• BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

Türk Mutfağı Haftası Etkinliği Malatya'da Kutlandı

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ve 21-27 Mayıs tarihleri arasında yapılan, Asırlık Lezzetlerle Türk Mutfağı Haftası kapsamında, Sanat Sokağı'nda Malatya'nın zengin mutfak kültürü sergilendi.

KÜLTÜR-SANAT 26.05.2025 17:51:00 249 0
Türk Mutfağı Haftası Etkinliği Malatya

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ve 21-27 Mayıs tarihleri arasında yapılan, Asırlık Lezzetlerle Türk Mutfağı Haftası kapsamında, Sanat Sokağı'nda Malatya'nın zengin mutfak kültürü sergilendi.

Sanat Sokağı'nda gerçekleştirilen etkinliklere Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve Vali Yardımcısı Talat Tabur’un yanı sıra Yemek Araştırmacısı-Şef Ömür Akkor, İlçe Belediye Başkanları, Siyasi Parti Temsilcileri, STK Temsilcileri, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı.

 

Türk Mutfağının çeşitliliğini ve yerel lezzetlerin tanıtımı için düzenlenen Türk Mutfağı Haftası programına katılan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, gastronomi turizmi başta olmak üzere, kültürel mirasın yaşatılması ve tanıtılması adına ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini ifade etti.

 

Er, "Malatya zengin sofra kültürü ile Anadolu’nun en bereketli şehirlerinden biri"

Malatya mutfağının binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er yaptığı konuşmada, ‘Bu hafta, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımız koordinasyonunda kutlanması, Türk mutfağının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı adına çok kıymetlidir. Çünkü yemek, sadece bir beslenme kültürü değil; bir milletin hafızası, kimliği ve ortak hikâyesidir. Bizler Malatya olarak, bu hikâyenin kadim anlatıcılarından biriyiz. Malatya, yalnızca kayısısıyla değil; binlerce yıllık geçmişi ile coğrafi işaret ürünleri ile zengin sofra kültürü ile Anadolu’nun en bereketli şehirlerinden biri olmanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Analıkızlısından kiraz yaprağı sarmasına, tandır ekmeğinden kâğıt kebabına kadar uzanan bu çeşitlilik sadece lezzet değil aynı zamanda tarih, emek ve dayanışmadır. Arslantepe Höyüğü'nde bulunan buğday taneleri ile bu topraklardaki mutfak kültürünün binlerce yıl öncesine uzandığını biliyoruz. Bugün ise bu mirasın üzerine koyarak doğal, sürdürülebilir ve çağın ihtiyaçlarına cevap veren bir mutfak anlayışını geliştiriyoruz. Özellikle vegan ve vejetaryen mutfağa öncülük eden, yerel tariflerimizle hem sağlıklı yaşama teşvik ediyor hem de çevreye duyarlı mutfak kültürünü dünyaya tanıtmış oluyoruz. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, gastronomi turizmi başta olmak üzere, kültürel mirasımızın yaşatılması ve tanıtılması adına elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz” dedi.

 

Er; "Bir şehrin mutfağı o şehrin kimliğidir"

Başkan Er konuşmasının devamında, “Bugün aramızda, Anadolu mutfağının dünyaya tanıtılmasında önemli bir yeri olan Sayın Ömür Akkor’un bulunması da bu programı daha da anlamlı kılmaktadır. Kıymetli şefimize şehrimize teşrif ettikleri için de çok teşekkür ediyorum. Bu vesile ile emeği geçen tüm aşçılarımıza, kadın kooperatiflerimize, üniversitelerimize, üreticilerimize, belediyelerimize özellikle de bu kültürü yaşatan ev hanımlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Unutmayalım ki bir şehrin mutfağı o şehrin kimliğidir. Malatya olarak bu kimliği dünyaya paylaşmak, sofralarımızdaki lezzetleri evrensel bir kültür diline dönüşmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Tabur; "Unutulmamalıdır ki mutfak, bir milletin hafızasıdır"

Malatya’nın geleneksel tariflerinin yaşatılmasının ve geleceğe aktarıldığının önemine değinen Vali Yardımcısı Talat Tabur ise yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ım kıymetli eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütülen "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" temalı bu anlamlı hafta, bu yıl 4'üncü kez kutlanmaktadır. Bu kapsamda, İlimizde de çeşitli etkinliklerle bu özel haftayı coşkuyla yaşıyoruz. Bugün de Sanat Sokağı'nda düzenlediğimiz bu etkinlik ile Malatya’nın damak çatlatan lezzetlerini tanıtıyor, geleneksel tariflerimizi yaşatıyor ve geleceğe aktarıyoruz.

 

Unutulmamalıdır ki mutfak, bir milletin hafızasıdır. Sofralar, sadece karın doyurmaz, gönülleri birleştirir. Bu nedenle Türk Mutfağı Haftası’nı bir tanıtım aracı olmanın ötesinde, kültürel bir buluşma vesilesi olarak görüyoruz. Bu duygularla, başta bu etkinlikte emeği geçen Büyükşehir Belediyemize ve Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze, belediyelerimize, aşçılarımıza ve siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyor, Türk Mutfağı Haftası'nın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Akkor; "Malatya mutfağı, bulgurdan çok yemek üreten şehirlerden bir tanesidir"

 

Günün anısına Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er tarafından hediye takdim edilen Yemek Araştırmacısı- Şef Ömür Akkor ise yaptığı konuşmasında, Malatya’da bulunmaktan memnun olduğunu dile getirerek, “Bir televizyon programında bana en sevdiğim şehirlerin yemeğini sormuşlardı. Bende ilk 3’te Malatya’yı saymıştım. Kendi restaurantımda da hem ‘kiraz yaprağı’ sarması hem de Malatya’nın ‘yandım çavuş ayranını’ yapıyoruz. Malatya mutfağı bulgurdan çok yemek üreten şehirlerden bir tanesidir. Malatya’ya keyifle gidip geliyoruz. İnşallah Kültür Yolu Festivali’nde de Malatya’ya gelip, birkaç gün geçireceğim. Malatya’yı Arslantepe kazılarından beri takip ediyorum. Burada insanların koloni olarak yaşaması sonra da devlete dönüşmesi, gıdayı koruma, fermente etme konusundaki bilgiler yine bu tarafa ait. Bu da gıdayı zamansızlaştırma anlamına geliyor. O yüzden dünya çapında bir bölge. Elimizde olduğu için belki kıymet bilmiyoruz ama Malatya’nın çok büyük bir gastronomi tacı var. Malatya gastronomisinin dünya çapında tanınması için de elimizden geleni yapacağız. Çünkü Malatya bu konuda öne çıkması gereken bir yer. İlk üçte sayarken de torpil geçmedim. Malatya’da inanılmaz yemekler yiyoruz” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, beraberinde Yemek Araştırmacısı- Şef Ömür Akkor ve katılımıcılarla birlikte etkinlik alanında Malatya'nın zengin mutfak kültürünün oluştuğu ilçe stantlarını gezdiler.

 

Ünlü Şef Ömür Akkor, workshop etkinliği gerçekleştirdi

Kiraz yaprağı sarmasından analıkızlıya, Malatya kurabiyesinden kayısı tatlılarına özellikle de Malatya’ya özgü bulgurlu yemeklerin, kayısı tatlılarının yer aldığı stantları Ünlü Şef Ömür Akkor ile birlikte gezen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, zaman zaman Şef Akkor’a Malatya yemekleri hakkında detaylar verdi.

 

Malatya’nın yöresel lezzetler konusunda başarılı olduğunu ve Malatya mutfağının dünyaya tanıtılmasının gerektiğinin altını çizen Şef Akkor, bu konu ile yakından ilgileneceklerini ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ile istişare halinde olacaklarını belirtti.

 

Ziyaretçilere lezzet dolu anlar yaşatan etkinlikte Başkan Er, Akkor ile birlikte tüm statları tek tek gezdi. Sergilenen ürünlerin gezilmesinden sonra Ünlü Şef Ömür Akkor, workshop etkinliğini gerçekleştirdi. Burada Reyhan Şerbeti ve Kiraz Yaprağı Sarmasının yapımları anlatıldı.

 

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Fuaye Alanında (MABASEM), Malatya’nın ilçe tanıtım stantları ve coğrafi işaretli ürünlerin bulunduğu stantlar, ziyaretçilerden büyük beğeni topladı.

 

Hurdaya Dönen TOFAŞ 18 Yaşındaki Gence Mezar Oldu

Trump: "İran'daki Üç Nükleer Tesis Vuruldu"

Sınava Giden Araçlar Çarpıştı: 1 Ölü, 4’ü Ağır 10 Yaralı

Sulama Kanalına Düşen Çocuğun Cansız Bedenine Ulaşıldı

Batman'da Küçük Çocuk Babasının Arabasıyla Kaza Yaptı

Manisa'da Orman Yangını

Muğla Menteşe’de Trafik Kazası: 6 Yaralı

Bursa’da 5 Katlı Binanın Çatı Katı Alevlere Teslim Oldu

Yolcu Otobüsü Tıra Çarptı! Çok Sayıda Yaralı Var

Başkan Karademir: "Çiftçimizin Alın Teri Kutsaldır"

Bariyerlere Çarpan Araç Takla Attı: 1 Ölü, 2 Yaralı

Yeşilyurt Belediyesi’nin Melekbaba’da Ki Çocuk Şenliği Renkli Anlar Sahne Oldu

Mardin’de Ormanlık Alanda Yangın

Malatya’da İnşaat İşçileri Arasındaki Kavga: 3 Yaralı

Battalgazi Belediyesi’nden Çınar Park’ta Temizlik Çalışması

"Yaz Seninle Güzel" Yaz Okulu Başlıyor

MOTAŞ Sanal Kart Uygulamasını Başlattı

Kale İlçesi Karaağaç Mahallesi Yolu Asfaltlandı

Temizlik Hizmetleriyle, Yeşilyurt’un Temiz Ve Düzenli İmajı Korunuyor

“Yeni Teşviklere İhtiyacımız Var”

Özalper İlköğretim Okulu Öğrencilerinden Mezuniyet Töreni

Çorlu’da Korku Dolu Anlar: LPG’li Otomobil Alev Topuna Döndü

Benzin Ve Motorine Zam Geliyor

Başkan Kılıç : Tüm Çocuklarımıza İyi Tatiller Diliyorum

Bingöl'de 42 Bin 840 Kök Kenevir Ve Skunk Ele Geçirildi

Gelir İdaresi Başkanlığı 81 Sözleşmeli Personel Alacak

Malatya’da Tarihi Eser Kaçakçılarına Operasyon: 2 Gözaltı

Milli Savunma Bakanı Güler Malatya’da

Adana’da Yangın Uçağın Göle Düştü

Antalya'da 15 Kilogram Eroin Ele Geçirildi: 1 Tutuklama

Yükleniyor

Pakistan'da Okul Servisine Bombalı Saldırı

Brooklyn Köprüsü'ne gemi çarptı: 2 ölü, 17 yaralı

UNICEF: Gazze'de son iki aydır durum daha da kötüleşti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Sırbistan'a gidecek

Romanya'da cumhurbaşkanlığı ikinci turu başladı

Hırvatistan yerel seçimler için sandık başında

Somali'de askeri üs yakınında patlama

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Ukrayna: Rus saldırı helikopteri vuruldu

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 8 ölü

Başkan Er, 7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuar Alanında İncelemelerde Bulundu

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Hurdaya Dönen TOFAŞ 18 Yaşındaki Gence Mezar Oldu

Sınava Giden Araçlar Çarpıştı: 1 Ölü, 4’ü Ağır 10 Yaralı

Sulama Kanalına Düşen Çocuğun Cansız Bedenine Ulaşıldı

Batman'da Küçük Çocuk Babasının Arabasıyla Kaza Yaptı

Manisa'da Orman Yangını

Muğla Menteşe’de Trafik Kazası: 6 Yaralı

Bursa’da 5 Katlı Binanın Çatı Katı Alevlere Teslim Oldu

Yolcu Otobüsü Tıra Çarptı! Çok Sayıda Yaralı Var

Bariyerlere Çarpan Araç Takla Attı: 1 Ölü, 2 Yaralı

Mardin’de Ormanlık Alanda Yangın

Başkan Karademir: "Çiftçimizin Alın Teri Kutsaldır"

Yeşilyurt Belediyesi’nin Melekbaba’da Ki Çocuk Şenliği Renkli Anlar Sahne Oldu

Battalgazi Belediyesi’nden Çınar Park’ta Temizlik Çalışması

MOTAŞ Sanal Kart Uygulamasını Başlattı

Kale İlçesi Karaağaç Mahallesi Yolu Asfaltlandı

Temizlik Hizmetleriyle, Yeşilyurt’un Temiz Ve Düzenli İmajı Korunuyor

“Yeni Teşviklere İhtiyacımız Var”

Başkan Kılıç : Tüm Çocuklarımıza İyi Tatiller Diliyorum

Milli Savunma Bakanı Güler Malatya’da

Yeşilyurt Belediyesi, Şahnahan’da Yol Güvenliği İçin Taş Duvar Çalışması Yapıyor

İSRAİL NE YAPTIĞININ FARKINDA DEĞİL'

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz Mevkidaşı İle Görüştü

DEM Parti Sözcüsü Doğan: "İmralı Adası’na Gitmek Üzere Hazırlık Yapıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurdu

MHP, DEM Parti İle Bayramlaştı

Zor Şartlarda Görev Yapan Gazetecilere Ziyaret

Ağbaba; “Malatya’da Yıllardır Çevre Felaketi Yaşanıyor”

“Benim Tekrar Seçilme Veya Tekrar Aday Olma Gibi Bir Derdim Yok”

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Aile bağlarının zayıflaması, gençleri duygusal ve yönlendirilmiş kararlara sürüklüyor

Milletvekili Ramanlı: Halkın sorunlarını yerinde görmeden çözüm olmaz

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2