Tarih: 23.05.2018 17:12

“Tütün Ekmek Paramız, Gelir Kaynağımızdır ”

Facebook Twitter Linked-in

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ve Parti Yöneticileri, önceki gün Doğanşehir Ziraat Bankası önünde kendisini ve tütünlerini ateşe vermek isteyen üretici Metin Şimşek’i ziyaret etti. Geçmiş olsun dileklerinde bulunan Kiraz, “Çiftçi her geçen gün kan kaybediyor. Evine ekmek götüremiyor” dedi. Ziyaret esnasında Metin Şimşek’e geçmiş olsun dileklerini ileten Kiraz’a, Şimşek’in verdiği cevap dramatik oldu. Şimşek, “Zor duruma düştüm. Ben bunu yapmak zorunda kaldım.”dedi.

“Çiftçiler, “Tütün Ekmek Paramız Gelir Kaynağımızdır ” 

Tütün ekmek paramız gelir kaynağımız olduğunu belirten Doğanşehirli çiftçiler, “8 Ay önce bu tütünü satması gerekiyordu. Ama satamadığı için bankaya borçları katlandı. Bıçak kemiğe dayanmadı, geçti. Yeni mahsuller ekiliyor. 11 tane kredi kartım var. Kilosunu 20 TL ye mal ettiğimiz ürüne 15 tl vermek istiyoruz. Sudan çıkmış balığa döndük. Metin beye müdahale ettik ama Metin Bey gibi onlarca çiftçi var. Davamız ekmek parası” şeklinde konuştu.

“Bıçak Kemiğe Dayandı”

Kiraz, “Geçmiş olsun ziyaretinde bulunuyoruz. Doğanşehir de ziraat bankası önünde hem tütününü hem de kendisini yakmaya çalıştı. Şimdi sağ salim aramızda. Bir yasa çıkardılar. Tütün satışına yasak getirdiler. Şimdi Doğanşehir’de ve Adıyaman’da tütün üreticileri ellerindeki tütünü satamıyor. O dönem bu yasa çıkarsa üreticilerin borç batağına saplanacağını, icra daireleriyle tanışacağını söylemiştik. Maalesef söylediklerimiz çıkmaya başladı. Yasa yürürlüğe girdikten sonra 250 kilo tütünle yakalanan kişiye 215 bin lira ceza kesilmeye başlandı. Dolayısıyla bu işin ticaretini yapan kişiler gelip bu bölgeden tütün alamıyor. Alıp başka bölgelere götürmek istediklerinde yolda yakalanma korkusuyla kimse tütün alamıyor. Borç her geçen gün artıyor. Doğanşehir’in her mahallesinde bıçak kemiğe dayandı. Herkes mağduriyet yaşıyor. Çiftçi her geçen gün kan kaybediyor. Evine ekmek götüremiyor” ifadelerini kullandı.

“İntihar Girişimleri Artıyor”

Türkiye ekonomisinin çöktüğünü belirten Kiraz, “Türkiye ekonomisi bütün olarak çökmüş durumda. Dolar gün içerisinde 4.90 ı geçti. Euro 5.68 i gördü. Çeyrek altın 330 lira. Mazot 6 liraya yaklaştı. Son 15 yılda çiftçi borçları tam 89 kat artarak, 1 milyar TL'den 89 milyar TL'ye yükseldi. Kredi kartı borçları katlanarak artıyor. Çiftçiler traktör almış, ilaç makinesi almış borçlanmış. Bankalara borçlular. Tütün üreticisi perişan olmuş. İntihar girişimleri her gün artıyor. Çiftçi de, memur da, işsiz de travma yaşıyor. 24 Hazirandan itibaren ülkeyi bu bataktan kurtaracak, daha iyi yönetecek bir anlayışı iktidara getirmek zorundayız. Bu tablodan hepimizin utanç duyması gerekiyor. AK Parti’linin de CHP’linin de ürünü para etmiyor. Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyorum. Bu tütün yerli tütün. Kaçak tütün değil. Metin abi, Sultan teyze tarafından üretiliyor. Bu ürünü yasaklamak en büyük kötülüktür. Çiftçi yerli ve milli ürettiği tütününü rahatça üretmeli, rahatça satmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Ziyaret esnasında gerçekleştirilen konuşmalar şu şekilde;

Metin Şimşek ; “Zor duruma düştüm. Ben bunu yapmak zorunda kaldım.”dedi.

Enver Kiraz

Geçmiş olsun ziyaretinde bulunuyoruz. Doğanşehir de ziraat bankası önünde hem tütününü hem de kendisini yakmaya çalıştı. Şimdi sağ salim aramızda.

Bir yasa çıkardılar. Tütün satışına yasak getirdiler. Şimdi Doğanşehir’de ve Adıyaman’da tütün üreticileri ellerindeki tütünü satamıyor. O dönem bu yasa çıkarsa üreticilerin borç batağına saplanacağını, icra daireleriyle tanışacağını söylemiştik. Maalesef söylediklerimiz çıkmaya başladı. Yasa yürürlüğe girdikten sonra 250 kilo tütünle yakalanan kişiye 215 bin lira ceza kesilmeye başlandı. Dolayısıyla bu işin ticaretini yapan kişiler gelip bu bölgeden tütün alamıyor. Alıp başka bölgelere götürmek istediklerinde yolda yakalanma korkusuyla kimse tütün alamıyor. Borç her geçen gün artıyor.

Doğanşehir’in her mahallesinde bıçak kemiğe dayandı. Herkes mağduriyet yaşıyor. Çiftçi her geçen gün kan kaybediyor. Evine ekmek götüremiyor.

Türkiye ekonomisi bütün olarak çökmüş durumda. Dolar gün içerisinde 4.90 ı geçti. Euro 5.68 i gördü. Çeyrek altın 330 lira. Mazot 6 liraya yaklaştı. Son 15 yılda çiftçi borçları tam 89 kat artarak, 1 milyar TL'den 89 milyar TL'ye yükseldi. Kredi kartı borçları katlanarak artıyor. Çiftçiler traktör almış, ilaç makinesi almış borçlanmış. Bankalara borçlular. Tütün üreticisi perişan olmuş.

İntihar girişimleri her gün artıyor. Çiftçi de, memur da, işsiz de travma yaşıyor. 24 Hazirandan itibaren ülkeyi bu bataktan kurtaracak, daha iyi yönetecek bir anlayışı iktidara getirmek zorundayız. Bu tablodan hepimizin utanç duyması gerekiyor. AKP’linin de CHP’linin de ürünü para etmiyor. Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyorum. Bu tütün yerli tütün. Kaçak tütün değil. Metin abi, Sultan teyze tarafından üretiliyor. Bu ürünü yasaklamak en büyük kötülüktür. Çiftçi yerli ve milli ürettiği tütününü rahatça üretmeli, rahatça satmalıdır.

Çiftçiler; “8 Ay önce bu tütünü satması gerekiyordu. Ama satamadığı için bankaya borçları katlandı. Bıçak kemiğe dayanmadı, geçti. Yeni mahsuller ekiliyor. 11 tane kredi kartım var. Kilosunu 20 TL ye mal ettiğimiz ürüne 15 tl vermek istiyoruz. Sudan çıkmış balığa döndük. Metin beye müdahale ettik ama Metin Bey gibi onlarca çiftçi var. Davamız ekmek parası.”







Orjinal Habere Git
— HABER SONU —