• BIST 100

    10366,2%-0,04
  • DOLAR

    40,35% 0,24
  • EURO

    46,92% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4349,52% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

Her 30 dakikada bir yudum suyla ses tellerinizi koruyun!

Dil ve Konuşma Terapisti Göksu Yılmaz, ses sağlığını korumaya yönelik olarak da “Ses kıvrımlarının sistemik hidrasyonunu sağlamak için yeterli sıvı alımını sürdürmek gereklidir. Bunun için sık aralıklarla yaklaşık her 30 dakikada bir su içilmesi veya yud

SAĞLIK 16.04.2025 01:36:41 151 0
Her 30 dakikada bir yudum suyla ses tellerinizi koruyun!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünden Arş. Gör. Göksu Yılmaz, 16 Nisan Dünya Ses Günü dolayısıyla ses sağlığı konusunu değerlendirdi.

Ses, bireylerin kendilerini ifade etmelerini sağlayan en önemli araçlardan biri

Sesin, bireylerin kendilerini ifade etmelerini sağlayan en önemli araçlardan biri olduğunu ifade eden Arş. Gör. Göksu Yılmaz, “Ses üretimi, insan vücudunda solunum, fonasyon (sesin meydana gelmesi) ve rezonans (konuşma sırasında ağız ve burundan geçen havanın şekillenmesi durumu) süreçlerinin birleşimiyle gerçekleşir. Bu süreçler, sesin oluşmasını ve konuşma sırasında anlamlı hale gelmesini sağlar. Ses sağlığının önemini iyi anlamak için, sesin üretim mekanizmasını iyi anlamak önemlidir. Bu nedenle ses sağlığına ilişkin danışan eğitimlerinin ilk basamağı, ses üretim mekanizmasının anatomik ve fizyolojik olarak iyi tanımlanmasını içerir.” dedi.

Sağlık bir ses nasıl oluşuyor?

Sesin üretim mekanizmasına genel olarak bakıldığında, ses üretiminin temel kaynağının akciğerlerden gelen hava akımı olduğunu kaydeden Göksu Yılmaz, “Soluk verme sırasındaki hava, trakea (soluk borusu) yoluyla yukarı doğru hareket eder ve gırtlak (larinks) bölgesine ulaşır. Bu hava akımı, ses kıvrımlarının titreşmesini sağlayan temel enerjiyi oluşturur. Gırtlak içinde bulunan ses kıvrımları (vokal foldlar) ise hava akımıyla titreşerek sesin temel frekansını oluşturur. Ses kıvrımlarından çıkan ham ses, boğaz, ağız ve burun boşluklarında rezonansa girerek şekillendirilir ve duyduğumuz son halini alır. Bu nedenle sağlıklı bir sesten bahsetmek için, sesi oluşturan tüm alt mekanizmaların da sağlıklı ve sağlam olması gerekir.” diye konuştu.

Hizmet sektöründe çalışanların çoğu profesyonel ses kullanıcıları

Profesyonel ses kullanıcılarının (şarkıcılar, tiyatro sanatçıları, öğretmenler, avukatlar, eğitmenler, telefon/çağrı merkezi çalışanları, din görevlileri, sağlık çalışanları, dil ve konuşma terapistleri) genellikle seslerini uzun süre kullanmak ve/veya seslerini günlük yaşamlarındakinden daha farklı bir şekilde kullanmak gibi talepleri karşılamaları gerekebildiğini belirten Arş. Gör. Göksu Yılmaz, “Bu bağlamda hizmet sektöründe çalışanların çoğunun profesyonel ses kullanıcıları oldukları düşünüldüğünde vokal dayanıklık ülke ekonomisi için de önemli bir olgu olarak ele alınabilir. Çünkü vokal performanstaki bozulmalar/azalmalar, yalnızca sesin öznel algısının bozulmasına katkıda bulunmaz, aynı zamanda bireylerin profesyonel çalışma hayatlarını da sınırlayabilir.” ifadesinde bulundu.

Ses kıvrımları kadınlarda erkeklerden daha fazla birbiriyle temas ediyor

Ses kıvrımlarının, sesin meydana gelmesi sırasında bir saniyede kadınlarda ortalama 200-250 ve erkeklerde ortalama 100-150 defa birbiriyle temas ettiğini anlatan Göksu Yılmaz, “Bu temas, ses kıvrımlarının açılıp-kapanma döngüsünden meydana gelir. Daha somut bir örnekle açıklamak gerekirse, kadınlar için saniyede 200-250 defa el çırpmak ve erkekler için saniyede 100-150 defa el çırpmak, ses kıvrımlarının yükünü anlamamızı sağlayabilir. Ses üretimi sırasında hatalı bazı davranışlar veya alışkanlıklar, sesin yanlış kullanımına neden olarak vokal kıvrımlara ekstra yük binmesine neden olabilir. Bu durum, ses bozukluklarının meydana gelmesine zemin hazırlar.” şeklinde konuştu.

Sık boğaz temizleme alışkanlığı sesi etkiliyor

Sesin yanlış kullanımına da işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“Sesin yanlış kullanımına ilişkin verilebilecek örneklerden bazıları da; gürültülü ortamlarda (sınıfta, gürültülü sokaklarda) uzun süre yüksek sesle konuşmak, aşırı yüksek veya düşük perde veya ses şiddetinde konuşmak, uzun süreler boyunca kesintisiz konuşmak veya şarkı söylemek, zorlamalı fısıltılar, sık boğaz temizleme alışkanlığı, çığlık atmak, tütün veya tütün ürünleri içmek, sesi tahriş edebilecek dış koşullara maruz kalmak (tütün dumanı, toz, kuru hava), reflüyü tetikleyecek yiyecek ve içecekler tüketmek (çok sıcak veya çok soğuk yiyecek veya içecekler, kızarmış ve/veya baharatlı yiyecekler) ve yatmadan önce yemek yemek, yeterli miktarda su tüketmemek, vücudumuzda ekstra dehidrasyona neden olabilecek sıvılar tüketmek (kafein, çay), duruş bozuklukları ve buna bağlı olarak meydana gelebilecek ekstra kas gerginlikleri, psikolojik veya olumsuz emosyonel faktörlere bağlı olarak meydana gelebilecek ekstra kas gerginlikleri.”

Her 30 dakikada bir su içilmeli ve yudumlanmalı

Halihazırda yoğun bir eforla çalışan ses kıvrımlarının ve ses üretim mekanizmasının sağlığını koruma ve sesi doğru biçimde kullanmanın oldukça önemli olduğunu da kaydeden Göksu Yılmaz, “Ses sağlığını korumaya yönelik olarak da şu önerilerde bulundu:

“Ses kıvrımlarının sistemik hidrasyonunu sağlamak için yeterli sıvı alımını sürdürmek gereklidir. Bunun için sık aralıklarla yaklaşık her 30 dakikada bir su içilmesi veya yudumlanması ile günde 8-10 bardak su içilmesi.

Reflü tetiklenmesini minimize ederek ses kıvrımlarını korumak için, yatmadan en az 2-3 saat öncesine kadar su hariç tüm yeme-içme faaliyetlerini kesilmesi ve aşırı yağlı-tuzlu-baharatlı-asitli gıdalardan kaçınılması.

Sigara dumanı, kirli ve tozlu havadan kaçınılmalı

Ses kıvrımlarının dehidrasyonundan (su kaybından) kaçınmak için kuru hava koşullarından (Uzun süre klimaya maruz kalmak) kaçınılması ve tahriş edici solunum maddelerine maruz kalınmaması (Sigara dumanı, kirli ve tozlu hava, temizlik malzemeleri başta olmak üzere çeşitli kimyasal maddeler),

Kas-iskelet sistemin uygun pozisyonlaması solunum ve ekstra kas gerginliği gibi durumları direkt olarak etkileyeceği için dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Bu nedenle ayakta dururken (vücut ağırlığını her iki ayakta dengelemek, eğilmeden veya geriye doğru uzanmadan dik durmak, ayakları omuz genişliğinde tutmak gibi) ve otururken (uygun bel/sırt desteği, sandalyenin yüksekliğinin ayarlanması, sesli okuma yapılıyorsa okurken kitabı göz hizasında tutmak gibi) uygun duruşu korumaya ilişkin tavsiyeler verilebilir.”

Sesi korumak için günlük alışkanlıklara dikkat!

Göksu Yılmaz, sesi korumak için günlük alışkanlıklara dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, “Ses hijyenine özen göstermeli ve gerektiğinde ses terapisi gibi profesyonel desteklerden faydalanmalıyız. Ses sağlığını korumak hem bireysel hem de toplumsal açıdan büyük fayda sağlar.” şeklinde de sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Haber Kaynak : ILKHA

Rize’de Yolcu Otobüsü Kaza Yaptı

Yolcu Otobüsü Sivas'ta Kaza Geçirdi: 4 Ölü, 33 Yaralı

Doğanşehir’de İki Araç Çarpıştı: 2 Yaralı

Arguvan’da Yonca Yüklü Kamyonet Alev Alev Yandı

Malatya’da 8 Binin Üzerinde Sentetik Hap Ele Geçirildi

Malatya-Çelikhan Yolunda Araç Yangını Paniğe Neden Oldu

Doğanşehir’de Otomobil, Traktör Römorkuna Çarptı: 2 Yaralı

Alev Alan Otomobilini Kendi Çabasıyla Söndürmeye Çalıştı

Kastamonu’da Feci Kaza: 3 Ölü, 4 Yaralı

Bursa'da Trafik Kazası: 8 Yaralı

Malatya'da Hırdavatçı Alışveriş Merkezinde Büyük Yangın Çıktı

Bakan Kurum: 300 Bininci Konutun Anahtarı Malatya'da Teslim Edilecek

Şanlıurfa’da Motosiklet Hırsızlığı Operasyonu: 7 Şüpheli Yakalandı

YKS Sonuçları Açıklandı

Malatya'da Alacak Verecek Kavgası Kanlı Bitti: 2 Yaralı

Kontrolden Çıkan Otomobil Orta Refüje Çarptı: 4 Yaralı

Malatya’da Otomobilin Çarptığı Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti

Edirne'de Uyuşturucu Operasyonu: 1 Gözaltı

Hafta Sonu 2 Sınav Yapılacak

Trafikte’te ’Kaynak’ Yapan Sürücülere 4 Milyon TL Ceza

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Terörsüz Türkiye Mesajı

Şarkıcı Metin Işık Yeniden Yargılandı

Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, hastanede yaşam mücadelesini kaybetti

Elazığ’da Trafik Kazası: 3 Yaralı

Karademir’den Kayısı İçin Acil Destek Çağrısı

Malatya’da Akrilik Plaka Fabrikasında Patlama: 3 Yaralı

Yenişehir’de Cuma Namazı Çıkışı Silahlı Saldırı: 4 Kişi Yaralandı

Geleceğin Yıldızları Yeşilyurt Belediyesi Futbol Kursunda Yetişiyor

Gaziantep'te Gümrük Kaçağı Çaya El Konuldu

Battalgazi Belediyesi’nden Çevreci Ve Ekonomik Enerji Hamlesi

Yükleniyor

Pakistan'da Okul Servisine Bombalı Saldırı

Brooklyn Köprüsü'ne gemi çarptı: 2 ölü, 17 yaralı

UNICEF: Gazze'de son iki aydır durum daha da kötüleşti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Sırbistan'a gidecek

Romanya'da cumhurbaşkanlığı ikinci turu başladı

Hırvatistan yerel seçimler için sandık başında

Somali'de askeri üs yakınında patlama

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Ukrayna: Rus saldırı helikopteri vuruldu

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 8 ölü

Başkan Er, 7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuar Alanında İncelemelerde Bulundu

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Rize’de Yolcu Otobüsü Kaza Yaptı

Yolcu Otobüsü Sivas'ta Kaza Geçirdi: 4 Ölü, 33 Yaralı

Doğanşehir’de İki Araç Çarpıştı: 2 Yaralı

Arguvan’da Yonca Yüklü Kamyonet Alev Alev Yandı

Malatya’da 8 Binin Üzerinde Sentetik Hap Ele Geçirildi

Malatya-Çelikhan Yolunda Araç Yangını Paniğe Neden Oldu

Doğanşehir’de Otomobil, Traktör Römorkuna Çarptı: 2 Yaralı

Alev Alan Otomobilini Kendi Çabasıyla Söndürmeye Çalıştı

Kastamonu’da Feci Kaza: 3 Ölü, 4 Yaralı

Bursa'da Trafik Kazası: 8 Yaralı

Malatya'da Hırdavatçı Alışveriş Merkezinde Büyük Yangın Çıktı

Bakan Kurum: 300 Bininci Konutun Anahtarı Malatya'da Teslim Edilecek

Karademir’den Kayısı İçin Acil Destek Çağrısı

Battalgazi Belediyesi’nden Çevreci Ve Ekonomik Enerji Hamlesi

Malatya’dan Tacikistan’a İhracat Artacak

Başkan Sami Er’den Birlik Ve Dayanışma Vurgusu

MAHİS-DER: Mali Hizmetler Sınıfı Oluşturulmalı, Kamu Maliyesi Güçlenmeli

Söz Verildi, Yapıldı: Hasırcılar’a Yeni Taziye Evi

Milletvekili Ölmeztoprak İkizce’de Yapımı Devam Eden Kavşağı İnceledi

Arslantepe’de İlk Kez Biyoarkeoloji Eğitimi Düzenleniyor

"Ankara'yı Sporun da Başkenti Yapmayı Hedefliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İlk Açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel'e Sert Çıktı!

Erdoğan - DEM Parti Heyeti Zirvesi: Görüşme 1 Saat Sürdü

CHP Genel Başkanı Özel Hakkında Soruşturma Başlatıldı

" Seferberlik Başlatıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Filistin Davasını Terk Edemeyiz''

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Camımıza Taş Atana Gülle Atmasını İyi Biliriz'

''İsrail’in İran'a Saldırılarını Asla Tasvip Etmiyoruz''

İSRAİL NE YAPTIĞININ FARKINDA DEĞİL'

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2