Çanakkale Şehitler Abidesi'nde Anma Töreni

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 110'uncu yılı, Çanakkale Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törenle anıldı.

GÜNDEM 18.03.2025 21:53:00 345 0
Çanakkale Şehitler Abidesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşen anma töreninde; Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve çok sayıda şehit yakını, gazi ve gazi yakınları katıldı.

"Çanakkale ruhu ilk günkü gibi diri"

Çelenk sunumu ve saygı duruşuyla başlayan programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çanakkale'nin sadece bir savaş alanı değil, milletin özgürlük iradesini tüm dünyaya ilan ettiği bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Tarihin en şanlı destanlarından biri olan Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde bulunmaktan büyük bahtiyarlık duyduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu zafer, milletimizin fedakârlık ve kahramanlık destanıdır. 'Çanakkale geçilmez' sözünü tarihe altın harflerle yazdıran aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve tazimle anıyorum." dedi.

Çanakkale'de kazanılan zaferin, ilerleyen yıllarda Kurtuluş Savaşı'nın ilham kaynağı olduğunu belirten Yılmaz, "Çanakkale, küllerinden doğan bir milletin birlik ve beraberlik ruhunun abideleştiği bir zaferdir. O ruh, bugün de ilk günkü gibi diri ve hep diri kalacaktır." diye konuştu.

 

"Savunma sanayinde Çanakkale ruhuyla ilerliyoruz"

 

Çanakkale'de yazılan destanın, vatanın kalbine yönelmiş bir tehdidin bertaraf edilmesi için verilen son savunma hattı olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Geçmişte parasını ödediğimiz halde çeşitli bahanelerle bizden esirgenen savunma sanayii ürünlerini bugün biz başka ülkelere ihraç eden bir konuma yükseldik. Türkiye, savunma sanayiinde devrim niteliğinde adımlara imza atarak dünyanın en büyük 11. savunma sanayii ihracatçısı konumuna ulaştı." dedi.

 

Çanakkale'de gösterilen dirayet ve fedakârlığın, Türkiye'nin bugünkü bağımsızlık ve istikbal mücadelesine de ışık tuttuğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu başarı trendi ile birlikte savunma sanayi ihracatımızı iki yıl içinde 10 milyar doların üzerine çıkararak, çift haneli ihracat yapan ülkeler arasına gireceğiz." ifadelerini kullandı.

 

"Türkiye, barışın ve adaletin savunucusu olmaya devam edecek"

Küresel ölçekte artan jeopolitik gerilimlere rağmen Türkiye’nin barış diplomasisine önem verdiğini belirten Yılmaz, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde izlenen etkin diplomasi, ülkemizi uluslararası müzakerelerin ve barış arayışlarının önemli bir aktörü hâline getirdi. Çanakkale'de yedi düvele karşı nasıl mücadele verdiysek, bugün de ülkemizin birliği ve güvenliği için aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz." dedi.

 

Programda bir konuşma gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale'nin yalnızca geçmişin değil, bugünün ve geleceğin de bir yol göstericisi olduğunu ifade etti.

 

"Çanakkale ruhu bugün de yaşıyor"

 

Ersoy, "Çanakkale Zaferi, milletimizin bağımsızlık ve onurunu korumak için neler yapabileceğinin en büyük kanıtıdır. Tıpkı Malazgirt'te, İstanbul’un fethinde ve Milli Mücadele'de olduğu gibi, bu topraklar için verilen mücadele, bugün de devam ediyor. Çanakkale'de emperyalist güçlere karşı verilen mücadelenin, sadece Türk milleti için değil, sömürge altında yaşayan pek çok halk için de ilham kaynağı oldu. Türkiye bugün dünya çapında adalet ve mazlumların hakkı için mücadele ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, dünyada yaşanan haksızlıklara karşı duruşumuz, Çanakkale ruhunun bir yansımasıdır." diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından şehitler için dualar edildi.

 

Şehitlik Defteri imzalandıktan sonra ise protokol üyeleri temsili şehit mezarlıklarına karanfil bıraktı.

Program sonunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları Çanakkale Boğazı'nda geçit töreni gerçekleştirdi. 

Pakistan'da Okul Servisine Bombalı Saldırı

Brooklyn Köprüsü'ne gemi çarptı: 2 ölü, 17 yaralı

UNICEF: Gazze'de son iki aydır durum daha da kötüleşti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Sırbistan'a gidecek

Romanya'da cumhurbaşkanlığı ikinci turu başladı

Hırvatistan yerel seçimler için sandık başında

Somali'de askeri üs yakınında patlama

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Ukrayna: Rus saldırı helikopteri vuruldu

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 8 ölü

Başkan Er, 7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuar Alanında İncelemelerde Bulundu

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Bingöl’de 843 Kök Kenevir Ele Geçirildi

Gaziantep'te Ruhsatsız Silah Ele Geçildi

Tesla Araç İkiye Bölündü, 2 Hemşire Hayatını Kaybetti

Ortalık Savaş Alanına Döndü.

Malatya'da Uyuşturucu Operasyonu: 10 Tutuklama

Diyarbakır’da Trafik Kazası: 1’i Ağır, 4 Yaralı

Malatya'da Bir Mobilya Deposunda Yangın

Malatya’da Kontrolden Çıkan Araç Refüje Çarptı: 3 Yaralı

TOGG Kazada Hurdaya Döndü: 1 Ölü, 2 Yaralı

Elazığ’da Ambulans Şarampole Uçtu: 2 Yaralı

Yeşilyurt Belediyesi’nden Temizlik Atağı!

Sadıkoğlu’nun Talebi Karşılık Buldu

Battalgazi’de Mahalle Yolları Yenileniyor, Ulaşım Konforu Artıyor

Şehit Piyade Teğmen Furkan Sert, Son Yolculuğuna Uğurlandı

Babuktu Sanayi Sitesi’nde Altyapı Sorunları Masaya Yatırıldı

Nefes Kredisi Başvuruları Başladı

Malatya’da Milyonluk Kuyumcu Vurgunu

Pençe-Kilit Şehidi Malatya’da Son Yolculuğuna Uğurlandı

Pençe-Kilit Harekatı’ndan Malatya’ya Bir Şehit Haberi Daha Geldi

Sadıkoğlu: “Nefes Kredisi, Nefes Aldırmalı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel'e Sert Çıktı!

Erdoğan - DEM Parti Heyeti Zirvesi: Görüşme 1 Saat Sürdü

CHP Genel Başkanı Özel Hakkında Soruşturma Başlatıldı

" Seferberlik Başlatıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Filistin Davasını Terk Edemeyiz''

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Camımıza Taş Atana Gülle Atmasını İyi Biliriz'

''İsrail’in İran'a Saldırılarını Asla Tasvip Etmiyoruz''

İSRAİL NE YAPTIĞININ FARKINDA DEĞİL'

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz Mevkidaşı İle Görüştü

DEM Parti Sözcüsü Doğan: "İmralı Adası’na Gitmek Üzere Hazırlık Yapıyoruz"

Bingöl’de 843 Kök Kenevir Ele Geçirildi

Gaziantep'te Ruhsatsız Silah Ele Geçildi

Tesla Araç İkiye Bölündü, 2 Hemşire Hayatını Kaybetti

LGS Sınav Sonuçları Açıklandı!

“Kötü Anılar Geride Kalacak"

Ortalık Savaş Alanına Döndü.

İlk PKK'lı Grup Silah Bıraktı! İşte İlk Görüntüler

Yeşilyurt Belediyesi’nden Temizlik Atağı!

MSB'den 12 Askerimizin Şehit Olduğu Olayla İlgili İddialara Yanıt

Tutdereli Görevinden Uzaklaştırıldı

Malatya'da Uyuşturucu Operasyonu: 10 Tutuklama

Bilecik'te Orman Yangını

Diyarbakır’da Trafik Kazası: 1’i Ağır, 4 Yaralı

Malatya'da Bir Mobilya Deposunda Yangın

Malatya’da Kontrolden Çıkan Araç Refüje Çarptı: 3 Yaralı

Bakan Işıkhan Duyurdu

TOGG Kazada Hurdaya Döndü: 1 Ölü, 2 Yaralı

Yeşilyurt Belediyesi, Kırsalda Ulaşımı Kolaylaştırıyor

Elazığ’da Ambulans Şarampole Uçtu: 2 Yaralı

Ortalık Savaş Alanına Döndü: 6 Yaralı, 12 Gözaltı

Manisa’da Tütün Kaçakçılığına Geçit Yok

Kırıkkale’de Aranan 5 Hükümlü Jandarma Operasyonuyla Yakalandı

Çocuk Gürültüsü Tartışmasında Kan Aktı: Bir Kadın Bıçaklandı

Afyonkarahisar’da Trafik Kazası: 9 Kişi Yaralandı

Eskişehir’de Bıçaklı Kavga: 2 Yaralı

Feci Kaza’da: 2 Kişi Hayatını Kaybetti

"Bu Şehrin Umudu Yeşilyurt Spor Oldu"

Akrep Zehrinden Umut Doğdu!

Adana ve Büyükçekmece'nin belediye başkanları görevinden uzaklaştırıldı

Hindistan'da Uçak Kazası: 2 Pilot Öldü

Yükleniyor