişkisi daha değerli ve en iyi okul. Hangi siyasal görüşten meşrepten olursa olsun. Gazetecilik okumak yerine mutlaka hukuk okusun derim. Gazeteciliği öğrenmek ve yapmak kolay. Dört yıla gerek yok. Başka bir bölüm okuyup uzmanlaşmak o sırada da usta çırak ilişkisiyle mesleği öğrenip uygulamak daha mantıklı bana kalırsa.”

 

"Yardım" Yerine "Dayanışma" Vurgusu

6 Şubat depremlerinde ortaya çıkan dayanışma hakkında da konuşan Kozluklu, kullanılan dilin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Tarifsiz bir felaket yaşadık. Sorumlu gazetecilik yapan çok sayıda gazetecimiz, yayın kuruluşumuz oldu. Değerliydi. Ben de deprem bölgelerinde bulundum ve acıları, çabaları aktarmaya çalıştım. Depremin acılarını birebir hisseden, yaşayan insanlarla dayanışmaya çalıştım. Yardım lafı çok tehlikeli. Hatta rahatsız edici, ayıptır. Depremin yıktığı, canların kaybedildiği yerlere gidip 'yardıma geldik' demek yerine dayanışmaya geldik denmeli. O insanların daha önce evi, işi gücü, dükkânı vardı. Anası babası, çoluğu çocuğu vardı. Etkilenenlerle konuşurken 'seni anlıyorum' lafını da etmemek gerektiğini bir psikolog arkadaşım söyledi. Seni onu anlayamazsın ki. Şayet sen kimseyi kaybetmediysen nasıl anlayabilirsin ki onun yaşadığı acıyı, travmayı? Söz konusu psikolog arkadaşım “Anlıyorum yerine umarım sizin bu yas döneminizde yanınızda bulunarak biraz olsun rahatlatmanıza hayata tutunmanıza, ayakta kalmanıza katkım olur' ifadesi daha doğru bir ifade dedi.”

 

Fuat Kozluklu'nun 'ilk ve yegane ustam' dediği İsmet Yalvaç ise, Kozluklu'nun meslek hayatındaki başarısına dair, “Fuat, meslek hayatı boyunca -ki 45 sene- tamamen geldiği bütün yerler kendi yeteneğiyle kendi emeğiyle kendi tırnağıyla kazıyarak gelmiştir. O, 'gazeteci olunmaz, gazeteci doğulur'un vücut bulmuş halidir.” diye konuştu. 

 

 

Benzinin Litre Fiyatına 2,02 Liralık İndirim

YKS Ve LGS İçin Beceri Temelli Yeni Soru Modeli Uygulanacak

Şırnak'ta Asayiş Operasyonları: 117 Gözaltı

Yerli Malı Haftası Malatya’da Coşkuyla Kutlandı

Yeni Malatyaspor–Menemen FK Maçı Ertelendi

Darende’de 15 Yaşındaki Çocuk Evinde Ölü Bulundu

Malatya’da Kaçakçılık Operasyonu: Tarihi Eser Sikkeler Ele Geçirildi

Malatya’da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltına Alındı

Bir Asrın Tanığı Malatya Ticaret Ve Sanayi Odası Kitabı Tanıtıldı

Malatya Yeşilyurtspor, Cinegold Ağrı 1970 Spor’u Konuk Ediyor

Yeşilyurt Genç Meclis 2026 Çalışma Dönemi İçin Yeni Üyelerini Arıyor

Battalgazi Belediyesi’nden Pınarbaşı Göleti Çevresinde Detaylı Temizlik

Malatya’da Asayiş, Narkotik Ve Trafik Denetimlerinde Çarpıcı Rakamlar

Genç Diplomatlar Erzurum’da Buluştu: AB Simülasyonu İkinci Kez Gerçekleşti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Açıkladı: Siber Suçlara Büyük Darbe

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Hemzemin Geçitte Can Pazarı: Tren Otomobile Çarptı, 5 Yaralı

Bursa'da Tarihi Eser Operasyonu: 2 Gözaltı

Malatya’dan Yükselen Başarı Hikâyesi: Yurda Çam’dan Tarihi İlklere İmza

Kastamonu’da Oto Hırsızlığı Zanlıları Yakalandı

Karatecilerden Büyük Başarı

Malatya U14 Futbol Şampiyonu Doğanşehir Belediyespor Oldu

20 Kırmızı Bültenli Ve 4 Ulusal Aranan Şahıs Türkiye’ye İade Edildi

Yine İhmal, Yine İş Kazası

Konya’da Drone Destekli Trafik Denetimi: 332 Sürücüye Ceza

Ağrı Karma Yaşam Projesi'nde Ön Talep Süreci Başladı

Yetimler Vakfı Kahramanmaraş'ta Yetimlerin Yüzünü Güldürdü

Başkan Koşar ; Halkımızın umudu Yeniden Refah Partisi

Adalet Bakanı Tunç: Yasa Dışı Bahis Ve Kumar Suçlarında Cezalar Artırılacak

“Bu Da Geçer Ya Hu” Malatya’da Sahnelendi

Yükleniyor

İHA'sı Görev Sırasında Sarı Deniz'e Düştü

Trump, Pazartesi Günü Suriye Cumhurbaşkanı Şara İle Görüşecek

Suriye Devlet Başkanı Şara’dan Rusya'ya İlk Ziyaret

Trump Demokratları Suçlamıştı

ABD’nin 20 Maddelik Gazze Planı

Geri Adım Attı!

Tam 2 Bin 890 Metre Uzunluğunda

"Hiç Görmediğim Kadar İyi Niyet Ve Heyecan Var"

Trump’tan Flaş Karar!

BM’de Duyurdu!

Ceviz Kabuğundan Bilim Doğdu: Malatya Dünyaya Yeşil Yol Açtı

Şırnak’ta 116 öğrenci teknolojiyle buluştu

Başkan Er, 7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuar Alanında İncelemelerde Bulundu

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Şırnak'ta Asayiş Operasyonları: 117 Gözaltı

Darende’de 15 Yaşındaki Çocuk Evinde Ölü Bulundu

Malatya’da Kaçakçılık Operasyonu: Tarihi Eser Sikkeler Ele Geçirildi

Malatya’da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltına Alındı

Malatya’da Asayiş, Narkotik Ve Trafik Denetimlerinde Çarpıcı Rakamlar

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Açıkladı: Siber Suçlara Büyük Darbe

Hemzemin Geçitte Can Pazarı: Tren Otomobile Çarptı, 5 Yaralı

Bursa'da Tarihi Eser Operasyonu: 2 Gözaltı

Kastamonu’da Oto Hırsızlığı Zanlıları Yakalandı

20 Kırmızı Bültenli Ve 4 Ulusal Aranan Şahıs Türkiye’ye İade Edildi

Yerli Malı Haftası Malatya’da Coşkuyla Kutlandı

Bir Asrın Tanığı Malatya Ticaret Ve Sanayi Odası Kitabı Tanıtıldı

Yeşilyurt Genç Meclis 2026 Çalışma Dönemi İçin Yeni Üyelerini Arıyor

Battalgazi Belediyesi’nden Pınarbaşı Göleti Çevresinde Detaylı Temizlik

Malatya’dan Yükselen Başarı Hikâyesi: Yurda Çam’dan Tarihi İlklere İmza

Başkan Koşar ; Halkımızın umudu Yeniden Refah Partisi

Sendikalar ve Basın Temsilcileri Ozan Güler’i Ziyaret Etti

Malatya’da İçme Suyu Hattı Patladı, Sokaklar Sular Altında Kaldı

Salih Karademir Şire Pazarı’nda Konuştu: 800 Esnaf Ne Olacak?

İhtiyaç Sahiplerine Ulaşan Dijital Köprü: Yeşilyurt Sosyal Yardım Platformu

CHP’nin Yeni Dönemi Anıtkabir Ziyaretiyle Başladı

TBMM ve Özbek Meclisi Başkanlarından Dostluk Mesajları Buhara’da Verildi

BBP Yalova'da Gücünü Gösterdi: "Yalova, Marmara'nın Nefes Alan Şehri Olacak"

Bakan Bayraktar: Diyarbakır'ın Petrol Şehrine Dönüşeceği Sürece Doğru Giriyoruz

Erdoğan: “Ülkemizdeki Konteynerlerin Gazze’ye Sevki Sahada Ciddi Bir Rahatlama Sağlayacaktır”

Erdoğan, Erhürman'ı Tebrik Etti

CHP'den Gazeteciye Çirkin Saldırı!

Türkiye İle Güney Afrika Arasında 4 Anlaşma İmzalandı

CHP’de Demokrasi İsyanı

Bedelinin Ağır Olacağını Aslında İsrail De Biliyor"

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9